AZ EMBERI MÉLTÓSÁG HELYREÁLLÍTÁSA
ÁLLAMPOLGÁRI BIZOTTSÁG AZ EMBERI JOGOKÉRT

A Szcientológia Egyház által 1969-ben alapított Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) elkötelezetten dolgozik a pszichiátria által elkövetett visszaélések felszámolásán és a páciensek védelmének biztosításán. A CCHR eddig több mint 160 jogszabály törvénybe iktatását támogatta, köztük ilyeneket: védelem a kárt okozó vagy kényszert alkalmazó pszichiátriai gyakorlatokkal szemben, a betegtájékoztatás szükségessé tétele pszichiátriai kezelésnél, gyerekek kényszergyógyszerezésének és elektrosokkolásának megszüntetése, súlyos büntetések elrendelése a páciensek pszichiáterek és pszichológusok általi szexuális zaklatásáért.

A CCHR Los Angelesben található nemzetközi központja 34 országban mintegy 200 tagszervezetet irányít, amelyek egy egész világra kiterjedő emberi jogi érdekképviseleti hálózatot alkotnak. A CCHR megbízottai közé tartoznak orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, jogászok, törvényhozók, kormányhivatalnokok, pedagógusok és polgári jogi képviselők. A CCHR nemzetközi központja egy múzeumnak is otthont ad, amely bemutatja, milyen utat tett meg a pszichiátriai brutalitás az évszázadok során.

A CCHR dokumentumfilmeket terjeszt, amelyek leleplezik a pszichiátriai visszaélés különböző módjait: egyének szűréséből, megbélyegzéséből és pszichotrop szerek felírásából származó rombolás; a pszichiátria és a gyógyszeripar profitorientált összefonódása; a pszichiátriai diagnózisok tudománytalansága; az aktív szolgálatban lévő és a már leszerelt katonák túlzott gyógyszerezése és az emiatt bekövetkező hirtelen szívleállás és öngyilkosság miatti halálesetek növekedése.

VÉGET VETNI A PSZICHIÁTRIAI KÍNZÁSNAK

ÚJ-ZÉLAND

Miután a CCHR kivizsgálta és leleplezte a pszichiátriai intézményekben elkövetett visszaéléseket, azok az áldozatok, akik igényt nyújtottak be az új-zélandi kormány ellen, bocsánatkérésben és pénzbeli kártérítésben részesültek.

1984-ben az ENSZ Kínzásellenes Kongresszusa hadat üzent a gyűlöletcsoportok, a drogkartellek, a terroristák és az elnyomó kormányok által elkövetett kínzásoknak. Ugyanakkor a pszichiáterek által elkövetett brutalitások elkerülték a reflektorfényt. Ennek eredményeképpen sok országban a pszichiáterek, akik megnyomorítják és megölik a pácienseket, kormányzati felügyelet nélkül működnek.

Új-Zélandon a CCHR vizsgálatot indított a Lake Alice Pszichiátriai Kórház serdülők pszichiátriai ápolásával foglalkozó egysége ellen. CCHR-nyomozók azt találták, hogy állami gyámságban lévő gyerekeket elektrosokkal büntettek, erőszakkal gyógyszereztek és elkülönítve tartottak. A kormányzat és a rendőri szervek nem foglalkoztak a panaszokkal, így a CCHR feltárta közel 100 tizenéves esetét, akiket mentális és fizikai kínzásnak vetettek alá a pszichiátriai intézetben. Ezt médiabeli leleplezések követték, és az ezáltal kiváltott közfelháborodás a Lake Alice kórház végleges bezárásához vezetett.

A CCHR közreműködésével 900 korábbi beteg nyújtott be panaszt. Végül a bíróságok helyt adtak az áldozatok panaszainak, Új-Zéland kormánya kiadott egy írásos bocsánatkérést, és 10,7 millió dollár kártérítést fizetett.

A CCHR lobbizott a pszichiáterek hatékony állami felügyeletéért, és amikor ismét tétlenséget tapasztaltak, részletes jelentést adtak be az ENSZ Kínzásellenes Bizottságának az ENSZ genfi székhelyén. Ennek nyomán 2013 májusában egy ENSZ-nyomozócsoport érkezett Új-Zélandra az ország elzárást alkalmazó intézményeinek első hivatalos vizsgálatára.

2014 márciusában az új-zélandi igazságügyi minisztérium végül eleget tett az ENSZ utasításának, és létrehozta az összes pszichiátriai létesítmény független felügyeletét az országban. Továbbá engedélyezte a betegeknek, hogy a pszichiátriai visszaéléseket közvetlenül a rendőrségnek jelentsék, akik az egyezmény alapján kötelesek kivizsgálni ezeket a panaszokat.

A CCHR erőfeszítései által a pszichiátria Új-Zélandon határozottan és egyértelműen a törvény hatálya alá került.

A CCHR
KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL
300
KORMÁNYSZINTŰ FIGYELMEZTETÉST
adtak ki a
PSZICHIÁTRIAI
DROGOKRÓL

„A CCHR számos reformot valósított meg az egész világon, és ezzel megmentett másokat a mentális egészségügyi rendszer visszaéléseitől, és gondoskodott arról, hogy jogi védelem álljon az áldozatok rendelkezésére.” – Georgia Állam Szenátusa, USA

„Örömmel gratulálok az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért-nak (CCHR) a több mint 40 éve tartó arra irányuló erőfeszítéseiért, hogy kivizsgálják és feltárják az emberi jogok pszichiátriai megsértését. Különösen hálás vagyok a CCHR tagjainak és támogatóinak, amiért kemény munkával támogatják a gyerekek védelme érdekében tett jogalkotói erőfeszítéseket.” USA kongresszusi képviselő, Texas

HUMANITÁRIUS KÜLDETÉS

A TÖRVÉNY HATÁLYA ALÁ HELYEZNI A PSZICHIÁTRIÁT

166

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért humanitárius küldetése az, hogy megvédje az egyéneket a pszichiátriai visszaélésektől, és megtisztítsa a mentális egészség területét. E küldetés legfontosabb részeként a tagjai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a jogrendszer valamennyi állampolgárt szolgálja, beleértve azokat is, akiket magával rántott a pszichiátria örvénye.

Ennek során a CCHR több mint 160 törvény keresztülvitelében működött közre az Egyesült Államok számos államában és 16 másik országban. A jogszabályok olyan esetekre terjednek ki, mint a gyerekek pszichotrop gyógyszerezéstől való védelme, az idősek káros kezelésektől való megóvása, a pszichológusok és a pszichiáterek pácienseikkel szembeni szexuális visszaéléseinek megakadályozása, a fogyatékosok és mentális betegek jogainak megvédése és a pszichiátriai átláthatóság megkövetelése a csalás és korrupció elleni védelemként. A CCHR tagjai nyilatkozatot tettek az USA kongresszusa, illetve a japán, francia, holland, német, dél-afrikai, olasz és sok más parlament előtt, és ezzel a törvényhozást az emberi méltóság védelme és az életek megmentése irányába fordították.

„A CCHR kimagasló példája annak, hogy milyen befolyást képesek gyakorolni egyének, akik egyesítik erőiket, és elkötelezett erőfeszítéseiken keresztül megvalósítják a társadalom, a hatékony felvilágosítás és jogvédelem reformját.

A Kongresszussal együtt nagyra értékelem az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szervezetet, mert hosszú ideje kiáll az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában és a Nürnbergi kódexben lefektetett alapvető szabadságjogok előmozdításáért. A CCHR kimagasló példája annak, hogy milyen befolyást képesek gyakorolni egyének, akik egyesítik erőiket, és elkötelezett erőfeszítéseiken keresztül megvalósítják a társadalom, a hatékony felvilágosítás és jogvédelem reformját. Elismerjük a CCHR-t azért a sok, jelentős reformért, amelyet kivívott, amelyek ma megvédik az embereket a kegyetlen, embertelen és lealacsonyító bánásmóddal szemben, és hogy vezető szerepet játszik a nagyközönség tájékoztatásában, hogy mindenki számára megadasson az emberi méltóság, és tiszteletben tartassanak az emberi jogok.” – USA kongresszusi képviselő, Kalifornia