MIAMI, FLORIDA ÁLLAM, USA

MIAMI ÚJ SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZI SZERVEZETÉNEK VARÁZSLATOS FOGADTATÁSBAN VOLT RÉSZE

2017. ÁPRILIS 29.

A Varázslatos Város új Szcientológia egyházi szervezete a szabadság és az önkéntesség tiszteletére nyílt meg Miami kulturális központjában.

Miami legalább annyira egy hangulat, mint amennyire egy hely. Például, körülbelül 350 kilométerre van Havannától, ám napjaink Miamiját mégis rengeteg szál köti össze a kubai fővárossal. Miami latin-amerikai, haiti, déli, északi, forró és fülledt, valamint végtelenül menő. Florida egyik legnépszerűbb énekese, Jimmy Buffett így dalolt Miamiról: „Van egy stílusunk, van egy kinézetünk, megvan bennünk a régi magabiztosság.”

Most egy új elem növeli ezt a magabiztosságot. Az USA 1-es autópályája mellett, a híresen bohém Coconut Grove negyed és a világ minden tájáról érkezett értelmiségiek lakta kisváros, Coral Gables között 2000 szcientológus és vendég gyűlt össze 2017. április 29-én egy feltűnő épület tetején, hogy megünnepelje egy Szcientológia-egyház megnyitását.

David Miscavige avatóbeszédet tart Miamiban az április 29-i ünnepélyes megnyitóra összegyűlt több ezer ember előtt.

Miami új egyházának megnyitóünnepségén David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke, a Szcientológia vallás egyházi vezetője ezzel zárta avatóbeszédét:

„A tengernek számos hangja, számos arca és számos hangulata van. De minél változatosabbak a vizek, annál nagyobb az izgalom és a kaland. Hajózz hát tovább, Mágikus Miami! Jó utat, és sok szerencsét! A tiétek most egy fenséges hajó, és az egész emberiségért hajózik a Szcientológia zászlaja alatt!”

Az új létesítmény úgy van kialakítva, hogy ne csak egyéneket juttasson el a mentális és szellemi szabadság magasabb állapotaiba, hanem humanitárius központ is, ahonnan olyan programokat lehet elindítani, amelyek megküzdenek a drogfogyasztással és írástudatlansággal, előreviszik az emberi jogok ügyét, és önkéntes csapatokat küldenek a válságok és szerencsétlenségek helyszínére világszerte.

Bár a miami egyház hasonlít azokra a Szcientológia-egyházakra, amelyek mindkét féltekén megtalálhatók, a trópusi Floridában álló épület tükrözi a déli régió helyi jellegzetességeit – éppúgy, ahogy a többi egyház is kapcsolódik a saját kultúrájához, függetlenül attól, hogy Sydney-ben, Aucklandben, Kaohsiungban, Londonban, Rómában, Bogotában, Mexikóvárosban, Tampában vagy a tucatnyi más városban működik, ahol a vallás virágzik.

Így hát április végén, miközben Miami délkeleti szellői hűsítették a résztvevőket, az ünnepség olyan salsával vette kezdetét, amelyre határozottan illett a „Miami Nice” („Szép Miami”) kifejezés. A rendezvényen a latin és modern ritmusokat humanitárius hősök hallgathatták, és minden a szabadság e városának szolgálatáról szólt.

Miami ma fényévekre van 1900-tól, amikor csak egy kereskedőállomás volt, amelynek kevesebb mint 2000 lakosa a mai Everglades Nemzeti Park mocsarainak közelében kezdett építkezni. 1960-ra már mintegy 935 000 ember élt itt, 2015-re pedig ez a szám 2,7 millióra nőtt – Miami lett Latin-Amerika nemzetközi pénzügyi és kulturális fővárosa.

Mi volt ennek kiváltó oka? Röviden: a szabadság.

1959 januárjának elején a szabadságot kereső menekültek áradata kezdte meglovagolni a Miami felé vivő Golf-áramlatot csónakokkal, tutajokkal és bármi mással, ami képes volt fennmaradni a vízen. Nem csupán annyi történt, hogy Dél-Florida népessége hirtelen megnövekedett: a város egész jellege és kultúrája átalakult.

A Szcientológia egyre gyorsuló nemzetközi terjeszkedésének egyik korai előőrse Miamiban nyílt meg 1957. március 11-én. Ez az egyházi szervezet egyre nőtt, és most a Miami „főutcáján” – vagy ahogy a helyiek nevezik, a „South Dixie Highway”-en – álló lélegzetelállító, modern épületbe költözött, amely előtt mintegy 70 000 autó halad el naponta. Hétszintes, több mint 4600 négyzetméteres, és pontosan olyan, amilyennek Miami alcaldéja (polgármestere), Tomás Regalado leírta: „a közösség támasza, ahol sok önkéntes tevékenység folyik.”

Az egyház számos humanitárius kezdeményezést indított, hogy megbirkózzon a krónikus és átmeneti társadalmi problémákkal, új otthona pedig kiindulópontként szolgál minden helyi program számára. Az ilyen tevékenységek közé tartozik az egyházakkal, ifjúsági csoportokkal, bírókkal és rendőrökkel való összefogás, hogy drogfelvilágosítást végezzenek a helyi fiatalok körében. Mindent összevéve, a Drogmentes Világért program több mint 35 000 főre gyakorolt hatást csak Miamiban és környékén.

A régió az emberijog-sértések melegágya is, ezért az egyház felvilágosító kampányokat folytat az emberkereskedelemről és a mentális egészségügyi visszaélésekről. E kampányok üzenetei 5 millió embert értek el a Miami spanyol nyelvű tévécsatornáin sugárzott társadalmi célú hirdetésekkel, valamint főműsoridős rádióinterjúkkal.

Az egyház emberi jogi és humanitárius programjainak fontosságát hangsúlyozta, hogy az ünnepségen felszólalt Tomás Regalado polgármester; Lincoln Diaz-Balart, Florida 21. választókerületének volt kongresszusi képviselője; Tamara Batalha, Miami-Dade megye oktatási programigazgatója; valamint Eduardo Sabillon, Miami város drogfelvilágosítási tanácsadója.

Üdvözlőbeszédében a polgármester örömét fejezte ki az egyház megnyitása miatt. „Számomra a Szcientológia Egyház nagyon egyszerű – mondta a nagyszámú közönségnek. – Önök tanulnak, dolgoznak, pozitívan gondolkodnak, és segítenek az embereknek. Emiatt és sok más ok miatt jól illenek a városunkhoz.”

Mint kifejtette: „Miami az amerikai álom kapuja. És önök most kitárták ezt a kaput azzal, hogy átalakítottak egy barátságtalan, érdektelen épületet egy élettel teli központtá... Az önkéntes munkával töltött óráik pedig életeket fognak megváltoztatni, efelől semmi kétség. Így most csupán annyit kérek önöktől, hogy adjanak nekünk még többet az »óráikból«. Tízezret, húszezret – bármennyit elfogadok. Erre van szükségünk a Szcientológia Egyháztól.”

A volt kongresszusi képviselő Diaz-Balart arról a kölcsönös szenvedélyről beszélt, amelyet az emberi jogok és a szabadság érvényre juttatása iránt érzünk, és amely áthatotta a rendezvényt: „Kubában születtem, és a családommal a kommunizmus elől menekülve jöttem az Egyesült Államokba, négyéves koromban – kezdte. – Amikor először találkoztam az egyházuk tagjaival egy washingtoni emberi jogi konferencián, tudtam, hogy nagyon különleges emberi lényekkel találkoztam. Később, amikor elmentem beszélni az emberi jogi osztályukkal, nem ezt mondták: »Azt akarjuk, hogy segítsen nekünk.« Azt kérdezték: »Hogyan tudunk mi segíteni?«”

„Az önök munkája nem csupán elméleti – folytatta –, hanem valódi – nagyon is valódi. És azt hallottam vissza azoktól, akik elszenvedik az elnyomás brutalitását, hogy az önök által terjesztett anyagok olyanok, »mint a friss levegő«. Minden emberi lénnyel veleszületett az igény arra, hogy szabad legyen. Mindannyiunknak oly nagy szüksége van a szabadságra, akár a levegőre. Az önök egyháza és programjai pedig nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy szabadságot vigyünk az emberek életébe.”

Miami-Dade megye oktatási programigazgatója, Tamara Batalha így írta le magát: „A gyerekekért küzdök. Ennek ellenére a saját lányom 10 éves korában nem tudott olvasni. Ám amikor Isten bezár egy ablakot, kinyit egy ajtót. És ez az ajtó a Szcientológia Egyházhoz vezetett!”

Batalha kislánya beiratkozott az L. Ron Hubbard úttörő tanulási eszközein alapuló Alkalmazott Oktatástan programra. „Mindössze három hónap alatt onnan, hogy a teszteken egy óvodás szintjét érte el, odajutott, hogy úgy olvasott és írt, mint egy harmadikos – mondta. – Amit önök a tanulási technológiával tesznek, az csoda. Elkezdtem tűnődni, hogy most, hogy az én gyerekem már megmenekült, hány gyereket lehet még megmenteni az írástudatlanságtól.” Nyolc hónappal később egy Alkalmazott Oktatástan-iskolát nyitott Dél-Miamiban.

Miami város drogfelvilágosítási tanácsadója, Eduardo Sabillon 12 évesen hagyta el szülőhazáját, Hondurast, és Miamiba jött – egy olyan időszakban, amikor a város egyet jelentett a nemzetközi drogkereskedelemmel. Sabillon szenvedélye az életben a drogok elleni küzdelem.

„Az előttem álló fő kihívás az anyagok hiánya volt – mondta a megnyitóünnepség nagyszámú közönségének. – Így amikor rátaláltam a Drogmentes Világért tantervére, olyan volt, mintha az ég küldte volna. Elkezdtem használni a programot Miamiban, és láttam, hogy mennyire vonzza a fiatalokat. A közvetlen stílusa őszintén mutatja be a drogfogyasztás realitásait. Így gyorsan elterjedt a híre. Hamarosan már úgy tűnt, mintha mindenki akarná a programot: hívtak rádióadók, tévéadók, valamint egyházak és ifjúsági csoportok. Mind azt mondták: »Szükségünk van valamire, ami kapcsolatot teremt a fiataljainkkal.« Így született meg a Drogmentes Világért-mozgalmunk.”

A partnerséget hangsúlyozta az is, hogy Sabillon úgy beszélt az új Szcientológia-egyházról, mint ami még nagyobb társadalmi átalakulás kiindulópontja lehet. „Sok munka áll még előttünk – mondta. – Tehát, szeretném megköszönni önöknek ezt az új Szcientológia-egyházat és ezt a fantasztikus új kezdetet Miami számára. Elvégre nem mindennap nyílik egy ilyen szervezet. Ezért őszintén fogadom, hogy mindannyian a legtöbbet fogjuk kihozni belőle.”


Az új miami egyház információs központja a hét minden napján nyitva áll a nagyközönség előtt, és mintegy 500 film részletezi benne az Alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát, valamint a Szcientológia alapvető hitelveit és gyakorlatait. Emellett ismerteti az egyház humanitárius kezdeményezéseinek és társadalomjobbító programjainak méretét és hatókörét, beleértve az írni-olvasni tanító és tanulásfejlesztő központok nemzetközi hálózatát; a világszerte végzett drogfelvilágosítást, drogmegelőzést és drogrehabilitációt; a folyamatosan növekvő emberi jogi kampányokat; valamint a Szcientológia önkéntes lelkészi programot, amelynek keretén belül jelenleg a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító csoportja dolgozik.

A létesítmény lehetővé teszi, hogy Szcientológia-szolgáltatások sorát nyújthassák, többek között esti és hétvégi szemináriumokat, amelyek lényeges Dianetika- és Szcientológia-alapelveket oktatnak, továbbá azt is, hogy ezeket hogyan lehet az életben alkalmazni. A bevezető szemináriumokon kívül sok Szcientológia életjobbító tanfolyam is végezhető, hogy segítsenek javítani az élet különféle területein. Emellett van egy teljes szárny a Szcientológia-auditáláshoz (szellemi tanácsadáshoz).

Miami új Szcientológia-egyházának kápolnája ad otthont a gyülekezeti összejöveteleknek, többek között az esküvőknek, a névadó és vasárnapi szertartásoknak. Emellett tökéletes helyszín nyílt napokhoz, közösségi találkozókhoz, városi összejövetelekhez és bankettekhez, amelyeken minden vallás tagjai részt vehetnek.


A miami megnyitó folytatta a Szcientológia fantasztikus terjeszkedési időszakát, és feltette a koronát az utóbbi 12 hónap folyamatos növekedésére. Ezeken a helyeken nyíltak meg a legújabb egyházi szervezetek: San Fernando-völgy, Kalifornia, USA; Auckland, Új-Zéland; San Diego, Kalifornia, USA; Sydney, Ausztrália; Harlem, New York, USA; Budapest, Magyarország; és Atlanta, Georgia, USA.

Újabb megnyitók vannak tervben Latin-Amerika, Észak-Amerika, Európa és Afrika kulturális központjaiban.