KANSAS CITY, MISSOURI

AMERIKA SZÍVÉNEK ÚJ OTTHONA:
A SCIENTOLOGY EGYHÁZ FELAVATJA A KANSAS CITY-I MŰEMLÉKET

2019. NOVEMBER 2.

Kansas City egy új egyházi épületnek ad otthont a Crossroads képzőművészeti negyedben, a belváros központjában.

Gazdaságok tarkítják a vidéket, ameddig a szem ellát, és két kanyargó folyó szeli át. Ezeket követve az Egyesült Államok kellős közepére, egy kisvárosias hangulatú nagyvárosba érkezünk.

Néhány itteni lakos szerint még hallani, ahogy az elcsigázott cowboyok keresztüllovagolnak a városon. Mások azt mondják, hogy az utcákon még mindig hallható Count Basie zongorajátéka és Charlie Parker szaxofonjának hangja – hogy csupán két zenei hírességet említsünk, akik itt, az amerikai dzsessz bölcsőjében szereztek tapasztalatot, amely korábban „a puszták Párizsa” névre hallgatott.

Ötven év múltán Kansas City még mindig a művészek otthona, ezúttal a 21. századiaké, akik megtestesítik az amerikai életformát az ország mezőgazdasági központjában. Ez a mozgalom a város Crossroads képzőművészeti negyedében a legaktívabb, amely november 2-án, szombaton, egy rendkívüli esemény helyszínéül szolgált.

Egy napsütéses őszi napon több mint ezer ember gyűlt össze a 18. utca és a Grand Boulevard sarkán, hogy megünnepelje, amint egy figyelemreméltó, új Scientology egyház megnyitja kapuit.

David Miscavige-et, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnökét hangos üdvözlés fogadta, amint színpadra lépett a Kansas City Scientology Egyház avatási ceremóniáján.

David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője vezette az avatóceremóniát. Nyitóbeszédében kiemelte a nap vidám hangulatát az Egyház új közép-nyugati otthonának tiszteletére: „A szóbeszéd szerint az 50 állam közül Kansas Cityben beszélik a legtisztább »amerikai nyelvet«, és itt készítik a legjobb barbecue-t az egész gasztronómiai galaxisban. Ezen a helyen a „munkamorál” még mindig ugyanazt jelenti, mint amit akkor értettek alatta, amikor a „morál” szó még nem vesztette el a jelentését. Tehát igen, Kansas City, vigyázat, jövünk!”

A ceremónia első pillanatától a lelkes közönség energiája a swing ritmusával ötvöződött, amelyből korábban kialakult az improvizációs dzsessz, a „bebop” műfaja. A műsor a blues sztenderd „Lester Leaps In” előadásával indult, amely összeolvadt a „Kansas City – Here I Come” funk refrénjével. Az ünnepség végül a társadalmi vezetőknek és közjogi méltóságoknak az Egyház új otthonáról szóló beszédével érte el a tetőpontját.

A pompásan helyreállított létesítmény 1926-ban épült, és nemcsak a város nevezetessége, hanem országosan jegyzett műemlék épület is. Az amerikai képzőművészet e mintapéldányának szimmetrikus külseje a korai 19. századi saroképületekre jellemző, amelyek az amerikai városok jól ismert stílusát kölcsönzik. Az épület legszebb része minden kétséget kizáróan a kétszintes előcsarnok, amelyet öt különböző márvány díszít, valamint gerendás famennyezet kézzel festett azték mintával és egy hatalmas sárgaréz és kovácsoltvas csillár. Mindezek egy olyan Egyházba nyújtanak lenyűgöző belépőt, amely teljes egészében a közösség felemelésének szenteli magát.

És bár a Közép-Nyugat híres a hagyományos értékekről, múltját gengszterek, szerencsejáték, whisky-csempészet és korrupció is tarkítja. Ezek közül néhány persze Hollywood néphagyományának is része, Kansas City mégis Amerika tíz olyan városának egyike, ahol a legmagasabb az erőszakos bűncselekmények száma. Ezeket a statisztikákat ellensúlyozandó, az egész városra kiterjedő mozgalom indult, amelyet a Scientology Egyház által támogatott emberi jogi és társadalomjobbító kampányok erősítenek egy jobb és biztonságosabb Kansas Cityért. Olyan programok például, mint Az igazság a drogokról, amelyet a helyi rendészet használ a veszélyeztetett fiatalok oktatására; Az út a boldogsághoz leckéi, amelyekkel a helyi keresztény gyülekezetek formálják a jellemet, és a Scientology önkéntes lelkészek, akik a természeti katasztrófák áldozatainak segítségére sietnek. Nem számít, mik a körülmények, vagy mire van szükség, az Egyház válasza mindig ugyanaz: „Segítségünk az Öné.”

A következő méltóságok ismerték el az Egyház kötelezettségvállalását, és fejezték ki gratulációjukat: Scott Wagner, Kansas City ideiglenes polgármestere (2015 – 2019. július); Jeff Owens, a Crossroads képzőművészeti negyed alelnöke; Cleo McLaughlin, a Függőségi Tanácsadók Országos Szövetségének tanácsadója és Melvin Merritt lelkész, a Kansas City-i Ground Levels Ministries alapítója.

Scott Wagner, Kansas City ideiglenes polgármestere (2015–2019) szívélyesen üdvözölte az új egyházat és annak tagjait: „Minden a partneri kapcsolatról szól. Egyetlen szervezet sem tud mindent megcsinálni egyedül. Minket, akik együtt élünk és dolgozunk, az köt össze, hogy tudjuk, Kansas City egy nagyszerű város, és megvan benne a potenciál, hogy még nagyszerűbbé váljon. Új egyházuk megalapítása azt kommunikálja másoknak: »Nézd, valami történik Kansas Cityben – talán nekünk is részt kellene venni benne.« Köszönöm, hogy befektetnek a jövőnkbe, és köszönöm, hogy szívük-lelkük beleadják ezért a területért. Üdvözlöm Önöket a környéken!”

Jeff Owens, a Crossroads képzőművészeti negyed alelnöke elismerte az egyház munkáját, amellyel helyreállította a mindenki szívének kedves épületet: „Az Önök otthona a Crossroads képzőművészeti negyed közepén áll. De Önök ezt nem vették magától értetődőnek, hanem cselekedtek. E becses műemlék felújításával azt is kijelentették: »A művészetnek nincs határa, ezért egy mesterművet hozunk létre ezen a területen.« Nos, amikor beléptem az előtérbe, és láttam, milyen munkát végeztek, le voltam nyűgözve. Gyönyörűen megőrizték Kansas City amerikai mivoltát. Ami azt is jelenti, hogy az Önök otthona pontosan tükrözi, milyen a közösségünk otthona.”

Cleo McLaughlin, a Függőségi Tanácsadók Országos Szövetségének egyik tanácsadója felidézte, hogyan ismerkedett meg a drogrehabilitációs technológiával, a Narcononnal: „Részt vettem egy oklevélátadón, és hallottam azok kétségbeesett történeteit, akik drogfüggőséggel küzdöttek, de megnyerték a harcot. Nagyon érzelmes és felejthetetlen élmény volt. Ezek az értékes lények valami olyan rabjává váltak, ami életet vett el, ahelyett, hogy életet adott volna. Ám most, a Narconon segítségével, visszanyerték az életüket. Egy életre az Önök híve vagyok. Öröm Önökkel együtt dolgozni, és emberi életeket menteni Arkansastól Oklahomáig és Missouriig.”

Melvin Merritt lelkész, a Kansas City-i Ground Level Ministries alapítója azokról a lehetőségekről beszélt, amelyek most a város minden lakosa számára elérhetőek: „Manapság túl sokat beszélünk különféle vallásokról, különféle egyházakról, és hogy mennyire különbözőek is vagyunk. De ha összefogunk, láthatjuk, mekkora erővel rendelkezünk. És itt kezdődik a kapcsolatom a Scientology Egyházzal. Együtt dolgozom az Önök önkéntes lelkészeivel a közösségi rendezvényeken... És nagyon izgatott vagyok! A világnak fel kell ismernie, hogy mindannyian önkéntes lelkészek vagyunk. És itt, Kansas Cityben, a közös cél által vezérelve, együttes erővel tenni fogunk valamit a helyzettel kapcsolatban!”


Az új Kansas City Scientology Egyházba lépve a látogatókat egy Közönséginformációs Központ üdvözli, amely bevezetést ad a Dianetics-be és a Scientology-ba. Az itt található bemutatótáblákon több mint 500 film mutatja be 17 nyelven a Scientology vallás hittételeit és gyakorlatait, valamint az Alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát.

Az Információs Központ a Scientology által támogatott számos humanitárius kezdeményezést is bemutatja, beleértve a világméretű emberi jogi felvilágosító kampányt; a széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs programokat; az írás-olvasási és tanulási központok globális hálózatát; valamint a Scientology önkéntes lelkészeket, akik a világ legnagyobb független segítőszolgálatává váltak.

Kansas City kápolnája otthont ad minden Scientology egyházközösségi összejövetelnek, mint például vasárnapi szertartásoknak, esküvőknek és névadó ünnepségeknek. A kápolna továbbá nyitva áll az egész közösség és bármely felekezet számára, és különféle rendezvények helyszínéül szolgál, a bankettektől a szemináriumokon át az előadásokig – és mindez Kansas City felemelésének nevében.

A kávézó kötetlen találkozókhoz kínál helyet a látogatóba vagy rendezvényekre érkezők számára, illetve a Scientology szolgáltatásokon résztvevő híveknek a szünetekben.

Az új egyház az összes bevezető szolgáltatást képes nyújtani. Ezek a szolgáltatások, akár délutánonként és esténként, akár hétvégenként tartják őket, mind a Dianetics és a Scientology alapelveibe és életbeli alkalmazásába nyújtanak betekintést. A legnépszerűbbek között találhatók az Életjobbító tanfolyamok, amelyek mindegyike az élet egy konkrét területét segít jobbá tenni.

A bevezető szolgáltatások mellett az egyház 20 speciálisan felszerelt szobával is rendelkezik a Scientology auditáláshoz (szellemi tanácsadás). Azok, akik meg akarják tanulni az auditálás technológiáját, most egy egész emeletnyi tanfolyamteremben képződhetnek. A képzés befejeztével az új auditorok (lelki tanácsadók) képesek másoknak segíteni, hogy elérjék a szellemi szabadságot. Az új létesítmény szívesen fogadja a Scientologistokat, valamint azokat is, akik szeretnének többet megtudni a Scientology Egyházról.


Az új Kansas City Scientology Egyház megnyitása tovább hajtja előre a vallás gyors növekedésének időszakát, amelynek során majdnem 70 új Scientology egyház nyílt olyan városokban, mint Los Angeles, London, Bogotá, Berlin, Tel-Aviv és Tokió.

A tervek szerint a következő 12 hónapban további egyházak nyílnak Észak-Amerikában, Ausztráliában, Európában és az Egyesült Királyságban.