SAN FERNANDO-VÖLGY, KALIFORNIA

BEMUTATKOZIK ÉSZAK-AMERIKA LEGNAGYOBB SCIENTOLOGY-EGYHÁZA A SAN FERNANDO-VÖLGYBEN

2017. MÁRCIUS 19.

Hatalmas új Scientology-egyház szalagja hull alá, a vallás terjeszkedésének példátlan időszakát indítva el.

Tartson északnak Hollywood után, hajtson át a Mulholland Drive-on, és a szeme elé tárul a Valley: úszómedencékkel, citromfákkal terpeszkedve, ameddig a szem ellát. 670 négyzetkilométeres területével a San Fernando-völgy 1,8 millió ember otthona, és itt találhatók a világ leghíresebb filmstúdiói és a díszletek, amelyek előtt amerikai filmek sokaságát játszották a Casablancától az ET-ig. Ez az ellentmondás jól jellemzi napjaink társadalmát: közvetlenül a szomszédban, mégis valahogy egy egész világnyira.

De mindezek közepette egy új csillag fénye világítja meg a régió 44 városát és közösségét – többek között Burbanket, Glendale-t, Hidden Hillst, Calabasast, San Fernandót és Universal Cityt –: az új Valley-i Scientology-egyház, amely az egész térséget szolgálja.

David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke vezette a március 19-én, vasárnap tartott remek hangulatú megnyitót. Avatóbeszéde alatt a közönség újra meg újra felállva tapsolt.

„Ma felavatunk egy Scientology-egyházat az Álmok völgyében – mondta David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője. – Amilyen sokszínű a San Fernando-völgy, ugyanolyan sokféle módon segítünk mi is. Így számtalan kultúra, etnikum és gazdasági réteg képviselőit látjuk szeretettel. Ebből a szempontból ez az Egyház tökéletesen tükrözi a Scientology hitvallását: »hogy minden ember egyenlő jogokkal lett teremtve fajára, bőrszínére vagy vallási hovatartozására való tekintet nélkül; …És hogy az emberi lélek az ember jogaival rendelkezik.«”

A valley-i egyház tekintélyes új tagja a Scientology vallás ideális egyházakból álló táguló univerzumának, amelyekből most csak az USA nyugati részén 19 van, nemzetközileg pedig 57. Az „ideális” az a standard, amelyet L. Ron Hubbard, a Scientology Alapítója állított fel, hogy minden egyházi szervezet tökéletesen tükrözhesse a vallás alapelveit és gyakorlatait.

Így esett, hogy március 19-én, vasárnap 13 órakor 5000 Scientologist gyűlt össze, hogy szemtanúja legyen annak, ahogy Észak-Amerika legnagyobb ideális Scientology-egyháza életre kel. Az ünnepség méltó volt Valley új otthonának méretéhez, hatóköréhez és fontosságához. A mozi aranykorát idéző klasszikus filmzenékből álló egyveleggel indítottak, majd a kifejezetten az alkalomra írt és hangszerelt „V mint Valley” című dal következett. Ezután a több ezer jelenlévő felállva ünnepelte a méltóságokat, akik az egyház társadalomra gyakorolt hatását dicsérték szenvedélyes hangon.

A Valley-beli Scientologistok számára ez a hatás onnan, hogy a tanulási technológia használatával segítenek egy bevándorló kisgyereknek legyőzni a tanulásbeli lemaradását, odáig terjed, hogy több tízezer helyi fiatalnak segítenek fogadalmat tenni, hogy drogmentes életet fognak élni. És ezzel az ünnepélyes megnyitóval Valley humanitárius törekvései állandó központhoz jutnak.

Az új egyház Észak-Hollywood egyik forgalmas csomópontja mellett áll, ahol a Burbank és a Lankershim sugárút a Tujunga Avenue-t keresztezi, és mintegy 60 000 autó halad el mellette naponta. A 8800 négyzetméter alapterületű létesítmény 1,6 hektáros telken található, csupán néhány saroknyira a NoHo képzőművészeti kerülettől, és készen áll arra, hogy az egész térség változáshozóinak figyelmét felkeltse.

Erre a mély elkötelezettségre a San Fernando-völgy jeles képviselői segítettek rávilágítani, akik jelen voltak, hogy köszöntsék az egyházat: Robert Green, a Los Angeles-i rendőrség Valley-i Kapitányságának parancsnokhelyettese; Trevor Richmond, a Los Angeles-i Tűzoltóság, Valley-i Kapitányságának parancsnokhelyettese; Nellie Barrientos, Los Angeles-i oktatási programigazgató; és Franklin Harris püspök, a Los Angeles Megyei Lelkészi Tanács vezetőségi tagja.

Green parancsnokhelyettes azzal kezdte, hogy rámutatott mekkora szükség van olyan előadásokra, amelyek a drogfelvilágosítással, a családon belüli erőszakkal és a bandákkal kapcsolatos információkkal foglalkoznak, és hogy Valley Scientologistjai az egész térségben kulcsszerepet játszottak az ilyen kezdeményezések megvalósításában a lelkészi tanácsokon és a rendőrőrsökön keresztül.

„Együtt elérjük a veszélyeztetett gyerekeket és felnőtteket a létfontosságú felvilágosítással, még mielőtt áldozatokká vagy gyanúsítottakká válnának. És mostanra több mint 25 000 ember életét változtattuk meg Valley-ben.”

Emellett kiemelte az Egyház példamutató erőfeszítéseit egy vallásközi keresztes hadjárat szervezésére a térségben. „Nézzünk szembe vele: akár zsidó, akár keresztény, akár Scientologist valaki, mind azért vagyunk itt, hogy jobbá tegyük a közösséget és egymás életét. De az igazság az, hogy a Scientology Egyház vezető szerepet vállalt az egyházaink között. Az önök közreműködése döntő volt az olyan, hitalapú mozgalmak egyesítésében, amelyek alternatív megoldásokat kínálnak és támogatnak. És ezt a Valley minden rendőrőrsével együttműködve tették. Nemcsak a nagyközönségben alakítanak ki bizalmat, de a jövőnket is megóvják. Ez az, amit én úgy nevezek, hogy »a hit szerint élni«.”

A Los Angeles-i Tűzoltóság évtizedes partnerségi kapcsolatban áll a Scientology önkéntes lelkészekkel a katasztrófákra való felkészülés és a katasztrófaelhárítás területén. Együtt dolgoztak Hollywood és a Valley tűzoltóállomásaival, hogy kisebb tanfolyamokat tartsanak a helyi katasztrófa-elhárító önkénteseknek, sőt nagyszabású katasztrófagyakorlatokat is rendeztek.

„Tudom, hogy a hittételeik mások segítésén alapulnak, és ez kiterjed az önök felkészültségi szintjére is – mondta Richmond parancsnokhelyettes. – Nemkormányzati csoportként különösen éberek a katasztrófákra való felkészültség és a válságkezelés terén. A közösség számíthat önökre, és ez nagyon nagy dolog. Valójában, ez a legnagyobb értékük.”

Richmond parancsnokhelyettes beszélt az első tapasztalatairól is, amikor Scientology önkéntes lelkészekkel dolgozott együtt a northridge-i földrengés helyszínén. „Önök ott voltak, gondoskodtak az áldozatokról, és megszervezték az ellátóvonalakat. Létfontosságú készleteket hoztak, többek között több mint 40 teherautónyi ételt és 10 tonna egyéb szállítmányt. És napról napra, hétről hétre több mint 10 000 óra önkéntes munkával mutatták ki elkötelezettségüket a város és a lakosaink iránt. És Los Angeles ezért hálás a Scientology Egyháznak!”

A jelen lévő méltóságok kiemelték a valley-i egyház fontosságát felbecsülhetetlen értékű közösségi partnerként, amelyre mindig számítani lehet.

Ennek jegyében Barrientos asszony bemutatta, hogy milyen hatása volt L. Ron Hubbard tanulási technológiájának a saját, bevándorló családokkal végzett munkájára. Los Angeles megyében több mint 200 000 bevándorló gyermek él, ezért a valley-i Scientologistokkal összefogva segített tanulási eszközöket bevezetni, hogy újabb esélyt adjanak ezeknek a gyerekeknek.

„A Hogyan tanuld meg?-gel a szülőknek hirtelen módjuk nyílt arra, hogy tényleg segítsék a gyerekeiket. Emlékszem egy kislányra, aki nem boldogult az osztályában – mondta a tömegnek. – Csupán négy hét korrepetálás után már az osztály legjobbjai között volt. Sosem felejtem el, hogy az édesanyja sírt, amikor látta, hogy egy ilyen egyszerű, hatásos eszköz a lehetőségek új világát nyitotta meg a lánya előtt. Igen, újra meg újra megtörtént, hogy önök kudarcra ítélt életeket fényes, reményteli jövővé változtattak.”

A Valley-i Scientology-egyház az elmúlt hét évben egy bevándorló gyerekeknek tartott karácsonyi ünnepségnek is a támogatója, és Barrientos asszony elmondta, hogy milyen hatása lehet egy ilyen tapasztalatnak akár egyetlen életre is. „Még ma is emlékszem az egyik kislányra, akinek az apja munkanélküli volt. Megkérdeztem, mit szeretne karácsonyra, mire azt felelte: »Az idén, azt hiszem, csak babot és tortillát kérek.« Tudta, hogy a szüleinek nincs pénze semmi másra. Így amikor ez a kislány meglátta a neki szánt ajándékokat az önök egyházától, hát, ragyogott tőle a terem.”

Harris püspök a valley-i egyházzal és annak híveivel együtt dolgozott L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz című füzetének terjesztésén közössége utcáin, sőt még saját temploma pulpitusáról is. „Ez a könyv tele van mindennapi csodákkal – mondta. – És ha élő bizonyítékot akarnak? Amióta belekezdtem Az út a boldogsághoz-ba, egyetlen gyilkosság sem történt a környékünkön, és ennek már több mint három éve!”

De talán a lehető legjobban összefoglalva a nap szellemét, a püspök kijelentette: „Ma a világnak komoly újjáéledésre van szüksége. És ezzel szembenézve a Scientologistok rengeteget tesznek ezért. Önök eldöntötték, hogy addig fogják ezt csinálni, amíg be nem fagy a pokol, utána pedig a jégen fogják folytatni!”


Az új egyház bemutatja a látogatóknak a Dianeticset és a Scientologyt. Mindez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Scientology-egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Információs Központ részletesen bemutatja a Scientology által támogatott számos humanitárius programot is. Ezek között van egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőzési és drogrehabilitációs program; egy nemzetközi hálózat, amely írni-olvasni tanító és tanulási központokból áll; illetve a Scientology önkéntes lelkészek programja, amely mára a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító ereje lett.

Valley új Scientology-egyházának óriási Kápolnájában több mint 1000 ülőhely van, és lehetőséget nyújt a Scientology-gyülekezet összejöveteleinek megtartására, többek között az esküvőkre, a névadó és a vasárnapi szertartásokra. Közösségi rendezvények is rendezhetők benne, amelyek nyitva állnak minden felekezet tagjai előtt. A létesítményben több szemináriumterem és tanfolyamterem is található, továbbá egy teljes szárny a Scientology-auditálásnak (szellemi tanácsadás).


A valley-i egyház a legújabb egyház a Scientology vallás robbanásszerű növekedési periódusának elmúlt 12 hónapjában. Az Új-zélandi Nemzeti Scientology-egyház Aucklandben idén januárban nyitotta meg a kapuit, és további egyházak vannak készülőben Észak-Amerikában, Európában, az Egyesült Királyságban és Afrikában található kulturális központokban.