ÖNKÉNTES LELKÉSZEK
VALÓDI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS BÁRHOL ÉS BÁRKINEK

A Szcientológia önkéntes lelkészeket ugyanaz a mottó fogja össze, akár a helyi közösségben, akár a világ másik felén segítenek: „Mindig lehet valamit tenni”. A programot az 1970-es évek közepe táján hozta létre L. Ron Hubbard, és mint a Nemzetközi Szcientológia Egyház által finanszírozott vallásos társadalmi szolgálat mára az egyik legnagyobb és legjelentősebb független nemzetközi segélymozgalommá nőtte ki magát.

Az önkéntes lelkész megbízatása a következő: „Önkéntes alapon segíteni embertársain azáltal, hogy helyreállítja a célt, az igazságot és a szellemi értékeket mások életében.” Több százezren – szcientológusok és nem-szcientológusok egyaránt – képződtek már ki személyesen és interneten keresztül ismeretek széles skálájából, hogy a Szcientológia alapjait használják a testi, szellemi és lelki szenvedés enyhítésére, és az élet bármely részének jobbítására: ez lehet akár a kommunikáció, a tanulás, a házasság, a stresszkezelés, a munkahelyen való boldogulás, a célok elérése, és még sok minden más.

Emellett az önkéntes lelkészek bolygószintű hálózata, amelyből az Önkéntes Lelkész Katasztrófakezelő Csapat áll, a természeti, illetve az ember által okozott katasztrófák idején azonnal készen áll a mozgósításra. Mintegy 1000 szervezettel és ügynökséggel folytatnak együttműködést. Szakértelmüket és tapasztalataikat katasztrófasújtotta területek százainál használták már a károsultak fizikai és szellemi gyötrelmeinek enyhítésére.

HELYREÁLLÍTÁSA ÉS ÚJJÁÉPÍTÉSE

HAITI

Önkéntes lelkészek a világ minden tájáról segítettek a haitiaknak a mentőműveletekben, kisegítették az egészségügyi személyzetet, és még számtalan egyéb módon nyújtottak támogatást.

A világ soha nem fogja elfelejteni azt a 7-es erősségű földrengést, amely 2010 januárjában megrázta Haitit, 300 000 halottat és 3 millió sérültet, illetve hajléktalant hagyva maga után.

A romba döntött ország segítségére siető katasztrófaelhárító szervezetek között ott volt 350 Szcientológia önkéntes lelkész is, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy támogatást nyújtsanak a károsultaknak. A szcientológusok azonnal béreltek egy repülőgépet, amelyen doktorokat, ápolókat és mentősöket küldtek Haitire további önkéntes lelkészekkel, hogy segítsenek az orvosi egységeknek, illetve bárhol máshol, ahol szükség volt rájuk.

A katasztrófát követő héten még négy, szcientológusok által bérelt repülőgép érkezett Haitire további egészségügyi személyzettel és önkéntes lelkészekkel. Az amerikai parti őrség egyik korábbi hajóján több mint 160 tonnányi adományt, egészségügyi ellátmányt, járműveket és egyéb felszereléseket juttattak az országba.

A helyszínen az Önkéntes lelkészek a világ különböző országaiból érkezett katonasággal és válságkezelő alakulatokkal együtt segítettek lepakolni a szállítmányokat, étel- és ivóvízelosztó helyeket felállítani, megszervezték több tonnányi egészségügyi ellátmány leltározását és elosztását, valamint menedékhelyeket építettek.

Felismerve, hogy az infrastruktúra megalapozása hosszabb távú elkötelezettséget kíván meg, az önkéntes lelkészek felállítottak egy állandó központot Petionville-ben, hogy segítsenek a haitiaknak újjáépíteni az országukat, és ezzel együtt javítani a közhangulatot. A létesítmény koordinációs és képzési központként szolgál, valamint szállást biztosít a távoli országokból érkező önkénteseknek.

Az önkéntes lelkészek több mint 75 000 haiti lakost képeztek ki szervezési ismeretekre, célok kitűzésére és elérésére, kommunikációs készségekre, betegségek és sérülések enyhítésére és még még sok minden másra.

A Szcientológia Egyház Katasztrófakezelő Csapata megkapta a Humanitárius díjat a Haiti-Amerikai Ápolók Egyesületétől (HANA), „A Haiti földrengés idején a HANA egészségügyi és humanitárius katasztrófakezelő missziónak nyújtott elkötelezettségük, jóindulatuk és támogatásuk elismerésére”.

Mindent összevéve, az önkéntes lelkészek majdnem 120 tonnányi létszükségleti cikket és egészségügyi ellátmányt, valamint 450 egészségügyi specialistát juttattak el a szigetre, és 600 000 haiti lakosnak nyújtottak közvetlen fizikai és lelki segítséget.

Az Amerikai Államok Szervezetének haiti nagykövete a következőképpen nyilatkozott: „Személyesen láttam Mr. Hubbard elképzeléseit megvalósulni itt, a haiti nagykövetségen és Haitin a 2010. januári pusztító földrengést követően. És amikor Haitire utaztam, saját szememmel láttam, milyen keményen dolgoznak az önkéntes lelkészek. A földrengés után azonnal odautaztam, és azt tapasztaltam, hogy ők valóban segítenek a katasztrófa áldozatain. Szeretnék személyesen köszönetet mondani annak a több száz önkéntes lelkésznek, akik eljöttek, illetve még ez után el fognak jönni Haitire segíteni.”

TÖBB MINT
600
EZER
Haiti lakoson
SEGÍTETTEK
az
ÖNKÉNTES
LELKÉSZEK

„Szeretném megköszönni minden Szcientológia önkéntes lelkésznek a nagyszerű humanitárius segítséget, amit Haitin nyújtottak. Az anyagi támogatásotoknak, az adományozott egészségügyi ellátmányoknak és a hatalmas kórházi sátornak köszönhetően 2543 embert tudtunk ellátni, és 3 sürgősségi ellátóhelyet valamint 5 ápolót működtetni. A Szcientológia Egyház filozófiája az emberiségbe vetett bizalom. Szükségünk van rátok, hogy bevilágítsátok az éjszakát.” – főorvos, Haiti kórház

„Elismerjük a Szcientológia önkéntes lelkészi alakulatot másoknak nyújtott szolgálatukért, továbbá tiszteletünket és köszönetünket fejezzük ki az önkéntes lelkészeknek azért az önzetlen segítségért, amelyet Haiti népének nyújtottak.” – Georgia állam szenátusa

„Köszönjük a Szcientológia önkéntes lelkészeknek a képzést, amelyet gyülekezetünknek nyújtottak, és le szeretnénk róni tiszteletünket az oktatók előtt, akik nagyon bölcsen oktattak minket, és megtanították a betegségekre és sérülésekre adandó asszisztok minden csínját-bínját.” – Fiatalok Baptista egyházi testülete, Philadelphia

„Az Egyház követőiben a haiti közösségek az USA-ban és Haitin egyaránt igaz barátra leltek. A Szcientológia Egyház páratlan hozzájárulást nyújtott a missziónknak az egészségügyi ellátmányok szétosztásában és sok minden másban a katasztrófa idején.” – elnök, Összefogás Haitiért Mozgalom

FELTÉTLEN SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

BOLYGÓSZINTŰ ÖSSZEFOGÁS

120
1000

A 120 különböző nemzetiségű, a nap 24 órájában készenlétben álló Szcientológia önkéntes lelkészekről köztudott, hogy az elsők között érkeznek a katasztrófasújtott övezetekbe. Jellegzetes rikító sárga egyenruhájukban megjelennek, és azonnali segítséget nyújtanak a károsultaknak, felhasználva a szervezési szakértelmüket ivóvíz- és élelmiszer-szétosztó rendszerek felállítására, valamint elsősegélynyújtásra.

Az önkéntes lelkészek magukkal hozzák a katasztrófa helyszínére egyedi szellemi elsősegélytechnikájukat is, és így segítenek megbirkózni a károsultaknak az érzelmi sokkal és traumával. Ehhez egyszerű Szcientológia-eljárásokat használnak, amelyeket asszisztoknak hívnak. Az önkéntes lelkészek számos esetben azután is ott maradnak a katasztrófaövezetben, hogy az azonnali krízishelyzet már véget ért, és képzést nyújtanak a helyieknek, hogy hatékonyabban újjá tudják építeni a közösségüket.

A több mint 1000 szervezettel és kormányzati ügynökséggel együttműködő Szcientológia önkéntes lelkészek igazi csapatjátékosok, akik elhozzák tapasztalataikat, szakértelmüket és elkötelezett segítő szándékukat, bárhol és bármikor van is rájuk szükség.

„Az önök egyháza több mint két évtizede gondozza a segítség örökségét országunkban. A szeptember 21-ei földrengés hatalmas katasztrófa volt. A Szcientológia Egyház azonnal önkénteseket küldött a katasztrófa kezelésére. Így nem okozott meglepetést, hogy Tajvan elnöke a »Jó állampolgárok, jó tettek« díjat adományozta önöknek a földrengés idején végzett munkájukért.” – Tajvan elnökének nemzeti tanácsadója