Bevezető:
Miért fontos a megelőzés?

Néhány betegségről úgy tartják, hogy ártalmas baktériumok vagy vírusok, közönséges néven kórokozók, okozzák. A kórokozók által okozott fertőzések lehetnek enyhék, mint például a közönséges megfázás, de lehetnek súlyosak, sőt életveszélyesek is, mint például az influenza, ételmérgezés és a streptococcusos garatgyulladás.

A kórokozók személyről személyre is terjedhetnek, például köhögés, tüsszentés vagy kézfogás által. A kórokozók azáltal is átadódhatnak, hogy megérintünk valamit, amihez a fertőzött személy hozzáért, például egy pultot vagy háziállatot. A kórokozók terjedésének egy másik módja a fertőzött ételek és italok fogyasztása. A fertőzéseket hordozó rovarokkal, illetve más állatokkal való érintkezés is átadhatja a kórokozókat.

Az, hogy a betegségek el tudnak terjedni, nem egy ismeretlen adat. Ami azonban lehet, hogy nem ismert, az az, hogy a lappangás időszaka – az azt megelőző időszak, hogy a tünetek megjelennének, és a személy rájönne, hogy beteg – alatt lehetséges a ragályosság. Tehát a biztonsági óvintézkedéseknek mindig jelen kell lenniük annak érdekében, hogy lecsökkentsük a betegségek terjedésének kockázatát.

Az ebben a füzetben található útmutatások megvalósítása megelőzheti a betegség előfordulását.

Általános egészség

A tested természeténél fogva felveszi a harcot a kórokozókkal és a környezeti méreganyagokkal. Az alábbi óvintézkedések segítenek, hogy tovább óvd és védd a tested a betegségektől:

  1. Aludj eleget.
  2. Rendszeresen étkezz, és fogyassz tápláló ételeket.
  3. Eddz rendszeresen.

Személyes higiénia

A jó személyes higiénia fenntartása hatásos módszer a kórokozók terjedésének és a ragályos betegségek átadásának megelőzésében.

Moss kezet

  1. Moss kezet.
  2. A kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a kórokozók terjedésének megelőzésében. Rendszeresen moss kezet, különösen a következő tevékenységeket követően:
    1. a. Orrfújás, köhögés vagy tüsszögés
    2. b. Mosdóhasználat
    3. c. Ételek előkészítése előtt, alatt és után
    4. d. Étkezés előtt és után
    5. e. Beteg személyről való gondoskodás előtt és után
    6. f. Egy vágás, illetve seb kezelése előtt és után
    7. g. A szemét kezelése után
    8. h. Egy állat megérintését, illetve állateledel vagy állati hulladék megérintését követően
  3. Kézmosáskor használj szappant és meleg vizet. Legalább húsz másodpercen keresztül, alaposan dörzsöld a kezeidet, majd öblítsd le, és tiszta törölköző használatával vagy a levegő segítségével szárítsd meg őket. A csap elzárására használj egy törlőkendőt.
  4. Használj kézfertőtlenítőt.
  5. Használhatunk kézfertőtlenítőt, de az nem helyettesíti a kézmosást. A kézmosás kiegészítőjeként használjuk, vagy egy olyan helyzetben, ahol szappan és víz nem áll a rendelkezésünkre. Olyan kézfertőtlenítőt használj, aminek legalább 60%-os az alkoholtartalma.
  6. Korlátozd a személyes holmikon való osztozkodást.
  7. A kórokozók terjedésének elkerülése érdekében ne osztozz evőeszközökön, poharakon, csészéken vagy más edényeken. Továbbá ne osztozz törölközőkön, ágyneműn, fésűkön, keféken, borotvákon vagy más személyes holmikon.
  8. Kerüld a kéz arccal való érintkezését.
  9. A bőröd kórokozókkal szembeni akadályként működik, a szemed, az orrod és a szád azonban támadhatóbb. Alaposan moss kezet mielőtt az arcodhoz érnél, ennél vagy innál.
  10. Takard el az arcod, amikor köhögsz vagy tüsszentesz.
  11. Ha köhögsz vagy tüsszentesz, egy zsebkendőbe vagy a könyökhajlatodba tedd, hogy megakadályozd a lehetséges kórokozók szétszóródását a levegőben.
  12. Kerüld a beteg egyéneket.
  13. Kerüld a beteg egyénekkel való érintkezést, és követeld meg, hogy különítsék el magukat egészen addig, amíg tünetmentesek nem lesznek.
  14. Kerüld a házi- és más állatokkal való érintkezést a betegséged időtartama alatt.
  15. Ha például egy beteg egyén megsimogatja a macskáját vagy a kutyáját, akkor kórokozókat hagyhat a háziállat bundáján, amelyek átadódhatnak másoknak, akik később megsimogatják az állatot.

Tisztítás és Fertőtlenítés

A megfelelő higiénia fontos részét képezi annak, hogy megelőzzük a fertőző betegségek terjedését. A sok ember által igénybe vett területek gyakori takarítást és fertőtlenítést igényelnek.

A kosz látható, és le lehet törölni. Bár takarítással megszabadulunk a helyiségben található piszoktól és más szennyeződésektől, de mindössze a takarítással nem szabadulunk meg a felületen található összes kórokozótól.

A fertőtlenítés eltávolítja azt, amit nem lehet látni – betegséget okozó mikroszkopikus organizmusokat, mint például a baktériumok és a vírusok. Tehát a megfelelő higiénia érdekében fontos, hogy miután megtisztítottunk egy felületet, minden gyakran megérintett felületet fertőtlenítsünk.

Termékek a fertőtlenítéshez

Szórófejes flakon

  1. Egy felület fertőtlenítéséhez használj szabványos fertőtlenítőszert, például hidrogén-peroxidot. Használj bármilyen koncentrációt 3% (általános háztartási minősítésű) és 7,9% között.
  2. Egy másik hatékony fertőtlenítőszer a finomszesz vagy a gyógyszertári alkohol. Olyan alkoholalapú termékeket használj, aminek legalább 70%-os az alkoholtartalma. Ne használj olyan termékeket, amiknek 90% feletti az alkoholtartalmuk, mivel ezek még azelőtt elpárolognak, hogy megölnék a vírusokat.
  3. Használhatsz fehérítő-víz oldatot is, 1/12 pohár (4 teáskanál) fehérítő 1/4 gallon hideg vízhez (20 ml fehérítő 1 liter hideg vízhez) arányban. A fehérítő-víz oldat elkészítésekor mindig ellenőrizd a flakon lejárati dátumát, hogy megbizonyosodj róla, hogy a fehérítő nem járt le. A fehérítő-víz oldat elkészítésekor mindig ellenőrizd a flakon lejárati dátumát, hogy megbizonyosodj róla, hogy a fehérítő nem járt le.
  4. Megjegyzés: Fehérítőt soha ne keverj vízen kívül semmilyen más tisztítóoldattal vagy folyadékkal.
  5. Mindig olvasd el és kövesd a gyártó tájékoztatását a fertőtlenítőtermék használatával kapcsolatban, beleértve azt az időtartamot is, amíg a terméket szükséges egy felületen állni hagyni.

Fertőtlenítendő területek

  1. Tisztítsd meg és fertőtlenítsd le a gyakran megérintett, közös felületeket és a nagy forgalmú területeket az otthonodban és a munkahelyeden, naponta számos alkalommal, a használat gyakoriságától függően:

    • Területek a gyerekek számára
    • Kilincsek
    • Lépcsőkorlátok
    • Pultok
    • Telefonok
    • Asztallapok
    • Asztalok
    • Karfák
    • Bármilyen más gyakran megérintett, közös felület
  2. Fertőtlenítsd a fürdőszobá(i)dat:

    • Kilincsek
    • Mosdókagyló területei
    • Zuhanyok
    • Toalettek
  3. Ha személygépjárművel közlekedsz, akkor fertőtlenítsd a felületeket:

    • Kormánykerék
    • Fogantyúk
    • Bármilyen más gyakran megérintett felület

A betegség vagy a tüneteinek kezelése

Ha megbetegszel, vagy olyan tüneteid vannak, amik jelzik, hogy beteg vagy, kerüld a másokkal való érintkezést, és folyamodj megfelelő orvosi ellátásért, amennyiben ez szükséges.

Elkülönítés

Az elkülönítés azt jelenti, hogy elszigeteljük magunkat annak érdekében, hogy a kórokozók ne adódhassanak át másoknak.

Amikor beteg vagy, illetve azt gyanítod, hogy egy fertőző betegségben szenvedsz, csökkentsd a másokkal való érintkezést. Amennyiben el tudod kerülni, ne menj a munkahelyedre vagy nyilvános helyekre.

Amennyiben megosztott szálláson laksz, otthon tehetsz lépéseket annak érdekében, hogy segíts minimálisra csökkenteni a kockázatot mások számára:

  1. Aludj külön szobában.
  2. Használj egy másik fürdőszobát és toalettet, mint a háztartásban lévő többi ember.
  3. Kerüld el az otthon közös területeit.
  4. Kerüld a háziállatokat.
  5. A szennyesedet mosd külön a többiekétől.
  6. Használj eldobható edényeket és evőeszközöket. 

Kitörés
Figyelmeztetés

Abban az esetben, ha a körzetedben kitör egy fertőző betegség, vannak további elővigyázatossági lépések, amiket neked is meg kell tenned otthon és a munkahelyeden.

Emberekkel való érintkezés

Egy fertőző betegség kitörésének idején kerüld a más emberekkel való fizikai érintkezést, beleértve az alábbi típusú érintkezéseket:

Ölelés
Ölelés
Puszi
Puszi
Öklök összeérintése
Öklök összeérintése
Pacsizás
Pacsizás
Kézfogás
Kézfogás

Tarts megfelelő távolságot

Tarts megfelelő távolságot
2 méter

Mivel egy betegség kitörése során a kórokozók terjedhetnek köhögés és tüsszentés által, javallott, hogy tarts legalább kétméternyi távolságot közted és más emberek között.

A távolságtartás a másokkal való kommunikáció során, közös étkezések alatt vagy más társasági helyzetekben, segíteni fog betegségtől mentesen tartani magadat és másokat.

Szájmaszkok

A szájmaszkok segíthetnek korlátozni a kórokozók terjedését, amikor egy beteg személy beszél, köhög vagy tüsszent. A maszkok viselésével a beteg személyek segíthetnek megelőzni a betegség másokra való átterjedését.

Amennyiben egy ragályos betegségben szenvedsz, illetve azt gyanítod, viselj szájmaszkot.

Mivel anélkül is fertőző lehetsz, hogy tudnál róla, vagy bármilyen tünetet mutatnál, mindig viselj szájmaszkot, amikor idős vagy egészségügyi problémákkal küszködő személyek közelében vagy, hogy csökkentsd a kórokozók terjedését.

Akkor is viselj szájmaszkot, amikor valószínűleg érintkezni fogsz fertőzött személyekkel.

A maszk szolgálhat egy másik célt is – segíthet megakadályozni, hogy megérintsd a szád vagy az orrod.

Például ha megérintesz egy felületet, amelyet egy beteg személy beszennyezett, aki előtted már hozzáért, kórokozók kerülnek a kezedre. Ha ezt követően a kezeddel az orrodhoz vagy a szádhoz érsz, ezek a kórokozók bejutnak a testedbe, és megfertőznek téged. Ez a kórokozók terjedésének egyik legfőbb módja.

Tehát egy maszk segíthet megelőzni a fertőzést, mivel viselésekor kevésbé valószínű, hogy megérinted a saját szád vagy orrod.

A maszkokat legalább naponta egyszer cserélni kell, illetve azon nyomban, amint benedvesednek vagy piszkosak lesznek.

Hogyan vegyünk fel egy szájmaszkot

  1. Mielőtt felvennél egy szájmaszkot, szappannal és vízzel moss kezet.
  2. Vizsgáld meg a maszkot, hogy megbizonyosodj róla, hogy nincs rajta semmilyen nyilvánvaló lyuk vagy szakadás, amely hatástalanná tenné.
  3. Állapítsd meg, hogy melyik a maszk elülső oldala. A maszk színes oldala a kifelé néző oldal.
  4. Állapítsd meg, hogy melyik oldalon van a maszk felső része. Ha a maszk rendelkezik egy merev, hajlítható széllel, az azt a célt szolgálja, hogy az orrod alakjára formázd, és ez a maszk felső része.
  5. Amennyiben a maszkod rendelkezik gumiszalaggal, amelyet a fejen kell viselni, tartsd a maszkot az arcodhoz, mialatt a gumiszalagot ráhúzod a fejedre, ezzel biztosítva a maszkot.
  6. Húzd a maszk alsó részét a szádra és az álladra.
  7. Minden egyes használat után szabadulj meg a maszktól. Soha ne használd újra.
  8. Alaposan moss kezet.

Eldobható kesztyűk

Bár a saját otthonodat tisztán és fertőzésmentesen tarthatod, a boltokba vagy nyilvános helyekre történő látogatás növeli a terjedés kockázatát.

A gyakran megérintett felületek, mint például a boltok pultjai és a benzinkutak, szennyezettek lehetnek, ha egy beteg személy előtted már hozzájuk ért.

Az eldobható kesztyűk viselése segíthet megelőzni a kórokozók átadását. Van egy helyes mód az eldobható kesztyűk felvételére annak érdekében, hogy hatékonyak legyenek.

Hogyan vegyük fel az eldobható kesztyűket

  1. Mielőtt felveszed az eldobható kesztyűket, szappannal és vízzel moss kezet.
  2. Fogd meg a kesztyűt úgy, hogy megcsíped a szára belső és külső részét. Ügyelj arra, hogy a lehető legkisebb mértékben érintsd meg a kesztyű külsejét. Óvatosan csúsztasd bele a másik kezed a kesztyűbe.
  3. Ne igazítsd meg a kesztyű helyzetét a kezeden, amíg nem vetted fel a másik kesztyűt.
  4. Fogd meg a másik kesztyűt úgy, hogy megcsíped a szára belső és külső részét, majd vedd fel a kesztyűt a fentiek alapján.
  5. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs látható tépés, szakadás vagy lyuk a kesztyűkön. Amennyiben van, vedd le őket, moss kezet, és vegyél fel új kesztyűket.
  6. Húzd mindkét kesztyű szárát a csuklód felé, hogy a lehető legnagyobb bőrfelületet lefedd, majd rögzítsd a kesztyűt.
  7. Ha az arcodhoz érsz, ha a kesztyű elszakad, vagy ha bármi kétséged van azt illetően, hogy a kesztyű piszkos vagy szennyezett:
    • a. Azonnal vedd le a kesztyűt, és szabadulj meg tőle.
    • b. Alaposan moss kezet.
    • c. Vegyél fel egy új pár kesztyűt.
  8. Minden egyes használat után szabadulj meg a kesztyűktől. Soha ne használd újra őket.
  9. Alaposan moss kezet.

Különleges óvintézkedések otthon és a munkahelyeden

  1. Egy kitörés során az átlagosnál gyakrabban tisztítsd meg és fertőtlenítsd le a gyakran megérintett, közös felületeket és a nagy forgalmú területeket otthon és a munkahelyeden:

    • Területek a gyerekek számára
    • Kilincsek
    • Lépcsőkorlátok
    • Pultok
    • Csapok
    • Telefonok
    • Asztallapok
    • Asztalok
    • Karfák
    • Bármilyen más gyakran megérintett, közös felület
  2. Ügyelj arra, hogy szintén fertőtlenítsd le a gyakran megérintett holmikat és tárgyakat:

    • Személyes elektronikus eszközök
    • Kulcsok
    • Hitelkártyák
    • Tabletek
    • Távirányítók
    • Billentyűzetek
    • Tollak
    • Bármilyen más gyakran megérintett holmi és tárgy
  3. Az átlagosnál gyakrabban fertőtlenítsd le a fürdőszobád, a toaletted, a konyhád és a személygépjárműved.
  4. Találj meg bármilyen meghatározott fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos útmutatást, amiket az adott kitörés típusánál kell alkalmazni. Szükség lehet olyan termék használatára, amely meghatározott baktériumokat vagy vírusokat öl meg.

Otthonról való távozáskor és visszatéréskor

  1. Amennyiben a körzetedben kitörés van jelen, kizárólag alapvető szükségletekért hagyd el az otthonodat, illetve ahogy a helyi előírások engedélyezik.
  2. Amennyiben el kell hagynod az otthonodat, viselj szájmaszkot és eldobható kesztyűt.
  3. Nyilvános helyeken tarts távolságot másoktól.
  4. Mielőtt újra belépnél az otthonodba, tedd a következőket:

    • a. Vedd le, és hagyd kinn a cipőd, vagy fújd le fertőtlenítővel.
    • b. Vedd le a maszkot és az eldobható kesztyűt, és szabadulj meg tőlük.
    • c. Egy új pár kesztyűt viselve fertőtleníts le minden tárgyat, amit a távolléted során használtál – kulcsokat, hitelkártyákat, pénztárcát stb.
  5. Szabadulj meg a kesztyűtől.
  6. Alaposan moss kezet.

A Helyi Előírások
és Útmutatások Betartása

gcui_vm:healthy-booklet-local-guidelines

Amennyiben a hatóságok kiadnak helyi előírásokat, óvintézkedéseket, illetve eljárásokat a ragályos betegség megelőzésére, kövesd ezeket, amíg hatályban vannak.

Összefoglaló

Az ebben a füzetben található útmutatások és óvintézkedések követésével elősegítheted a betegségek terjedésének megelőzését és egy egészséges környezet fenntartását.



A megadott információk tájékoztató jellegűek, és nem lehet őket a szakértő orvosi tanács helyettesítőjeként értelmezni. Az esetleges kérdéseiddel mindig fordulj az orvosodhoz vagy más szakértő egészségügyi szolgáltatóhoz.


Szójegyzék

baktériumok: nagyon kis organizmusok, amelyek egy sejtből állnak, és csak mikroszkóppal láthatóak. Szinte mindenhol léteznek baktériumok, többek között az emberi testen belül és annak felületén is. Ezek közül néhány jótékony hatású, például az emésztést elősegítő baktériumok. Másoknak pedig káros hatásaik lehetnek, például a fogszuvasodást vagy betegségeket okozó baktériumoknak.

elkülönít: valakit, aki egy betegséggel rendelkezik, teljesen elszigetel más emberektől annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen.

ételmérgezés: betegség, amelyet kártékony baktériumok által fertőzött étel fogyasztása vált ki.

fehérítő: erős vegyszer, amit tisztításra használnak. Ez a vegyszer megöli a baktériumokat és a kórokozókat.

fertőtlenítőszer: folyékony vegyszer, amely elpusztítja a baktériumokat és más mikroszkopikus organizmusokat.

fertőző: átadható az egyik személytől a másiknak, különösképp fizikai érintkezéssel vagy a levegőn keresztül.

finomszesz: egy olyan alkoholtípus, amely erjesztett gabonából készül. Ez egy színtelen, szúrós szagú folyadék, amely sok felhasználási móddal rendelkezik, többek között baktériumok és vírusok elpusztításával.

hidrogén-peroxid: vízszerű kémiai vegyület, amelyet betegséget okozó mikroszkopikus organizmusok elpusztítására használnak, illetve fehérítőként arra, hogy világosítsák vagy eltávolítsák a színt valamiből.

higiénia: tiszta vagy egészséges szokások, amelyek a jó egészség megőrzéséhez szükségesek.

lappangás: a betegség kifejlődésében a fertőzés és a betegség első tüneteinek megjelenése között levő időszak.

ragályos: átadható az egyik személytől a másiknak.

streptococcusos garatgyulladás: egy streptococcus nevű baktériumtípus által kiváltott torokfertőzés. A streptococcusos garatgyulladás torokfájást, lázat és gyengeséget okoz.

szappan: mosási, illetve tisztítási célokra használt anyag. Akár szilárd, akár folyékony, organikus anyagokból kell állnia, amely vízzel keverve olyan oldatot képez, ami aztán az oldatba juttatja az összes nemkívánatos anyagot, és lehetővé teszi, hogy öblítéssel eltávolítsuk, egy tiszta terméket eredményezve.

tünet: egy testben végbement változás, amely azt jelzi, hogy valaki megbetegedett.

vírus: egy betegség fertőző forrása a testben, amely túl kicsi ahhoz, hogy szokásos mikroszkóppal látható legyen. A vírusok képesek közönséges megfázással vagy komolyabb betegségekkel megfertőzni az emberi lényeket.

További eszközök

Töltsd le, és nyomtasd ki ezeket a feliratokat az otthonod és/vagy elengedhetetlen üzletek számára.

Távolságtartás

Egy hatékony mód arra, hogy megakadályozzuk a betegség és a fertőzés elterjedését a megfelelő távolság tartása.

Testi érintkezés

Mindannyiunk egészsége és biztonsága érdekében, kérjük most tartózkodj attól, hogy testi érintkezésbe kerülj másokkal.

Kézmosási eljárásmód

A kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a kórokozók terjedésének megelőzésében.

Kézfertőtlenítő

A kézfertőtlenítőt a kézmosás kiegészítőjeként használjuk, vagy egy olyan helyen vagy helyzetben, ahol szappan és víz nem áll azonnal rendelkezésünkre.