DETROIT, MICHIGAN

MADE IN DETROIT: ÚJ SCIENTOLOGY-EGYHÁZ ÁLL MOTOR CITY ALAPKÖVÉNÉL

2018. OKTÓBER 14.

Nehéz idők után a középnyugati metropolisz úton van a felépülés felé, és most büszkén üdvözli a szellemi technológiát egy új egyházban a belváros szívében.

Detroit: itt született Amerika autók iránti szeretete; itt alakult meg a Motown, az amerikai zene hangja; és innen származott Joe Louis világbajnok ökölvívó, az egyik első afroamerikai sporthős.

Egykor az ország negyedik legnépesebb városa volt, az ország legsikeresebb iparágának otthona, és Amerika egyik legnagyobb békés polgárjogi demonstrációinak helyszíne Martin Luther King vezetésével, ám Detroitra nehéz idők köszöntöttek.

De ahogy saját fia, a nehézsúlyú bajnok Joe Louis, úgy Detroit is a földre került, de nem adta fel. Most ez a város „Amerika nagy visszatérője”, mivel rengeteg helyi lakos és betelepülő fejezi ki bizodalmát Motor Cityben, elhatározva, hogy visszaállítja Motown varázsát.

David Miscavige beszél a Detroit szívében összegyűlt sokasághoz október 14-én, vasárnap.

Ma a „foglaljuk vissza Detroitot” törekvést hevesen terjedő büszkeség táplálja, és a Scientology Egyház egy aktív eleme az e fáradozást hajtó motornak. Október közepén, egy verőfényes őszi vasárnapon több mint 2000 fős tömeg gyülekezett a Jefferson Avenue és a Griswold Street találkozásánál a belvárosban, hogy megünnepeljék egy dicsőséges új egyház életre kelését, mely 1963 óta jelen van a városban.

David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője vezette az avatóceremóniát, amellyel hivatalosan megnyitották az egyház kapuit. Nyitóbeszédében arról beszélt, hogy mennyire jelentőségteljes ez a pillanat, és hogy pontosan mit jelképez ez az új Scientology-egyház. Nevezetesen, „nem egy lázadást, nem egy kívánságot, hogy bárki vallást váltson, hanem a reményt, hogy az Ember lábra tud állni ebben a rendkívül zűrzavaros és mechanisztikus világban. És ha meg tudja tenni, akkor talán visszanyerheti azt a boldogságot, őszinteséget, szeretetet és kedvességet is önmaga számára, amivel teremtetett.”

„You Can’t Hurry Love” (Nem lehet siettetni a szerelmet) – mondja a dal, de a jelenlévők számára nem volt más hátra, mint „Dancing in the Streets” (Táncolni az utcán). A megnyitó nekilendült a Motown sláger jellegzetes hangjaira, majd gyorsan a különféle közösségi és városi vezetők gratulációival folytatódott.

Az ünnepség háttereként a nyolcszintes egyházépület szolgált, amely a 150 West Jefferson alatti felhőkarcolótól közvetlenül keletre, a Hart Plazával szemben áll. A hely igazi alapkőnek számít: pontosan ott, ahol Fort Pontchartrain első épülete állt, amelyből később Detroit város létrejött. És hogy megvilágítsuk további jelentőségét, az 1701-ben készült eredeti épület volt a város első temploma.

Mai formájában az 1 Griswold Street címen található káprázatos, 5100 négyzetméteres nevezetesség 1927-ből datálódik. Helyi mesterek közreműködésével az Egyház pedánsan helyreállította az épület legapróbb részleteit: a neoklasszikus belső tér mennyezeti festményeitől és réz díszítőelemeitől a külső mészkő és vasszerkezetekig, amelyeket Corrado Parducci tervezett – az az ember, aki gyakorlatilag meghatározta Detroit belvárosának kinézetét –, nem is szólva az épület sarkán található óráról, amely már több mint 50 éve jól ismert látvány a helybeliek számára. A Detroiti Scientology Egyház épülete most készen áll, hogy folytassa a vallás által már régóta végzett szolgálatot e bátorságot és jellemet képviselő nagy amerikai város számára.

Az Egyház és az Egyház által finanszírozott szervezetek munkája már tényleg régóta jelen van itt: több ezer Az igazság a drogokról füzet szétosztásától egy Az út a boldogsághoz mozgalomig, amely ezrével árasztotta el a város utcáit L. Ron Hubbard józan észen alapuló útmutatójával a jobb élethez, valamint a helyi törvényhozókkal együttműködő Scientologistokig a vallásszabadság támogatása érdekében.

A következő néhány térségbeli vezető üdvözölte az Egyházat új épületében e vasárnapon: Steven Spreitzer, a Michigani Kerekasztal a Sokszínűségért és a Befogadásért elnöke; Hubert Roberts, az InvolvedDad ifjúsági empowerment projekt mentorigazgatója; Allison Folmar polgárjogi ügyvéd; és Artina Hardman, a 3. kerület nyugalmazott képviselője a Michigan állami törvényhozásban, jelenleg pedig a Mack Alive városi erőforrásközpont ügyvezető igazgatója. Mindnyájan elmondták maradandó tapasztalataikat a Scientology Egyház tagjaival való együttműködésükről.

Mr. Spreitzer, a Michigani Kerekasztal a Sokszínűségért és a Befogadásért elnöke arról beszélt, milyen lendületet ad ez a most felavatott objektum a város megújulásának: „A kapcsolatunk 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megalakítottuk a Washtenaw megyei vallásközi fórumot. És önök azóta is kincset érnek. Mert alázattal jöttek oda, és azzal az inspiráló meggyőződéssel, hogy hallani akarják, amit a közösség mond. Ezt megtették Amerika sok belvárosában, és most eljött az idő Detroit központja számára... Tehát igen, önök máris reményt keltenek itt és most, városunk eme alapkövénél.”

Mr. Roberts, az InvolvedDad ifjúsági empowerment projekt mentorigazgatója felidézte, hogy a Drogmentes Világért program hogyan hatott a helyi fiatalokkal folytatott saját munkájára: „Elkezdtem előadásokat tartani iskolákban és átmeneti szállásokon a börtönből hazatérő férfiaknak. Az önökkel való találkozásom után kezdtem el Az igazság a drogokról használatát. Amikor ezek a fiatalok más emberek valós történeteit látják, nos ez a kombinációs kód a bizonytalanságaikra. Fesztelenebbé válnak, és elkezdenek gondolkodni: »Ezzel én is tudok azonosulni, én is küzdök a drogokkal.« Látni lehet, ahogy megértik a dolgot, és odaengednek magukhoz. … Igen, bátorítjuk, megnyerjük és felszabadítjuk a detroiti fiatalokat.”

Allison Folmar szülői jogokat védelmező polgárjogi ügyvéd tanúsította, hogy milyen hatást gyakorol a CCHR a pszichiátriai visszaélések megfékezésére szerte a városában és államában: „Szeretek úgy gondolni a CCHR-ra, mint mentőexpedícióra. Mondtam már korábban is, és mondogatni is fogom, hogy a CCHR kiment a bajból. Ők a pszichiátriai ipar figyelőszervezete, és ez nem az én véleményem, ez szentírás. Rendelkeznek a tényekkel a hazugságok megcáfolására, és felfegyvereztek minket ezekkel a tényekkel. A kezdetek óta a CCHR azt mondja: »Támogatjuk önt.« És minden ügy esetén, amikor azért harcoltam, hogy kihozzunk egy gyereket a pszichiátriai elzárásból, elnyertük a szabadságot számára.”

És végül, Az út a boldogsághoz erejéről beszélve, ha kombinálják Detroit szellemével, Artina Hardman, a 3. kerület nyugalmazott képviselője a Michigan állami törvényhozásban elmondta: „Országunk minden állampolgárának kell egy példány Az út a boldogsághoz-ból. Egyszerűen ilyen jó. Egy vezérlő fény, amely szerint élni lehet. Igen, Mr. Hubbard megosztotta velünk bölcsességét. És e pazar Scientology-egyház most egy védett hely, ahonnan újra és újra megosztható ez a bölcsesség. Tehát, mindannyian, akik ma itt vagyunk ezen a fantasztikus megnyitón, nagyszerű újjászületést ünneplünk ma Detroitban... a Csodavárosban!”


Az új Detroiti Scientology Egyházba lépve a látogatókat egy Közönséginformációs Központ üdvözli, amely bevezetést ad a Dianeticsbe és a Scientologyba. Az itt található bemutatótáblákon 17 nyelven több mint 500 film mutatja be a Scientology vallás hittételeit és gyakorlatait, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát.

Az Információs Központ a Scientology által támogatott számos humanitárius kezdeményezést is bemutatja, beleértve világméretű emberi jogi felvilágosító kampányunkat; széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs programunkat; írás-olvasási és tanulási központjaink globális hálózatát; valamint a Scientology önkéntes lelkészeket, akik a világ legnagyobb független segítőszolgálatává váltak.

Detroit kápolnája a Scientology-hívők összejöveteleinek biztosít helyszínt. Ezek közé tartoznak a vasárnapi szertartások, a házasságkötések és a névadó ceremóniák, valamint egy egész sor olyan közösségi rendezvény – például bankettek, szemináriumok és műhelyek –, amelyeken bármilyen vallás tagjai részt vehetnek.

A kávézó helyet kínál a kötetlen találkozásra a rendezvények vendégeinek és a Scientology-szolgáltatásokon részt vevő híveknek a szünetek alatt.

Az új egyház az összes bevezető szolgáltatás nyújtására fel van szerelve. Idetartoznak a délutáni, esti és hétvégi Dianetics- és Scientology-szemináriumok, amelyek fontos alapelveket tekintenek át, illetve ezek alkalmazását az életre, valamint Scientology életjobbító tanfolyamok egész sora, amelyek az emberek életének bármely részét segítenek jobbá tenni.

Emellett több mint egy tucat speciálisan felszerelt szobát is találunk, amelyek ideális környezetet biztosítanak a Scientology-auditálás (szellemi tanácsadás) számára. Több tanfolyamterem van kifejezetten auditorok (szellemi tanácsadók) képzésének szentelve, illetve az auditálás technológiáját tanuló Scientologistok számára, mindezt azért, hogy segítsenek másoknak is elérni a szellemi szabadságot. Az új létesítmény egyaránt szívesen fogadja a Scientologistokat és azokat, akik szeretnének többet megtudni a Scientology Egyházról.


Az új Detroiti Scientology Egyház megnyitása tovább hajtja előre a vallás gyors növekedésének időszakát, amelynek során majdnem 70 új Scientology-egyház nyílt olyan városokban, mint Los Angeles, London, Bogotá, Berlin, Tel-Aviv és Tokió.

Az elmúlt egy év folyamán új Scientology-egyházak nyíltak Dublinban (Írország), Birminghamben (Anglia), Amszterdamban (Hollandia), Észak-Johannesburgban (Dél-Afrika), Salt Lake Cityben (Utah), a Szilícium-völgyben (Kalifornia), Perthben (Ausztrália), Orlandóban (Florida) és Stuttgartban (Németország).

További egyházak megnyitása van tervben a következő hónapokban Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika és Afrika városaiban.