PASADENA, KALIFORNIA ÁLLAM, USA

ÚJ IDEÁLIS SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZAT AVATTAK A „RÓZSÁK VÁROSÁNAK” EGYIK TÖRTÉNELMI ÉPÜLETÉBEN

2010. JÚLIUS 18.

On July 18, 2010, over four thousand Scientologists and their guests packed the street before 35 South Raymond Avenue in the heart of Pasadena’s Old Town, for the grand opening of the new Church of Scientology in the City of Roses.

2010. július 18-án több mint négyezer szcientológus és vendég töltötte meg az utcát a South Raymond Avenue 35. előtt Pasadena óvárosának szívében az új Szcientológia egyház megnyitóünnepségén a Rózsák Városában. David Miscavige, a Religious Technology Center (Vallási Technológiai Központ) Vezetőtestületének Elnöke és a Szcientológia vallás vezetője üdvözölte a megjelenteket, és a következő szavakkal avatta fel a régi, 5400 négyzetméteres épületet: „Íme egy teljesen újfajta Szcientológia szervezet – amilyenről korábban csak álmodtak ebben a városban.”

David Miscavige, a Szcientológia vallás vezetője, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke vezette a ceremóniát az új Pasadenai Szcientológia Egyház megnyitóján.

A Los Angeles vonzáskörzetének egyik legnagyobb gyalogosforgalmú helyén található, a századfordulón épült műemléket a régi és az új egyedi keverékeként őrizték meg. Múltját tükrözi a Beaux-Arts külső, a klasszikus, négy emelet belmagasságú, üvegtetővel fedett belső udvar, illetve Arts and Crafts stílusú bútorai és festett üvegablakai.

Emellett figyelmet fordítottak a 21. századi energiatudatos tervezésre és kivitelezésre, így az új egyház megfelel a LEED (nemzetközileg elismert zöld épületminősítő rendszer) követelményeinek a környezetbarát építőanyagok, energetikai berendezések, világítási rendszerek, csökkentett vízfogyasztás stb. tekintetében.

Hangsúlyozva az új egyház fontosságát Pasadena és az egész San Gabriel-völgy számára, David Miscavige így fogalmazott: „Önök egy olyan mozgalom részesei, amely példátlan a történelmünkben, és minden nappal egyre dinamikusabb lesz, mivel őszintén elköteleztük magunkat, hogy az egész emberiségnek segítsünk. E tekintetben pedig – és bármennyire is mindenre kiterjedő és globális ma a Szcientológia – ne feledjük, hogy az emberiség egyénekből áll. Mindegyikük egyedi a maga módján, és mindegyikük életében van valami, amitől megszakadna az ember szíve – hacsak nem tesz valamit, hogy segítsen rajta. Tehát a lehető legjobban használják ki ezt az ideális orgot! Rengeteg segítségre van szükség, amit most nyújtanunk kell. És ezt az ígéretet tesszük ma Pasadena városának!”

Az eseményen e történelmi város helyi tisztségviselői és méltóságai közül is felszólaltak néhányan.

Az új egyházat üdvözölve Bill Bogaard, Pasadena polgármestere elmondta: „Ezzel a gyönyörűen felújított óvárosi épülettel a Szcientológia Egyház nemcsak mint növekvő vallás jelenik meg, hanem városunk jövőjének fontos tényezője is. Így tehát örömmel üdvözlöm önöket és a rendkívüli Pasadenai Szcientológia Egyházat, amely már hosszú ideje szolgálja a közösséget.”

Teresa Grimes építészettörténész, műemlékvédő és a Pasadena Heritage igazgatósági tagja is beszélt a jelenlévőkhöz: „A Szcientológia Egyház világszerte történelmi épületeket vásárol és újít fel, és ezzel segít revitalizálni azokat a környékeket, ahol ezek találhatók. Önök nemcsak a fizikai múltat őrizték meg, hanem a jövővel is törődnek mind kulturális, mint szellemi szempontból. Rendkívüli hozzájárulást mutatnak közösségünkben, és csak azt remélem, hogy mások is követik majd a Szcientológia Egyház példáját.”

Amint a szalag lehullt, az ezernyi szcientológus és vendég bejárta az egyház gyönyörű négyemeletes épületét.
A felavatási ceremóniát követően tömegek tekintették meg az új Pasadenai Szcientológia Egyház közönséginformációs központját.

Ezután Paul Little, a Pasadenai Kereskedelmi Kamara elnöke és cégvezető beszélt arról, hogy milyen szerepet játszik a Szcientológia Egyház a helyi közösségben: „Egyházuk a Kamara fontos része, és tagjaik városszerte aktívan tevékenykednek. Önök mindig ott vannak, segítenek az évenkénti Rózsák Versenye rendezvényeken, szponzorálják Pasadena művészeit, illetve társadalmi kampányaik maguk is ragyogó példái a művészi kifejezésnek – és az emberbaráti törődésnek. A város lakói iránti elkötelezettség és az élet minőségének javítására való képesség, amerre csak dolgoznak – az én tapasztalataim szerint ez fémjelzi a Szcientológia Egyházat.”

A vallási közösség nevében dr. Nicholas Benson, a Pasadenai Lelkészi Szövetség elnöke is felszólalt: „Ez a nap egész Pasadena számára több, mint csupán egy lehetőség, hogy egy barátot üdvözöljenek új otthonában. Ez az egyház nyitva áll mindannyiunk számára, hogy segítsünk magunknak, szeretteinknek és a közösségnek. Mindenkit bátorítok, hogy éljen a Szcientológia Egyház nyújtotta lehetőségekkel, és ahogy én is, használja, amit felajánl.”

A híveinek nyújtott szolgáltatások mellett az új egyház része egy nagy közönséginformációs központ, közvetlenül az üvegtetős belső tér mellett. A multimédiás bemutatótáblák ismertetik és illusztrálják a Szcientológia hittételeit, az Alapító, L. Ron Hubbard életét, valamint az Egyház társadalomjobbító és közösségfejlesztő programjainak teljes skáláját.

A Pasadenai Szcientológia Egyház a hatodik új Szcientológia egyház (Los Angeles megyében pedig a második), amely 2010-ben megnyílt. Az idei év végéig hat másik új Szcientológia egyház befejezését tervezzük.