DUBLIN, ÍRORSZÁG

SCIENTOLOGY EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS PARTNERSÉGI KÖZPONT NYÍLT DÉL-DUBLINBAN

2017. OKTÓBER 14.

Új Scientology Egyház és Közösségi Központ nyitotta meg kapuit egy sok hektáros birtokon Dublin közösségei számára.

Írország tájai régmúlt idők szépségét idézik, örökzöld történeteiről pedig az a hír járja, hogy ezek tartják fenn a Föld forgását a tengelye körül, ahogy újra és újra elmesélik őket. E szépséggel, szenvedéllyel és büszkeséggel átitatott hagyomány nyomán a „smaragdsziget” ma is olyan hely, amely örökké csábít a visszatérésre.

Egy ragyogó októberi délutánon, napra pontosan 12 hónappal azután, hogy sor került egy országos iroda felavatására Dublinban az ikonikus Merrion Square-en, a Scientology Egyház szalagátvágás keretében átadott egy új egyházat és közösségi központot. A létesítmény arra szolgál, hogy a Scientology által finanszírozott programokat szolgáltasson, és egy központi találkozóhelyet biztosítson a helyi tevékenységek és rendezvények számára Dublin és egész Írország közösségeinek erősítése érdekében.

Az, hogy David Miscavige jelen van Írország fővárosában, jelzi a nap jelentőségét, ahogy felavatja az új Dublini Scientology Egyházat és Közösségi Központot.

„Ma beteljesítünk egy fogadalmat, hogy megtiszteljünk egy országot, melyet alapítónk, L. Ron Hubbard, annyira szeretett, és egy népet, akikről azt írta, hogy csodálatosan melegszívűek, nem úgy, mint néha az időjárás – mondta David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője az összegyűlteknek. – És ha ez nem lenne elég kifejező, hadd idézzem egy ír költő, Yeats szavait: »Az ember sokszor él és hal két örökkévaló közt... És az ősi Írország tudta ezt.«”

E tudás ajándékait, jegyezte meg David Miscavige, barátsággal adjuk át a világnak, tükrözve az együttműködés szellemét és a közösség szolgálatát, amelyet az új központ képvisel.

„Tehát az örök Írországnak, a képzeletet meghaladó Írországnak: életben tartottátok az irodalmat 500 éven át. Felépítettétek Amerikát, és talán még ti is fedeztétek fel. Megtanítottátok az emberiséget az egyenlőségre, és arra, hogy hogyan kell méltósággal élni ennek hiányában. És megtanítottatok bennünket arra is, hogy nincs értékesebb, mint a szépség, és ezt képviselitek ti. Ezért állunk mellétek büszkén, ahogy megnyitjuk az új Dublini Scientology Egyházat és Közösségi Központot.”

A város valóban különleges helyet foglal el a Scientology történetében, mivel 1956-ban a Scientology alapítója, L. Ron Hubbard Dublinban élt, és a Merrion Square-en dolgozott, ahol kifejlesztette a Személyes hatékonyság tanfolyamot, egy olyan programot, amelynek révén bárki képes lehet hatékonyabban működni az életben.

Az Országos Ügyek Irodája, amely 2016. október 15-én nyílt meg a Merrion Square-en, újjáélesztette ezt a hagyományt, és ezt követően Scientology által támogatott programokat nyújtott egész Írországban. Az elmúlt 12 hónapban az iroda több százezer diákot, tanárt és hétköznapi állampolgárt ért el civil kezdeményezésekkel, amelyek kiterjednek a drogmegelőzésre, az oktatásra, az emberi jogi felvilágosításra és ifjúsági tevékenységekre. Az Országos Iroda munkatársai házigazdaként vettek részt egyetemi vallásközi órákon, drogellenes bajnokokat megünneplő díjátadókon és az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát népszerűsítő nyílt napokon.

Ugyanebben a szellemben, az új Scientology Egyház és Közösségi Központ, amely Dél-Dublinban, egy 2,8 hektáros telken található, kifejezetten azzal a céllal működik, hogy az egész közösség otthonaként és együttműködésen alapuló erőfeszítések találkozóhelyeként szolgáljon. Belül az 1050 férőhelyes modern előadóterem teljesen fel van szerelve bármilyen helyi rendezvényhez: jótékonysági rendezvényektől, koncertektől, irodalmi estektől és helyi találkozóktól drogfelvilágosító szemináriumokig, konferenciákig és társadalmi funkciókig. A központ sportpályája egyformán jól felszerelt és felhasználható kelta futballhoz, hurlinghez (ír hoki), rögbihez és szokásos futballhoz. Az objektumot, beleértve a tárgyalótermeket és a mindennel felszerelt kávézót, használhatják közösségi és jótékonysági szervezetek, köztük a helyi klubok, iskolák és ifjúsági szervezetek is.

Hangsúlyozva az elhagyott terület közösségi központként való újjáélesztése által teremtett lehetőségeket, helyi és városi méltóságok is megtisztelték jelenlétükkel a partnerséget és az alkalom szellemét. Közéjük tartoztak: Nicola Keating drogellenes aktivista Tallaghtból, Amina Mustafa Keogh, aki a Sporttal a Rasszizmus Ellen Program igazgatója, és Philip Cummings díjnyertes költő és fordító.

A drogfüggőség és a drogokkal való visszaélés kezelése terén 20 évnyi közvetlen tapasztalattal rendelkező Nicola Keating az Egyház által támogatott Az igazság a drogokról kampányt létfontosságú szükségletnek tekinti: „Írország gyönyörű ország – mondta. – De sajnos egy drogjárványtól szenvedünk. Népességünk 54%-a drogvisszaélő, és a függők elfelejtett lelkekként kószálnak Dublin utcáin és sikátoraiban. De az önök Drogmentes Világért programja világosan beszél, és megszólít mindenkit. És láttam, ahogy növekszik a használata – itt Dublinban és egészen lent Corkban is. Önök kinyújtották a kezüket a drogfüggők, a hajléktalanok, a veszélyeztetett fiatalok, a bevándorolt családok és minden ír felé, bármilyen hátterük is van. Valójában nem is kell többet mondani, hiszen önök már több mint 500 000 embernek adták át Írországban Az igazságot a drogokról.”

Amina Mustafa Keogh elmondta, hogy egy országos emberi jogi mozgalom jött létre az elmúlt 12 hónapban az Együtt az Emberi Jogokért zászlaja alatt: „A »Számítsunk mi is!« oktatási programunkban részt vevő minden fiú és lány kap egy példányt az önök emberi jogi füzeteiből, a zaklatásellenes foglalkozásunkkal együtt. Ami azt illeti, 48 önkéntesünk használja a programot Corktól Limerickig és Galwaytől Dublinig. Oktatói csomagokkal a hónuk alatt szemináriumokat és előadásokat tartanak, és elvetik az emberi jogok magvait mindenütt, amerre járnak. És a közel 3000 tanulóval, akik már elvégezték a programot, egy emberi jogi hadsereg építésébe kezdtünk.”

Philip Cummings ír szerző, költő és nyelvész beszélt az Egyháznak arról az eltökéltségéről, hogy L. Ron Hubbard filozófiáit és meglátásait elhozza Írországba – lefordítva a helyi nyelvre –, és hogy ez milyen tiszteletadás az ország kultúrája és történelme iránt: „Ami magát az ír nyelvet illeti, önök azzal, hogy elkötelezettek ez iránt a projekt iránt, és lehetőséget adtak egy egész csapat fordítónak, hogy olyan anyagokon dolgozzanak, amelyeket valaki olvasni is fog, rengeteget tettek, nagyon gyakorlatias módon, az ír nyelv használatának népszerűsítéséért és pártfogolásáért.

Pádraig Pearse, az egyik legismertebb politikai vezetőnk és költőnk alkotta meg ezt a gondolatot: Tír gan teanga, tír gan anam. »A nyelv nélküli ország lélek nélküli ország.« Így bár talán nem tudatosan és nem kizárólag ezzel a szándékkal, de amit önök ma elértek, az valójában és gyakorlatilag nem más, mint hogy segítenek életben tartani Írország lelkét.”


Az új Egyház és Közösségi Központ nyitva áll minden látogató előtt, és bemutatja a Dianeticset és a Scientologyt. Ez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Scientology Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Információs Központ ezenkívül kiállításokat is tartalmaz a Scientology által finanszírozott sok humanitárius kezdeményezésről és társadalmi programról, amelyek a következők: műveltségi és tanulási központok globális hálózata; egy világméretű drogfelvilágosító, -megelőző és -rehabilitációs program; egy nagy hatású emberi jogi kezdeményezés; és a Scientology önkéntes lelkészi program.

A gyülekezeti szertartások, esküvők és egyéb vallási ceremóniák mellett a kápolnát jótékonysági és közösségi csoportok is használhatják sokféle összejövetelre, például konferenciákra és szemináriumokra. A létesítményhez több szemináriumterem és tanterem is tartozik, továbbá egy teljes emeletet szenteltek a Scientology-auditálásnak (szellemi tanácsadás).


Az új Scientology Egyház és Közösségi Központ megnyitójára a vallás gyors növekedésének időszakában került sor, amely során már 60 új Scientology-egyházat nyitottak Los Angelestől Tampáig, Londontól Milánóig, Johannesburgtól Tokióig és Tel-Avivtól Kaohsiungig. Az elmúlt évtized során ezek a megnyitók oly mértékben fokozták a vallás világméretű növekedését, ami meghaladja a megelőző 50 év összesített eredményét.

2017-ben új Scientology-egyházak nyíltak az új-zélandi Aucklandben, a kaliforniai San Fernando Valley-ban, a floridai Miamiban és a dániai Koppenhágában.

További egyházak megnyitása van tervben a következő 12 hónapban Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika és Afrika kulturális központjaiban.