AMSZTERDAM, HOLLANDIA

HA „A”, AKKOR AMSZTERDAM – ÚJ SCIENTOLOGY-EGYHÁZ TÜNDÖKÖL EBBEN A GLOBÁLIS VÁROSBAN

2017. OKTÓBER 28.

Egy világszínvonalú főváros, a kultúra és tolerancia ikonikus városa üdvözli a Scientology-egyházat új otthonában.

Kövesd az amszterdami városközpont magával ragadó kanálisait és íves hídjait, majd kalandozz el keletre a gyorsan növekvő, divatos és szorgalmas Knowledge Mile városrészbe, és máris Európa egyik kreatív fővárosának gyorsforgalmi sávján találod magad. A Knowledge Mile Amszterdam fejlesztésének előőrsét jelképezi, és izgalmas megújulás közepette a tanulás és terjeszkedés szimbóluma a város számára.

És Amszterdam új Scientology-egyházának megnyitója valóban a tudás fergeteges megünneplése volt, mind a szó modern, mind a szellemi értelmében. Mintegy 1300 Scientologist és vendég gyűlt össze október 28-án, szombaton, Amszterdam központjában, hogy megünnepeljék e látványos, új nevezetesség felavatását a terület központi helyén – a forgalomtól nyüzsgő Wibautstraaton.

David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője vezette az amszterdami új Scientology-egyház fergeteges megünneplését a város Knowledge Mile nevű részén.

Az esemény alkalmából David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője kijelentette: „Mielőtt a szalag lehullana, egy pillanatra elmélkedjünk el azon, hogy milyen helyet töltötök be a holland történelemben – nem is beszélve a mitológiában betöltött szerepetekről. Ugyanis most már nem a nyílt tenger felé, szélirányban hajóztok, és már nem a földnyelvek mentén vitorláztok hazafelé. Épp ellenkezőleg, kifelé hajóztok az örökkévalóság felé.”

A megnyitó a város kulturális spektrumának szinte minden hangjegyét megpendítette, az „Óda Amszterdam kanálisaihoz” klasszikus ritmusaitól a suriname-i dobokon át egy elektronikus kompozícióig, amely hangsúlyozta a város helyét az új évezred zenei folklórjában. Ez a nap egyben a sokszínűséget és a partneri kapcsolatokat is hirdette neves méltóságok vezetésével, akik az erősebb, összefogottabb Amszterdamba vetett közös hitet képviselik.

A város társadalmi javulását és vallásközi hagyományait tükrözve az első Scientology-egyház aktívan részt vett a közösségépítő kezdeményezésekben kapuinak 1974-es megnyitása óta Amszterdamban. Erre egy példa az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, amely létfontosságú erőt képvisel a holland gyerekek jogainak védelmében. Az ország gyermekeinek túlgyógyszerezéséről szóló bemutatójuk eredményeként, amelyet az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága elé terjesztettek, egy nemzeti megbízatás született az ADHD tüneteit kiváltó okok kivizsgálására.

A Scientologistok tovább harcoltak a droghasználat ellen a városban több mint 25 000 Az igazság a drogokról fűzet terjesztésével, miközben L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz-ban található egyetemes erkölcsi szabályait 150 000-es nagyságrendben osztották szét. Az egyház egyben aktív hangadó vallásközi tevékenységekben is, ahol támogatja a párbeszédet a különbségek áthidalására és a megértés növelésére.

Az új, látványos, 7300 négyzetméteres létesítmény csupán arra szolgál, hogy megnövelje az Egyház hatását a városra, és kiindulási pontként szolgáljon ahhoz, hogy megnövelhessék humanitárius társadalmi tevékenységeiket kitűnő helyükről, amely metróval, biciklivel vagy autóval csak néhány percre van a város központjától. Mint ilyen, az ötemeletes létesítmény egy káprázatos új építmény a remény és együttműködés jegyében a több mint 70 000 ingázó számára, aki naponta elhalad a Wibautstraaton.

A központ partneri kapcsolatokról szóló üzenetének alátámasztására helyi méltóságok voltak jelen a megnyitón, hogy üdvözöljék az Egyházat új otthonában, köztük Maarten Lubbers, a Together One Amsterdam elnöke; Michael Van Gils, nyugalmazott magas beosztású rendőrtiszt a Holland Regionális Rendőrségtől; Sheela Vyas, az Amszterdami Női Tanács elnöke; és Ari Van Buuren, az Egyesült Vallási Kezdeményezés Hollandia elnöke.

Maarten Lubbers, a Together One Amsterdam elnöke az egyházra a Hollandia „legintelligensebb utcáján” lévő oktatási intézmények, vállalatok és szervezetek új, fejlődést hozó tagjaként hivatkozott: „Mindenkinek szüksége van egy menedékre, ahová visszavonulhat, és amely derűs nyugalmat biztosít, önmaga, a családja és a barátai számára. Az életben az emberek veszteségeket, tragédiákat élnek át, és igényük, szükségük van a visszatekintésre. És az önök új otthona olyan, mint az utca kiterjesztése, az ajtó nyitva áll, és az embereket örömmel fogadják. Hiszek abban, hogy itt mindenkit könyörülettel és tárt karokkal fogadnak – mert ezt a központot eredendően arra szánták, hogy ösztönözze és felemelje holland társadalmunkat.”

Michael Van Gils nyugalmazott regionális rendőrtiszt és egészségügyi szakértő beszélt a CCHR-mozgalomról és a hagyatékáról a gyermekek jogainak védelme terén: „A CCHR-nál emberek millióinak keresztes hadjáratában találtam magam. Partnerre találtam bennük, akik nem csak beszélnek a dolgokról, hanem cselekszenek. És önök ezt tették, mindnyájunk nevében. Elmentek az ország parlamentjébe, hogy elmondják nekik: »A gyermekeink jobbat érdemelnek.« Több mint 2000 orvost, pedagógust és politikai vezetőt értek el az üzenetükkel és a tényekkel... A CCHR-nak hála, a gyermekorvosoknak most már figyelmeztetniük kell az ADHD-gyógyszerek felírásával szemben – és ez tartós változás.”

Sheela Vyas, az Amszterdami Női Tanács elnöke beszélt Amszterdam fényes jövőjéről, amelynek ez az ünnepség az előhírnöke, és Az út a boldogsághoz fontosságáról: „Ez a kis könyv nagyon hasznos eszköz, amellyel erőt adhatunk az embereknek, hogy felelősséget vállalhassanak a saját és a körülöttük lévők életéért. Arra ösztönzi őket, hogy felelősségteljes és szeretetteljes polgárokká váljanak. És így alappillérként szolgál egy tisztességes társadalom felépítéséhez. Ezekben az időkben, amikor az erkölcsi normák hanyatlanak Hollandiában és másutt, az embereknek hatékony eszközökre van szüksége az önképzéshez... Mert a valódi oktatás nem az oklevelek szerzéséről szól, hanem az erkölcsi iránymutatásról önmagunk megerősítéséhez.”

Az új kezdet hangulatát megkoronázva, amelyet e napon ünnepeltek, Van Buuren, az Egyesült Vallási Kezdeményezés Hollandia elnöke a Scientology és a szellemiség erős kapcsolatáról beszélt. „Van egy ősi holland közmondás, amely így szól: »Javítsd meg a világot, és kezdd önmagaddal«… Szükségünk van egy spiritualitási ellenmozgalomra, amely kivezet a magányból és az elszigeteltségből. És az önök átalakulást segítő és oktatási képzése ehhez mélyen hozzájárul. Az egész az önismeretről és a szellemi tudatosságról szól. Önök fontos hozzájárulást tesznek a szellemi tudatosság és szabadság terén. A nyugati kultúrában a racionális gondolkodás és a spiritualitás különváltak egymástól – és a Scientology újra összekapcsolja őket.”


Az új egyház bemutatja a látogatóknak a Dianeticset és a Scientologyt. Mindez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Scientology-egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Információs Központ részletesen bemutatja a Scientology által támogatott számos humanitárius programot is. Ezek között található egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs program; írni-olvasni tanító és tanulásfejlesztő központok nemzetközi hálózata; valamint a Scientology önkéntes lelkészi program, amely mára a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító csoportja.

Az amszterdami kápolna ad otthont a Scientology gyülekezeti összejöveteleinek – olyanoknak, mint a vasárnapi szertartások, esküvők és névadók. Közösségi rendezvények is rendezhetők benne, amelyek nyitva állnak minden felekezet tagjai előtt. A létesítményben több szemináriumterem és tanfolyamterem található, továbbá egy teljes szárny a Scientology-auditálásnak (szellemi tanácsadás).


Az új Amszterdami Scientology Egyház megnyitójára a vallás gyors növekedésének időszakában került sor, amely során már 60 új Scientology-egyházat nyitottak Los Angelestől Tampáig, Londontól Milánóig, Johannesburgtól Tokióig és Tel-Avivtól Kaohsiungig. Az elmúlt évtized során ezek a megnyitók oly mértékben fokozták a vallás világméretű növekedését, ami meghaladja a megelőző 50 év összesített eredményét.

2017-ben a következő városokban nyíltak új Scientology-egyházak: Auckland, Új-Zéland; San Fernando Valley, Kalifornia; Miami, Florida; Koppenhága, Dánia; és kettő csak az elmúlt két hétben: Birmingham, Egyesült Királyság; és Dublin, Írország.

További egyházak megnyitása van tervben a következő 12 hónapban Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika és Afrika kulturális központjaiban.