BEVEZETÉS

VILÁGSZERTE EMBEREKET OKTATUNK
AZ EMBERI JOGOKRA

A hírek nap mint nap etnikai konfliktusokról, embertelen tevékenységekről, zavargásokról és háborúról számolnak be.

A média tele van az emberi jogok megsértéséről szóló történetekkel: családon belüli erőszak, iskolai fenyítések, korrupció, szegénység és a kormányok által elnézett diszkrimináció. Mindeközben a világ népességének nagy része nem is tudja, hogy mik az emberi jogok, és azt sem, hogy ezek járnak nekik.

A VILÁGBAN
évente
1,5
MILLIÓ
gyereket
adnak el
RABSZOLGÁNAK

Az Amnesty International mintegy 160 országból számol be emberijog-sértésekről – és nem csupán fejlődő országokból. Évente körülbelül 18 000 embert csempésznek be az Amerikai Egyesült Államokba, sokukat szexuálisan kihasználják és rabszolgamunkára kényszerítik. Becslések szerint évente 1,5 millió általános iskolás korú gyerek válik a rabszolga-kereskedelem áldozatává. További 171 millió gyerek – többségük 15 év alatti – dolgozik veszélyes körülmények között.

A szcientológusok több mint 40 éve kiállnak az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata mellett. 1969-ben L. Ron Hubbard leközölte a Nyilatkozatot az egyház magazinjában, a Freedomban, és a következőket írta:

„Az Egyesült Nemzetek Szervezete megtalálta a megoldást. Az emberi jogok hiánya bemocskolta a kormányok kezét, és fenyegette hatalmukat. Nagyon kevés kormány alkalmazza az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának bármely pontját is. Ezek a kormányok nem értették meg, hogy a saját túlélésük teljességgel ezeknek a reformoknak az elfogadásától függ, hogy így olyan ügyet, olyan civilizációt kínáljanak az embereknek, amely megérdemli a támogatást, megérdemli a hazafiságot.”

L. Ron Hubbard szavainak hatására – „az emberi jogokat meg kell valósítani, nem szabad őket idealista álomnak meghagyni” – a szcientológusok támogatásával létrejött a világ mára legkiterjedtebb civil emberi jogi kezdeményezése. 1998-ban az Egyház elindította az Európai Utazás a Vallásszabadságért programot, egy nyolc országot átszelő maratonfutást, amely milliókhoz juttatta el az emberi jogok üzenetét. Az évente megrendezett maraton egy 4000 kilométeres „multatlonná” (több sportág részvételével zajló maraton) nőtte ki magát Európában, majd később az Egyesült Államokban.

Az Egyház és tagjai jelenleg a Fiatalok az Emberi Jogokért (Youth for Human Rights = YHR) és az Együtt az Emberi Jogokért (United for Human Rights = UHR) nemvallásos, alulról jövő kezdeményezésként végzett oktatási programjait támogatják. A 2001-ben alapított Fiatalok az Emberi Jogokért a fiatalokkal ismerteti meg az emberi jogokat, és arra ösztönzi őket, hogy a tolerancia és a béke szószólóivá váljanak. A 2008-ban, az Egyetemes Nyilatkozat 60. évfordulóján alapított UHR egyéneket, szervezeteket és kormányokat egyesít azzal a céllal, hogy az emberi jogokat a társadalom minden szintjén ismerjék és tiszteljék.