ORLANDO, FLORIDA

CSILLAG SZÜLETIK A „GYÖNYÖRŰ VÁROS” EGÉN, AHOGY ALÁHULL A SZALAG AZ ÚJ SCIENTOLOGY-EGYHÁZRÓL

2018. MÁJUS 12.

Orlando, az USA leglátogatottabb városa egy álom valóra válásának lehetett tanúja, amikor az Orlandói Scientology-egyház mindenki előtt megnyitotta kapuit.

A „világ vidámparkfővárosa” – a „Varázslatos királyság” egy metropoliszban, ahol a csodák hétköznaposak, a szürreális valóságos, és a csillagok valóra váltják az ember kívánságait – egészen különleges hely. Orlando, mely egyebek között a csodák olyan birodalmainak ad otthont, mint a Walt Disney World, a SeaWorld Orlando, a Universal Studios és Harry Potter Varázslóvilága, egy hatalmas játszótér, amely a Föld minden pontjáról az összes korosztályból vonzza a mókakedvelő, izgalmat kereső turistákat.

Mindeközben csupán percekre Orlando vidámparksugárútjától, az International Drive-tól egy újabb ragyogó csillag vár minket, amely már most fényesen tündököl az Egyház sokasodó csillagainak galaxisában. A terjedelmes létesítmény egy több mint másfél hektáros telken található Florida legnagyobb nem tengerparti városában, a Lake Ellenor tó partján. Ezen az elvarázsolt helyen, ahol a nevetés és a képzelet időtlen, május 12-én, szombaton több mint 2000 Scientologist és barát gyülekezett a közép-floridai déli napsütésben, hogy megünnepeljék egy új Scientology-egyház megnyitását.

David Miscavige olyan Scientologistok társaságában, akik élen jártak az új Egyház megvalósításában, felavatja az Orlandói Scientology-egyházat.

A különleges esemény alkalmából David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője megjegyezte: „Mindenen túl, amiről a városotok már így is nevezetes, van egy másik mód is, ahogy történetünkről beszélhetünk, mely egy teljesen másfajta varázslat eredménye. Ugyanis ahogy e szalag aláhull, egy új Scientology-egyház születik, és vele a szellemi szabadság új királysága, amelynek minden lakója maga is király.”

Ezen a tavaszi délutánon a zenekar vidám hangulatú ritmusokkal indította a műsort, a környék vidámparkjainak repertoárjából válogatott híres dallamok modern hiphoppá gyúrt egyvelegével. A refrén egybecsengett mindazzal, amit a jelen lévő méltóságok mondtak, akik elismerték az Egyház eddigi orlandóbeli tevékenységeit, és arra biztatták a hívőket, hogy hozzák el az „igazi varázslatot” az ő közösségeiknek is.

Miki egér messzire érő árnyékában kultúrák egész kavalkádját találjuk, ami kérdések és problémák miriádját veti fel – konkrétan az emberi jogok és a drogfogyasztás terén a helyi lakosok és az idelátogatók között egyaránt. Az új Egyház társadalomjobbító és humanitárius programjaival, amelyek a társadalmi problémák egész palettáját átfogják, fel van készülve arra, hogy megoldásokkal szolgáljon.

Az illegális drogok használata az egyik fő gond Orlando környékén, ahogy Florida minden közösségében, legyen az kicsi vagy nagy, hiszen itt készül az országban használt oxycodone-tabletták 85%-a. Az Egyház által finanszírozott „Az igazság a drogokról” nemzetközi felvilágosító kezdeményezés révén a Scientologistok már eddig is élen jártak, és több mint félmillió fiatalt és felnőttet világosítottak fel csak Orlandóban a drogfogyasztás veszélyeiről.

Az orvosságos szekrényeken és a hullámvasutakon túl azonban találunk két másik közösséget is: az egyiket legelők és farmok végtelen sora veszi körül, a másik az emberek szeme előtt bújik meg a turisták millióinak napi forgatagában. Közép-Florida, ahol hemzsegnek a bevándorló munkások, a problémás tinédzserek és az állami gondozásban lévő gyerekek, harmadik az országban a rabszolgamunka és a szexuális célú emberkereskedelem legrosszabb térségeinek sorában. Az emberi jogok ilyen megsértésének megakadályozása érdekében az Egyház finanszírozza az Együtt az Emberi Jogokért programot, a legnagyobb nem kormányzati információs és felvilágosító kampányt a maga nemében. Az eredmény már eddig is számos csoport és egyén felemelése volt az Egyház által tett erőfeszítések révén a láthatatlan gonosz e formája elleni küzdelem fenntartására.

Megtestesítve jól ismert szlogenjüket (Mindig lehet valamit tenni), Florida híres Scientology önkéntes lelkészei jellegzetes sárga pólójukban ismerős látványt nyújtanak Közép-Floridában, különösen a nyári hurrikánszezonban. Rendszeresen segítenek a hurrikánok által elpusztított otthonok és a tönkretett életek helyreállításában. Az önkéntes lelkészeket az egész világon ismerik a Világkereskedelmi Központ elleni szeptember 11-ei támadás utáni akcióikról, illetve árvizek, földrengések és a legkülönfélébb természeti és ember okozta katasztrófák során nyújtott szolgálataikról.

Az Egyház által finanszírozott további kampányok között ott van az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű megfigyelőszervezet, amely kivizsgálja és feltárja az emberi jogok pszichiáterek általi megsértéseit, és Floridában a Baker-törvénnyel való visszaélések leleplezéséről híres. Ott van továbbá Az út a boldogsághoz, egy józan észen alapuló útmutató, amely mindenki számára egy nem vallásos erkölcsi iránytűt biztosít az élethez.

Ezek a programok jól tükrözik az orlandói Scientologistok szorgalmát és lankadatlan elkötelezettségét egy több információval rendelkező, együttérző és élettel teli város létrehozása irányában. Munkájukkal Orlando környékén mindenfelé partnerségi kapcsolatokat alakítottak ki.

E különleges nap megünneplésén ott voltak az Orlando környéki közösség vezetői és szövetségeseink, akik közül többen fel is szólaltak, üdvözölve az Egyházat, köztük: Susan Valdes a Floridai Iskolatanácsok Szövetségétől, Edward Herman, veszélyeztetett fiatalokat oktató pedagógus Orlando városából, Justin Drach, az USA haderejének hadnagya és Joel Lewis lelkipásztor a Szívünkből lelkészségtől.

Valdes asszony köszöntötte az Egyházat, és megköszönte a Fiatalok az Emberi Jogokért szervezetének nyújtott támogatását, amely segít életben tartani a szabadság lángját Floridában. „Rendszeresen jönnek oda hozzám családok elmondani, hogy az elképzelések és információk, amelyeket az önök Fiatalok az Emberi Jogokért kampánya biztosít, a legfontosabb létező oktatást jelentik. Önök biztosítják az anyagokat, és felvilágosítják az embereket a saját emberi jogaikról: az oktatáshoz való jogról, a felelősséghez való jogról és az élethez való jogról... Az önök emberi jogi üzenetével mára már 25 000 floridai családot világosítottunk fel.”

Justin Drach arról beszélt a jelenlévőknek, hogy hogyan védik az ártatlanok jogait a CCHR-ral: „Mint haditengerészeti pilóta repülőgépeket vezettem az alkotmányunk és a szabadságjogaink védelmében. A kötelességem volt, és még mindig a kötelességem, hogy szolgáljam azokat, akiktől megtagadják ezt a szabadságot. Valójában létezik egy mondás a haditengerészetnél, amely így hangzik: »Mindig védelmezünk, mindig készen állunk«, és ez az a mottó, amelyet úgy érzem, önök megtestesítenek. Mert egyetlen olyan csoport van, amelyhez fordulni lehet, és amely valóban szaktekintély a Baker-törvény ügyében ebben az államban, és ez a CCHR és a Scientology Egyház!”

Edward Herman kijelentette, hogy a Scientology alapítójának füzete, Az út a boldogsághoz képes felébreszteni egy küszködő nemzedéket: „Csak hogy világosan fogalmazzak, az én osztályaim melegágyai az elkötelezett bandatagoknak. De amikor szabályról szabályra elkezdtem velük átvenni a dolgot, kezdtem érezni a kapcsolatot Az út a boldogsághoz filozófiájával. A tanulók, akik általában csöndben ültek, elkezdtek beszélni. Mások, akik még csak a szemembe sem néztek előtte, most az életüket beszélték meg velem. És soha nem feledem a srácot, aki évekkel később megkeresett: »Tudja, az a 21 szabály megváltoztatta az életem.«”

És végül egy olyan húrt pendítve meg, amely tökéletesen összegzi az új egyház szellemét és célját, Lewis lelkipásztor kijelentette: „Ha engem kérdeznek, az önkéntes lelkészek és a Scientology Egyház új reményt ébresztenek. És itt van most előttünk valami, amit én szívesen hívok »szellemi könyvtárnak«, amely ezt a reményt minden emberben elülteti. Most már senki számára nincs mentség, hogy tanulatlan maradjon. Mert L. Ron Hubbard összeszedte mindezt a bölcsességet, és mindenki számára könyvekbe gyűjtötte. Tehát ezzel az új ideális szervezettel önök megadják az embereknek a döntés szabadságát és a jogot arra, hogy nagyobb szabadságért küzdhessenek.”


Az első jellegzetesség, amelyen a látogatók és a hívők szeme megakad, amikor új, négyszintes Orlandói Scientology-egyházunkhoz közelednek, az épület múlt század közepét idéző homlokzata. Amikor belépnek, a látogatók egy világos és modern térben találják magukat, amely a napsütötte floridai környezetet idézi. A palazöld, a homokszínű és a szürke árnyalatok derűs hangulatot kölcsönöznek a Közönséginformációs Központnak, ahol a Dianeticset és a Scientologyt bemutató táblákat találunk. Az itt található bemutatótáblákon 17 nyelven több mint 500 film mutatja be a Scientology vallás hittételeit és tevékenységét, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát.

Az Információs Központ részletesen bemutatja a Scientology által támogatott számos humanitárius kezdeményezést is. Ezek között van egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőzési és drogrehabilitációs program; egy nemzetközi hálózat, amely írni-olvasni tanító és tanulási központokból áll; illetve a Scientology önkéntes lelkészek csapata, amely mára a világ legnagyobb független katasztrófavédelmi ereje lett.

Orlando új Kápolnája ad otthont a Scientology gyülekezeti összejöveteleinek – olyanoknak, mint a vasárnapi szertartások, az esküvők és a névadók. Közösségi rendezvények – bankettek, szemináriumok és műhelyek – is rendezhetők benne, amelyek nyitva állnak minden felekezet tagjai előtt.

Az elegáns Lakes kávézó, amely kültéri és beltéri asztalokkal egyaránt rendelkezik, találkozóhelyet kínál azok számára, akik rendezvényekre jönnek, illetve a hívők számára is Scientology-szolgáltatásaik szüneteiben.

Az új Egyház az összes bevezető szolgáltatás nyújtására fel van szerelve. Például délutáni, esti és hétvégi Dianetics- és Scientology-szemináriumok nyújtására, amelyek fontos alapelveket mutatnak be a látogatóknak, illetve ezek alkalmazását az életre, valamint Scientology életjobbító tanfolyamok egész sorára, amelyek az emberek életének bármely részét segítenek jobbá tenni.

Az orlandói egyházban emellett több tucat speciálisan felszerelt szobát is találunk, amelyek ideális környezetet biztosítanak a Scientology-auditálás (szellemi tanácsadás) számára. Több tanfolyamterem van kifejezetten auditorok (szellemi tanácsadók) képzésének szentelve, ahol a Scientologistok elsajátíthatják az auditálás technológiáját, hogy segítsenek másoknak is elérni a szellemi szabadságot.


Az új Orlandói Scientology-egyház megnyitójára a vallás gyors növekedésének olyan időszakában került sor, amely alatt több mint 65 új Scientology-egyházat nyitottak olyan városokban, mint Los Angeles, Tampa, London, Milánó, Tel-Aviv, Tokió, Kaohsiung és Bogotá. Az új egyházak közül az Egyesült Államokban 28 található.

Csak az elmúlt év folyamán új Scientology-egyházak nyíltak a kaliforniai San Fernando-völgyben; a floridai Miamiban; a dániai Koppenhágában; az írországi Dublinban; az angliai Birminghamben; a hollandiai Amszterdamban; a dél-afrikai Észak-Johannesburgban, a utahi Salt Lake Cityben, a kaliforniai Szilícium-völgyben és az ausztráliai Perthben.

További egyházak megnyitása van tervbe véve 2018-ban Európa, Észak-Amerika és Afrika nagyvárosaiban.