BOLYGÓSZINTŰ KATASZTRÓFAKEZELÉS

MENTÉS ÉS HELYREÁLLÍTÁS
KATRINA ÉS RITA HURRIKÁN

2005-ben a Katrina és a Rita hurrikán városokat és falvakat tizedelt meg Mississippi, Alabama és Louisiana államokban: ezrek váltak hajléktalanná, a válságkezelő rendszerek pedig túlterhelődtek.

NEW ORLEANSBAN
TÖBB MINT
1000
ÖNKÉNTES
válaszolt a felhívásra a
VILÁG
minden tájáról

A Szcientológia önkéntes lelkészek az elsők között értek a helyszínre, hogy segítsék a térségben élőket és a mentőmunkásokat, akikre kemény mentési és helyreállítási munkálatok vártak. Több mint 1000 önkéntes lelkész érkezett a felhívásra az Egyesült Államokból és a világ más tájairól, hogy segítsék a mentőcsapatok munkáját és fizikai, illetve lelki segítséget nyújtsanak az áldozatoknak, akiket sérülés vagy megrázkódtatás ért.

A helyi hatóságokkal és más segélyszervezetekkel együttműködve segítettek ideiglenes szálláshelyeket felállítani azok számára, akik elveszítették otthonukat. Ételt és vizet biztosítottak a számukra, illetve ruházati és egyéb használati cikkeket osztottak szét közöttük. Ezen kívül több ezer Szcientológia asszisztot (a személy testi-lelki szenvedéseit enyhítő eljárást) adtak a viharban károsultaknak.

A rákövetkező hetekben az önkéntes lelkészi csapatok a térségben maradtak, előadásokat és workshopokat tartottak a szálláshelyeken és egyéb közösségekben, és megtettek mindent, amire csak szükség volt ahhoz, hogy stabilizálják a legkeményebben sújtott területeket.

Ezt követően is több hurrikán és tornádó pusztította végig a „tornádófolyosón” található településeket az USA középnyugati államaiban és a Mexikói-öböllel határos államokban. Az önkéntes lelkészek azonnal útra keltek, hogy szembenézzenek az újabb katasztrófákkal is.

„Államunk, Louisiana súlyos csapásokat szenvedett el mind a Katrina, mind a Rita hurrikántól. Az önkéntes lelkészek teljesítménye rendkívüli volt. A sátrak jól szervezettek voltak, jó volt a hangulat, nem voltak fegyelmezési problémák. Az emberekről testileg, lelkileg és szellemileg is gondoskodtak.

Itt Vermillion Parishban mindannyian tudjuk már, hogy amikor a »sárga pólósok« [az önkéntes lelkészek egyenruhája] megérkeznek ide segíteni, számíthatunk rá, hogy helyesen mérik fel és kezelik a helyzetet. Most már mindannyian tudjuk, hogy nem számít, hogy mi történik: mindig lehet valamit tenni!” – Louisiana állam szenátora, 2005