CHICAGO, ILLINOIS, USA

NAGY HÍREK A SZÉLES VÁLLAK VÁROSÁBAN, AHOGY MEGNYÍLIK A SCIENTOLOGY-EGYHÁZ A PRINTER’S ROW-N.

2024. MÁRCIUS 3.

Ezrek ünneplik a South Loop városrészben egy újjávarázsolt és újjászületett műemlék épület megnyitását, amely reményt és segítséget kínál mindenkinek.

Az évszakhoz képest enyhe márciusi napon, mindössze néhány utcányira a Michigan-tótól, és négy utcányira Chicago városközpontjától ezrek gyűltek össze, köztük helyi méltóságok, hogy örömmel üdvözöljék Chicago legendás Printer’s Row (Nyomdászsor) nevű városrészének legújabb ékkövét, a csodálatosan helyreállított nyolcemeletes épületet, amely most az új ideális chicagói Scientology-egyház.

Chicago, az amerikai Középnyugat legnépesebb metropolisza egyben a sportrajongók mekkája, a Bulls, a Cubs, a White Sox, a Blackhawks és a Da Bears otthona. Chicago szereti a sportcsapatait, talán még jobban is, mint bármely más város. A szalagátvágó rendezvényen részt vevők épp olyan zajosan ünnepeltek, mint ahogy korábban a bajnoki csapataiknak szurkoltak. Amikor a Scientologyról van szó, a megnyitó napján a nagy álmok városa büszkén hirdette: indul a meccs!

Nagy nap a széles vállak városában, ahogy David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke üdvözli a megnyitó résztvevőit.

David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke üdvözölte a lelkes tömeget a szalag átvágása előtt. „Ma ez az örök második város valóban az élre került – mondta David Miscavige. – Mielőtt a Szeles város szalagja aláhullna, ez az a pillanat, hogy elismerjük azt, amit már tudtok: éppúgy, ahogy Chicago egykor újjászületett, ma is van még hely egy új kezdet számára. Így aztán van még hely, ahol az egyén számára helyre lehet állítani azt a képességet, hogy a saját megítélése szerint – és a társaival – jobb életet éljen, és hogy jobb játszmát játsszon.”

Chicago számára meghatározó a mintegy 77 dinamikus városrészt felölelő sokféle kultúra, etnikum és vallás színpompás kárpitja is. Ennek szellemében a közösségi és városi vezetők együttműködnek az Egyházzal, hogy összehozzák a városrészeket egy jobb Chicago építésének zászlaja alatt.

A meghívott beszélők között volt Rob Fioretti, aki ügyvéd és a város tanácsadója. „Chicago büszkén áll, mint egy bátor ütőjátékos, és felhőkarcolóinak a horizonton kirajzolódó körvonala a világ egyik legjellegzetesebb látványává teszi – mondta az egybegyűlteknek. – Az itt született építkezési stílus határozza meg Amerika, sőt a világ valamennyi felhőkarcolójának körvonalait. És a Scientology Egyházban az a fantasztikus, hogy önök értik a dolgot. Megértik ennek a városnak a jellegét, mégpedig sok szinten.

Mint a város tanácsosa együtt küzdöttem önökkel, hogy megszerezhessék ezt a kulturális örökségi helyszínt. És a közös tevékenységünk során figyelemmel kísértem, ahogy az Egyház helyreállítja e műemlék 1915-ös pompáját. Több mint 25 000 órát fektettek bele ebbe – huszonötezer órát. És hadd mondjam el: minden másodperc és óra bizonyíték arra, hogy önök értékes és megbízható őrzői ennek a városnak!”

Dr. Gwen Appleberry, a Chicagói Rendőrség és az Oktatási Tanács polgári tanácsadója a vallás alapítójának bölcsességéről beszélt: „Tudok egy keveset arról, hogy mekkora potenciál rejlik e kapuk mögött. Tudják, én 47 évvel ezelőtt pillantottam meg a Dianetics könyvet, a Scientology alapítója, L. Ron Hubbard monumentális kötetét.

Nyomot hagyott bennem, még mielőtt levettem volna a polcról. És a mai napig a polcomon tartom a munkáit, hogy mindig velem lehessen a bölcsessége – mondta Dr. Appleberry. – Ez az, amit én úgy nevezek, hogy hatásfokozó életoltás.” És megismételte: „Hatásfokozó életoltás!” A tömeg állva ünnepelt, ahogy még kétszer megismételte.

„Hadd mondjam el, hogy önök pontosan az, amire a belvárosnak szüksége van – mondta Dr. Appleberry. – Fénybe fogják borítani a South Loop városrészt!”

Kweli Kwaza, a Club 21 ügyvezető igazgatója. Ez a kezdeményezés a városrészben lévő háztömbklubokat egyesítő szövetség, amely az egységet népszerűsíti. Kweli Kwaza kiemelte a közösségi partnerség és a tudással való felvértezés fontosságát. Ő a West Side nevű kerületben nevelkedett, és azt mondta: „Elkezdtem azzal foglalkozni, hogy a városrészek ne csak túléljenek, hanem virágozzanak is.” És hozzátette, hogy amikor a Scientology Egyház elkezdte támogatni a városrész eseményeit, „önök újra és újra és újra visszajöttek. Tehát igen, önök közösségi partnerek.

Ez az új egyház és a közösségformáló programok, amelyeket önök elhoznak a közösségünkbe, olyan mintát adnak nekünk, amelyből háztömbről háztömbre haladva ki tudunk építeni egy olyan várost, amelyre büszkék lehetünk. És ez most már megingathatatlan alapokon fog állni, amelynek alkotói az embereink, szervezeteink és a változást elősegítő olyan központok, mint ez az új Scientology-egyház!”

Az utolsó felszólaló, Norman White, a város Emberi Kapcsolatok Bizottságában dolgozik. „Tudják, hiszek benne, hogy Chicago megtestesíti a globális közösséget. Minden zászló és kultúra képviselteti magát Chicagóban, legyen szó lengyelekről, írekről, olaszokról, spanyol ajkúakról, arabokról vagy afrikaiakról – mondta a rendezvény résztvevőinek. – Másik megközelítésből azt is mondhatnánk, hogy ez megosztottságot is okozhat. Ennek ellenére, akárhogy van is – legyen szó feketékről, fehérekről, latinókról vagy ázsiaiakról –, én úgy látom, hogy emberek családja vagyunk.”

Norman White felidézte, amikor az Egyház önkéntes lelkészei reagáltak a világjárványra. „Átkozottul le voltam nyűgözve. Önök urai voltak a helyzetnek. Sőt, ha ez egy szuperhősös film lenne, akkor míg mi többiek még mindig ágyban voltunk, és a maszkjainkkal vacakoltunk, önök már fel is vették a kezeslábast és a sárga dzsekit, és elindultak, hogy »tegyenek valamit a dologgal kapcsolatban«! Önök ilyenek!” – mondta Norman White.

„Önök biztonságban tartották Chicagót. Megmutatták, hogy eredendően hajlandóak segíteni – feltétel nélkül. Tudják, rengeteg segítségre van szükség odakint. És pontosan arra van szüksége ennek a városnak, hogy önök válaszoljanak a hívásra – mondta Norman White. – Itt áll egy koronaékszer, amely egy barátságosabb, támogatóbb és nyitottabb várost képvisel. Mi többet kívánhatnék még? Tehát ma ismerjük fel azt, ami itt áll előttünk – egy otthon minden lakosunk számára, ahol egyesülhetünk, és ezáltal közösen jobbá válhatunk. És hozzuk ki a legtöbbet a jelenből, hogy egy még nagyszerűbb holnapot hozzunk létre ebben a városban, Chicagóban!”


Chicago új ideális orgja bemutatja a városnak a Dianeticset és a Scientologyt. Mindez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A bemutatópaneleken több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Scientology Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be. Az Információs Központ teljes áttekintést nyújt az egyház által finanszírozott, elismert humanitárius programokról, beleértve az emberi jogok világméretű oktatását, a széles körű drogfelvilágosító és drogmegelőző programokat, a globális műveltségi és tanulási központokat, valamint a Scientology önkéntes lelkész programot, amely a Föld egyik legnagyobb független katasztrófaelhárító mentőalakulata. A központ, amelynek része az utcáról is látogatható Four Star Café, reggeltől estig fogadja a látogatókat, akik annyiszor visszatérhetnek, ahányszor csak akarnak.

Az egyház kápolnája Scientology-összejövetelek számára biztosít helyet, beleértve a vasárnapi szertartásokat, házasságkötéseket és névadókat, és a közösségi együttműködés nevében szívesen látja bármely felekezet tagjait a közösségi rendezvényeken. A Scientology auditálás (szellemi tanácsadás) számára fenntartott több tucat szoba mellett az új egyházban több szemináriumi helyiség és tanfolyamterem is megtalálható.


Az ideális egyházi szervezetek (ideális orgok) L. Ron Hubbard, a vallás Alapítójának vízióját váltják válóra. Nemcsak a Scientologistok számára nyújtanak ideális körülményeket a magasabb szellemi tudatosság és szabadság felé való haladásukban, hanem a teljes közösségnek is otthont adnak, illetve a különféle hitvallások tagjait segítő kezdeményezések számára is találkozóhelyet biztosítanak.

A chicagói ideális Scientology-egyház márciusi megnyitóünnepsége a már eddig is nagy terjeszkedést hozó 2024-es év egyik fénypontja. Az év elején felavatott többi ideális org között vannak olyanok, mint: a Del Valle-i Scientology-egyház, amelyet alig két napja nyitottak meg Mexikóvárosban, és 12 emelettel magasodik az egyik híres városrész fölé; az Austini Scientology-egyház, amely épp a múlt hétvégén nyílt meg a Texasi Egyetemmel szemben, egy forgalmas központi útvonalon, amelynek közkeletű neve „The Drag”.

Mindent egybevéve az elmúlt néhány évben az Egyház új ideális szervezeteket nyitott jelentős városokban a világ minden táján. Ilyen volt többek között Bogotá egy latin-amerikai főváros; London, Birmingham és Dublin a Brit-szigeteken; Európa kontinentális részén Brüsszel, Róma, Milánó, Padova, Madrid, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Koppenhága, Malmö, Amszterdam, Bázel és Budapest; a Közel-Keleten Tel-Aviv; a csendes-óceáni partvidéken Tokió, Kaohsiung, Auckland, Sydney, Melbourne és Perth; Dél-Afrikában Johannesburg és Pretoria; továbbiak pedig Kanadában Québec és Cambridge.

A Scientology vallás példa nélkül álló terjeszkedését tovább mutatják az USA különböző tájain újonnan megnyílt ideális egyházi szervezetek, többek között: New York City, Harlem, Buffalo, Washington, DC, Atlanta, Tampa, Orlando, Miami, Nashville, Cincinnati, Columbus, Detroit, Twin Cities, Kansas City, Dallas, Denver, Salt Lake City, Phoenix, Las Vegas, Portland és Seattle. Egyedül Kaliforniában: Sacramento, San Francisco, Los Gatos, San Jose, Szilícium-völgy, Ventura, San Fernando-völgy, Pasadena, Los Angeles, Inglewood, Orange County és San Diego.

Az ideális Scientology szervezetek teljes listája megtalálható a Scientology.org.hu/IdealChurches oldalon.


Hogy a Scientology üzenetét még messzebbre juttassa el, és megválaszolja a vallás iránti óriási érdeklődést, az Egyház elindította saját műholdas tévécsatornáját, a Scientology Networköt, a DIRECTV 320-as csatornáján. A tévéadás élő adatfolyamként a hu.scientology.tv címen érhető el, valamint további platformokon, összesen 17 nyelven és 24 időzónában.