CLEARWATER, FLORIDA

FELEMELŐ SZÜLETÉSNAPI RENDEZVÉNNYEL ÜNNEPELTÉK L. RON HUBBARD ÖRÖKSÉGÉNEK MÚLTJÁT, JELENÉT ÉS JÖVŐJÉT

2017. MÁRCIUS 13.

A floridai Clearwater volt a központja az egyház ünnepségének, amely a Szcientológia Alapítójának rendkívüli élete előtt tisztelgett.

Az Alapító 1911. március 13-i születésnapjának évfordulóján minden évben mintegy hatvan ország szcientológusai gyűlnek össze a vallás szellemi központjában a floridai Clearwaterben, hogy egy hétvége során megünnepeljék az életét. Az idén elismeréssel adóztak L. Ron Hubbard látszólag vég nélküli eredményei előtt, és az élete és munkássága által megihletve tekintetüket a határtalan jövő felé fordították.

LRH – ahogy rengeteg követője nevezi őt – polihisztor volt: számos területre kiterjedő tudással és műveltséggel bíró ember. Ő lett a legfiatalabb Sas cserkész az amerikai történelemben (alig néhány nappal a tizenharmadik születésnapja után kapta meg az elismerést), tizenöt éves korára pedig már megjárta Ázsiát, és megismerte a vallásait. Később bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a legtöbb nyelvre lefordított művekkel rendelkező író, és ő tartja a rekordot az egy írótól megjelent legtöbb hangoskönyv kategóriában is.

Az emberiség megmentéséért végzett munkája továbbra is milliókat inspirál világszerte. Ez az évente megrendezett hétvégi ünnepség bemutatja az emberrel mint szellemi lénnyel kapcsolatos kutatásait és a technikai örökségét, amely lehetővé teszi másoknak, hogy azonosítsák, felfedezzék és kiaknázzák a velük született szellemi képességeiket – ezt hagyta L. Ron Hubbard a gondokkal küzdő világra. Emellett a hétvége friss hírekkel szolgál a Szcientológia gyorsan növekvő világáról, és tiszteleg LRH előtt.

David Miscavige vezette a lelkesítő, két és fél órás rendezvényt, amely L. Ron Hubbard előtt tisztelgett. Az este folyamán egy jól élt életet ünnepeltek – egy olyan életet, melyet LRH az egész emberiség javára élt; egy olyan életet, melyet azért élt, hogy habozás nélkül segítsen másoknak.

„Ha ennek a világnak valaha is szüksége volt L. Ron Hubbardra, akkor az most van, ma este, és bolygószerte – kezdte a felemelő ünnepséget David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke. – De szerencsére pontosan ekkora LRH nagyságrendje ezen az estén. És nem csupán a technikai örökségére utalok, az irodalmi munkásságára, vagy az eszközeire, melyekkel elérhető a tisztesség, erkölcsösség és kulturális újjáéledés. Nem, magára az emberre gondolok. A jellemére, a jelenlétére és az identitására. Mindenre, amivé mostanra vált, és ami mindörökre lesz.”

Az este nemcsak ízelítőt adott abból, hogy milyen hatást gyakorolt és gyakorol L. Ron Hubbard az egyes emberek életére, hanem valós történetek is elhangzottak arról, hogy kapcsolatba került másokkal, még ha csak rövid időre is, és ezzel végső soron megváltoztatta a sorsukat.

LRH életrajzírója, Dan Sherman kitárta L. Ron Hubbard világának ajtaját, és beinvitálta a közönséget. Beszéde néhány filmre vett interjúra épült, amelyek olyan emberekkel készültek, akik valóban ott voltak LRH-val egy olyan pillanatban, amely mindkettejük életében fontos volt. „Ma este fel kell tennünk ezt a kérdést: mi van akkor, ha voltak szemtanúk? – kezdte. – Mi van akkor, ha voltak olyanok, akik akkor talán nem értettek mindent, ami történt, de visszatértek, hogy elmondják nekünk, amit a régmúltban láttak?”

Dan Sherman egy óra leforgása alatt az említett szemtanúk lebilincselő beszámolóinak sorát osztotta meg a közönséggel. Ők saját szemükkel látták LRH történetét, amelynek részei voltak: egy II. világháborús tengeralattjáró-vadász hajó, egy katonai kórház a San Francisco-öböl partján, New York „Pokol Konyhája” nevű városrésze és még Amerika háború utáni ellenkulturális mozgalmának születése is. Mindegyik beszámoló azt hangsúlyozta, hogy bárhol járt is LRH, és bármilyen véletlenszerű életekre volt is hatással, kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük.

Mivel a születésnapi ünnepségéről volt szó, az est folyamán bemutatták az éves Születésnapi Játék győzteseit is, folytatva azt a negyven évvel ezelőtt megkezdett hagyományt, hogy L. Ron Hubbard előtt minden évben a világ összes Szcientológia-szervezetében elért terjeszkedéssel tisztelegnek. A játék szellemét a függőlegesen felfelé haladó terjeszkedés hangsúlyozza – pontosan ezen múlik a győzelem.

Ez a lendület emelte ki a többiek közül a játék 2017-es nyerteseit. A különféle Szcientológia-szervezetek kategóriaelsői Észak-Amerikából, Európából és Ausztráliából kerültek ki: a floridai Belleair ideális Szcientológia-missziója, az ideális milánói Szcientológia-szervezet, valamint – a mindössze hat hónappal ezelőtt tartott megnyitójukat követően – Ausztrálázsia ideális haladó szervezete és kontinentális összekötő irodája. Mindegyikük képviselője a színpadra lépett, hogy a lelkes közönség megtapsolhassa.

Az est során a reflektorfényben folyamatosan a Szcientológia mai mérete és hatóköre állt, amely L. Ron Hubbard örökségének köszönhetően növekszik. Ennek az örökségnek szép példája volt a legújabb ideális szervezet (org) felavatása az új-zélandi Aucklandben. Az új-zélandi szcientológusok alapították meg a világ második Szcientológia egyházi szervezetét 1955-ben, és David Miscavige részletesen bemutatta új otthonukat Auckland tetején, kiemelve, hogy „a »feltűnő« szó meg sem közelíti a valóságot” az 1844-ből származó műemlék esetében, amelyben most a legújabb ideális Szcientológia-szervezet működik. A rendezvény résztvevői ezután bepillanthattak a megindító megnyitóünnepségbe, melynek során helyi hírességek így írták le a pillanatot: gyökeres változást hoz a szigetországnak.

David Miscavige megemlítette, hogy több mint 50 ideális egyházi szervezet nyílt az utóbbi évtizedben, és bejelentette, hogy új ideális szervezetek vannak előkészületben a Los Angeles-i San Fernando-völgyben, a floridai Miamiban és a dániai Koppenhágában.

Az este folyamán egy jól élt életet ünnepeltek – egy olyan életet, melyet LRH az egész emberiség javára élt; egy olyan életet, melyet azért élt, hogy habozás nélkül segítsen másoknak. Egy születésnap hagyományosan annak az ideje, hogy az emberek elismerjék azt, amit az illető tett, és azt, ahogyan hatással volt mások életére. Ám mivel LRH egyedülálló volt, a születésnapi ünnepsége végső soron azt fejezte ki, hogy mit fog jelenteni az élete és munkássága a jövő számára.


Az ünnepség helyszíne volt a Clearwater belvárosában található számos Szcientológia-épület is. Mind a hat Flag-szállás – köztük a műemlék Fort Harrison, az Oak Cove és a Sandcastle vallási pihenőhelyek – megtelt az eseményen részt vevő szcientológusokkal.

A Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének évente megtartott Patrónusbálja zárta a hétvégi programokat. Ezen az elegáns rendezvényen mondtak köszönetet azoknak a szcientológusoknak, akik rendkívüli hozzájárulásukkal lehetővé teszik a számtalan humanitárius programot, amelyet a Szcientológia Egyház és tagjai végeznek világszerte, milliók javára.


Összességében, ez az ünnepség arról szólt, hogy a szcientológusok segítenek az embereknek kiaknázni a velük született képességeiket – egy olyan világ megteremtéséről, amelyre az emberiség vágyik, és amelyet megérdemel.