SZILÍCIUM-VÖLGY, KALIFORNIA

AHOL A SZELLEMISÉG KERESZTEZŐDIK AZ EMBERI ZSENIALITÁSSAL: ÚJ SCIENTOLOGY-EGYHÁZ NYÍLT A SZILÍCIUM-VÖLGYBEN

2018. FEBRUÁR 18.

A világ csúcstechnológiájának fővárosa, amely a digitális forradalomban játszott szerepéről híres, köszönti L. Ron Hubbard fejlődést ösztönző vallási technológiáját.

Vannak helyek, amelyek annyira különlegesek, hogy már a nevük hallatán is erőteljes képek és kifejezések jutnak eszünkbe: Gettysburg, Stonehenge, Parthenon, hogy csak néhányat említsünk. Olyan helyek, ahol legendák, nagy tettek és egész történelmek születettek és lettek megörökítve.

Íme egy másik, nagy múltra visszatekintő hely: a Szilícium-völgy a San Francisco-öböl és a Santa Cruz-hegység közé ékelődve. Ez volt az a hely, ahol a digitális kor megvetette a lábát, és elindult hódító útjára; ahol az emberi civilizáció szinte minden vonatkozását átalakították a számítógépes chipek és az internet; ahol a jövő nyelve egyesekből és nullákból lett megírva.

Február 18-án, vasárnap, a Szilícium-völgy szívében David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke vezette a vidám avatási ceremóniát.

És egy napsütéses téli napon, 2018. február 18-án a Szilícium-völgy legendája egy újabb fejezettel bővült. Egy különleges helyen, ahol az intellektus zsenialitásának mindig tisztelettel adóztak, 2000 ember gyűlt össze, hogy megünnepelje az emberiség másik meghatározó dimenzióját: a lelket.

A rendezvény a Szilícium-völgyi Scientology-egyház megnyitója volt. A digitális világ stílusa és kultúrája által ihletett egyház egy modern, csillogó, kétszintes, 4600 négyzetméteres létesítmény, amely mindössze pár percre található Mountain View városközpontjától, a Szilícium-völgy szívében. A közelben találhatók a Google, a Microsoft, az Apple, az Intel, a Tesla, a Netflix és az eBay terpeszkedő üzem- és irodakomplexumai.

„Ez az a hely, ahol a »digitális technológia« forradalma valóban képes a »szellemi technológia« evolúciójává válni, és mindezt az emberi leleményesség, az emberi zsenialitás és a személyes szabadság nevében” – mondta David Miscavige, a Scientology egyházi vezetője, a Szilícium-völgyi Scientology-egyház, a világon a 65. ilyen létesítmény megnyitóünnepségén. Ezek az Egyházak megtestesítik L. Ron Hubbardnak, a Scientology alapítójának kettős törekvését: az optimális helyet, ahol egyrészt a vallás tagjai haladhatnak a teljes szabadsághoz vezető Hídnak nevezett szellemi útvonalon, másrészt pedig egész közösségeket lehet összefogni, hogy együtt keresztes hadjáratot indítsanak a drogok, a társadalmi viszályok és a pszichiátriai visszaélések felszámolásáért, az etika és az erkölcs előmozdításáért, az emberi jogok elősegítéséért és a katasztrófa sújtotta területek megsegítéséért.

Az egyházak találkozási pontot jelentenek a közösségek számára, sőt olyan helyet, ahol az elme, a test és a lélek találkozása kézzelfogható realitás. Ahogy David Miscavige kifejtette a Scientológusokból és pártfogókból álló tömeg előtt, az új Szilícium-völgyi Scientology Egyház ünnepélyes megnyitásával egy új kapcsolat jön létre: a képesség, hogy szabadjára eresszük ennek az új évezrednek az igazi potenciálját, a szellem erejét.

A Szilícium-völgy megnyitója egyedi volt a maga nemében. David Miscavige ugyanazon a hétvégén egy másik új Scientology-egyházat is megnyitott Salt Lake Cityben. Ez az első alkalom, hogy a Scientology két új egyházat is nyit egymást követő napokon – ami jól mutatja az új egyházak nyitásának egyre gyorsuló ütemét és a vallás növekvő terjeszkedését a világon.

A Szilícium-völgy mellett a Scientológusok évek óta aktívak az egész öbölvidéken: a közeli San Franciscóban, San Joséban és Los Gatosban is. A helyi hívek és önkéntesek munkájának köszönhetően az Egyház által finanszírozott Együtt az Emberi Jogokért kampány több mint 10 000 lakoshoz jutott el, felvilágosítva őket az emberi jogaikról. A Drogmentes Világért program bizonyult a leghatékonyabbnak: ennek keretében több mint 300 000 Az igazság a drogokról füzetet osztottak ki, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a drogokhoz köthető bűncselekmények száma a legveszélyeztetettebb zónákban esni kezdett – és ez több mint egy évtized óta az első ilyen csökkenés. És épp a közelmúltban helyi Scientology önkéntes lelkészek segítséget nyújtottak a 2017-es Sonoma megyei tüzek mentőcsapatainak.

Sok elismert szilícium-völgyi polgári vezető jött el a megnyitóünnepségre: James Sweeney, a Kaliforniai Fekete Amerikai Politikai Szövetségben aktív ügyvéd; Glenn Walsh hadnagy a Kaliforniai Magas Intenzitású Drogkereskedelmi Területek Programtól; Anu Peshawaria, Fremont város tanácsadója; és Alice Baber-Banks lelkész a Keresztény Közösségi Gyülekezettől, a Kaliforniai Gyermekegészségügyi Szolgálat konzultánsa.

Sweeney méltatta az Egyházat és az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért-nak (CCHR) nyújtott támogatásukat, amely harcol a gondozásba vett kaliforniai gyerekek túlzott gyógyszerezése ellen. „A Scientology Egyház végtelenül elkötelezett az emberiség iránt – mondta. – Ez az, amit én szeretek úgy hívni, hogy »a buldog állhatatossága« a jók érdekében. És nekem megadatott, hogy közvetlen közelről lássam mindezt. Sőt, még a ringbe is beléptem. Harcoltunk, és tartós változást értünk el, meggátolva gyermekeink gyógyszerezését, és mindezt bevéstük Kalifornia törvényeibe.”

Walsh hadnagy az Egyház által finanszírozott Drogmentes Világért programmal hosszú ideje fennálló együttműködéséről beszélt: „Láttam, hogy a drogok hogyan teszik tönkre az egyént. A drogok nem törődnek az egyén vallási hovatartozásával, anyagi helyzetével, nemével vagy azzal, hogy hány barátja van a Facebookon – mondta. – Nos, ennek itt és most vége van, és a Drogmentes Világért és a Scientology Egyház fog véget vetni neki. Önök létrehoztak egy mozgalmat, amely ténylegesen képes visszaszorítani a drogfogyasztás szökőárját.”

Anu Peshawaria azt mondta a tömegnek: „Hiszek benne, hogy a Scientology Egyház a Szilícium-völgy minden polgárát el tudja indítani a gyógyulás útján. Nagy reménységgel tölt el, hogy láthatom, ahogy a programjaik egy jobb élethez vezető ösvényt taposnak ki ezen a helyen.” Egy olyan területen, amely az újító gondolkodásáról híres, hozzátette: „Ma lehetőségek egy teljesen új forrásának megjelenését ünnepeljük. Mert végül is ez a 21. századi vallás: a Scientology Egyház!”

Baber-Banks lelkész beszámolt a Scientológusokkal végzett közös munkájáról az eggyé kovácsolt közösségek eléréséért a vallásközi együttműködés révén. „A Vallásközi Hivatalban hallottam először a Scientology Egyházról, amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt beléptem oda – mondta. – Nagyon izgalmas volt 10 vallási vezetőt látni egy asztal körül: mind máshogy nézett ki, máshogy viselkedett, máshogy gondolkodott. De miután közösen elmondtunk egy imát egymásért, egyek voltunk... ahogy kezeljük egymást, olyan, mintha egyek lennénk. Igen, ez az az Amerika, amelyet mindannyian akarunk, és a szemünk láttára kel életre a Scientology-egyháznál.

Az örök testvériség nevében – tette hozzá – álljunk fel, és ünnepeljük meg ezt a csodálatos napot és dicsőséges megnyitóünnepséget. És fogjunk össze egy jobb ország és egy jobb világ megteremtéséért!”


A látogatók érkezésükkor egy tágas, pálmafákkal szegélyezett udvaron kelnek át, ahogy közelednek az új Szilícium-völgyi Scientology-egyház felé. Belépnek a Közönséginformációs Központba, amely bevezetést ad a Dianetics és a Scientology témájába. Az itt található bemutatótáblákon 17 nyelven több mint 500 film mutatja be a Scientology vallás hittételeit és tevékenységét, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát.

Az Információs Központ részletesen bemutatja a Scientology által támogatott számos humanitárius kezdeményezést is. Ezek között van egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőzési és drogrehabilitációs program; egy nemzetközi hálózat, amely írni-olvasni tanító és tanulási központokból áll; illetve a Scientology önkéntes lelkészek csapata, amely mára a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító ereje lett.

A város új Scientology-egyházának kápolnája a Scientology-hívők összejöveteleinek biztosít helyszínt. Ezek közé tartoznak a vasárnapi szertartások, a házasságkötések és a névadók, valamint egy egész sor olyan közösségi rendezvény – például bankettek, szemináriumok és műhelyek –, amelyeken bármilyen vallás tagjai részt vehetnek.

Az elegáns Bayshore kávézó, amely kültéri és beltéri asztalokkal egyaránt rendelkezik, találkozóhelyet biztosít azok számára, akik rendezvényekre jönnek, illetve a hívők számára is Scientology-szolgáltatásaik szüneteiben.

Az új egyház a Dianetics és a Scientology minden bevezető szolgáltatására fel van szerelve. A látogatók gyakran vesznek részt délutáni, esti és hétvégi Dianetics- és Scientology-szemináriumokon, amelyek fontos alapelveket tekintenek át, illetve ezek alkalmazását az életre, valamint Scientology életjobbító tanfolyamok egész során, amelyek az emberek életének bármely részét segítenek jobbá tenni.

A szilícium-völgyi egyházban emellett több tucat speciálisan felszerelt szobát is találunk, amelyek ideális környezetet biztosítanak a Scientology-auditálás (szellemi tanácsadás) számára. Több tanfolyamterem van kifejezetten auditorok (szellemi tanácsadók) képzésének szentelve, ahol a Scientológusok elsajátíthatják az auditálás technológiáját, hogy segítsenek másoknak is elérni a szellemi szabadságot.


Az új Szilícium-völgyi Scientology-egyház megnyitója része az egyház jelentős terjeszkedésének, amely során 65 új Scientology-egyház nyílt olyan városokban, mint Los Angeles, Tampa, London, Milánó, Tel-Aviv, Tokió, Kaohsiung és Bogotá, ezek közül 19 az Egyesült Államok nyugati részén.

Csak az elmúlt év során új Scientology-egyházak nyíltak Aucklandben (Új-Zéland); a San Fernando-völgyben (Kalifornia); Miamiban (Florida); Koppenhágában; Dublinban; Birminghamben; Amszterdamban; Észak-Johannesburgban és Salt Lake Cityben (Utah).

További egyházak megnyitása van tervbe véve 2018-ban Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika, Afrika és Ausztrália nagyvárosaiban.