SALT LAKE CITY, UTAH

EGYKORI LEGENDÁS ÚTTÖRŐINEK SZELLEMÉBEN SALT LAKE CITY ÜDVÖZLI UTAH ÁLLAM ELSŐ IDEÁLIS SCIENTOLOGY-EGYHÁZÁT

2018. FEBRUÁR 17.

A Sziklás-hegység szívében, a híres South Temple Streeten a Salt Lake City-i Scientology-egyház mindenki előtt megnyitotta kapuit.

Salt Lake City az a város, amelynek már a neve is minden amerikaiban a vallásos hitet és elkötelezettséget idézi fel. Ma, február 17-én, a Salt Lake City-i Scientology-egyház felavatta legújabb létesítményét a Scientology-egyházak világszerte növekvő hálózatában.

Egy kellemesen langyos szombati napon, ragyogó napsütésben – ami tél derekán bizony elég szokatlan ebben a festői, hegyi városban – az egyházat polgári és vallási vezetők köszöntötték, akik a helyi és a térségből érkezett egyháztagokhoz csatlakozva hivatalosan megnyitották az egyház új otthonát, alig másfél kilométernyire Salt Lake City központjától.

Bár a hőmérséklet Salt Lake Cityben februárban jellemzően fagypont alatt van, az üdvözlés melegsége méltó volt a várost alapító úttörők leszármazottaihoz, akiknek az egyéni szabadságjogok tiszteletébe vetett hite továbbra is mindenütt áthatja a közösség életét.

David Miscavige hivatalosan felszenteli a Salt Lake City-i Scientology-egyházat. Olyan hívek csatlakoznak hozzá, akik vezető szerepet vállaltak abban, hogy Utah első ideális Scientology-egyháza valósággá váljon.

Ahogy a Salt Lake City-i Scientology-egyház elfoglalta új helyét e híres utcán a fenséges Wasatch-hegység lábánál, David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője köszöntötte a tömeget.

„Mielőtt e szalag lehull, és hirtelen minden környező hegy 180–200 méterrel magasabb lesz – mondta –, idézzük fel, hogy L. Ron Hubbard mire emlékeztetne, mielőtt folytatnátok az utatokat e völgyben. Nem »sok szerencsét« vagy »jó utat« kívánna, hanem egyszerűen csak ennyit mondana: »Ne változtassuk meg senki vallását, ne változtassuk meg senki politikai nézeteit. Ehelyett tanítsuk meg az Embert arra, hogy használja azt, amivel rendelkezik, és azt, amit tud, hogy most először ténylegesen létrehozzon egy civilizációt a Földön.« Amit majd a tudatlanságtól való megszabadulás követ, és utána – talán – a mennyek országa itt a Földön.”

Több mint ezer Scientológus és vendég gyűlt össze a várost körülvevő csodálatos csúcsok alatt, hogy felavassa az állam első ideális Scientology-egyházát. A megnyitó elején elhangzó dal – „We Will Rock You” – találóan fogta meg a helyszín hangulatát, a városi és állami előkelőségek pedig a humanitárius szellemet emelték ki, amely áthatotta az ünnepséget.

A barátságosságáról és közösségi szelleméről ismert Salt Lake City már megtapasztalhatta, hogy milyen haszonnal járnak az Egyház dinamikus társadalmi programjai, amelyeken a helyi Scientológusok és önkéntesek dolgoztak eddig. Az eredmények gyakran drámaiak voltak: törvényeket hoztak, hogy megvédjék a családok jogait a gyerekek kényszergyógyszerezésével szemben; detoxikációs programot szerveztek, amely L. Ron Hubbard úttörő technológiáját alkalmazta, hogy megmentsék 100 utahi rendőr életét, akik metamfetamin-méreganyagoknak voltak kitéve; vagy ott volt a Salt Lake City-i Scientology önkéntes lelkészek csapata, amely csak az elmúlt évben 30 000 órányi katasztrófavédelmi tevékenységet végzett.

Az egyház elegáns, új, 4000 négyzetméteres létesítménye nem messze a város központjától a Salt Lake City-i Scientology-közösség elkötelezettségét bizonyítja a társadalomjobbítás iránt Utah államban. Ennek jele az is, hogy az állam minden részéből érkeztek méltóságok, hogy üdvözöljék és elismerjék ezt az elkötelezettséget. Kiemelkedik közülük: Margaret Dayton, Utah állami szenátor; Brandon Burgon, a utahi bűnügyi osztály nyugalmazott rendőr őrmestere; Taryn Dipo, az Operation Underground Railroad (Földalatti Vasút Művelet) igazgatója; és Ken Kraudy, Utah Állam Önkéntesügynökségének összekötője.

Dayton szenátor elismerte az egyház helyi híveit, akik csatlakoztak hozzá a parlamentben, hogy együtt harcoljanak a családok jogaiért és a vallásszabadságért. „Együtt törvényt fogadtattunk el a családok védelmében, hogy ne lehessen a gyerekeket elvenni tőlük csak azért, mert a szülők nem hajlandók veszélyes tudatmódosító szereket adni a gyerekeiknek – mondta. – És amikor ezt a törvényjavaslatot elfogadták, biztosítottuk a utahi családok legfontosabb jogát: a jogot arra, hogy egy család lehessenek.”

Brandon Burgon, az utahi bűnügyi osztály nyugalmazott őrmestere felidézte, hogy az élete hogyan alakult át a Salt Lake City-i Scientológusoknak köszönhetően. „Amikor Scientológusokat látok, és a munkát, amit elvégeznek – mondta –, látom a jelvényt, amelyen az áll: »Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.« Önök ránéztek a rendőrökre, akik a metlaborokból kikerült mérgektől fulladoztak. Értünk nyúltak, amikor senki más nem tudta, hogy mit is kellene tenni, és azt mondták: »Mi majd segítünk önöknek.« És ezért számíthatnak rá, hogy mi se felejtjük el soha L. Ron Hubbardot és a Scientology Egyházat.”

Taryn Dipo az Operation Underground Railroadtól, aki azon dolgozik, hogy megmentse az emberkereskedelem áldozatait szerte a világon, az Egyház tagjainak elkötelezettségét emelte ki az emberiség alapvető jogai iránt. „Először akkor találkoztunk az egyházuk tagjaival, amikor a parlamentben tanúskodtak – mondta. – Azonnal együttműködtünk a felvilágosítás terén, hogy férfiakat, nőket és gyerekeket szabadítsunk ki a modern kori rabszolgaság igájából. De ha ez még nem lett volna elég elkötelezettség, önök még a saját életüket is kockára tették, amikor támogatták a mentési műveleteinket, amelyekkel igazi emberkereskedőket leplezünk le. Igen, önök oktatnak, erőt adnak, és a leghatározottabban azon dolgoznak, hogy a szabadság nevében segítsenek.”

Ken Kraudy a Scientology önkéntes lelkészek iránt érzett csodálatáról beszélt. „Önök hajlandóak bárhová bevetésre menni, bármivel szembenézni... Igazából e rekordokat döntő katasztrófaidényben is mindenütt ott voltak. Ezért minden Scientológus nevében büszkék lehetnek, mert amit tesznek, nagyon sokat számít – mondta. – Ez igaz arra, amit eddig tettek, és arra is, amit továbbra is tesznek. Szeretném azt mondani, hogy minket »ugyanabból a fából faragtak«, mint önöket. És ezt mi óriási bóknak tekintjük saját magunk számára. Mert önöket nemcsak elfogadják, de nagyra tartják a katasztrófavédelmi munkájukért Utahban és szerte az egész világon.”


Amikor belépnek az új Salt Lake City-i Egyházba, a látogatóknak bemutatják a Dianeticset és a Scientologyt, és e bemutató a Közönséginformációs Központban kezdődik. Az itt található bemutatótáblákon 17 nyelven több mint 500 film mutatja be a Scientology vallás hittételeit és tevékenységét, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát.

Az Információs Központ részletesen bemutatja a Scientology által támogatott számos humanitárius kezdeményezést is. Ezek között van egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőzési és drogrehabilitációs program; egy nemzetközi hálózat, amely írni-olvasni tanító és tanulási központokból áll; illetve a Scientology önkéntes lelkészek csapata, amely mára a világ legnagyobb független katasztrófavédelmi ereje lett.

Salt Lake City kápolnája a Scientology-hívők összejöveteleinek biztosít helyszínt. Ezek közé tartoznak a vasárnapi szertartások, a házasságkötések és a névadók, valamint egy egész sor olyan közösségi rendezvény – például bankettek, szemináriumok és műhelyek –, amelyeken bármilyen vallás tagjai részt vehetnek.

A Peaks kávézó találkozóhelyet biztosít a rendezvények vendégeinek és a Scientology-szolgáltatásokon részt vevő híveknek a szünetek alatt.

Az új Egyház az összes bevezető szolgáltatás nyújtására fel van szerelve. Idetartoznak a délutáni, esti és hétvégi Dianetics- és Scientology-szemináriumok, amelyek fontos alapelveket tekintenek át, illetve ezek alkalmazását az életre, valamint Scientology életjobbító tanfolyamok egész sora, amelyek az emberek életének bármely részét segítenek jobbá tenni.

A Salt Lake City-i egyházban emellett több tucat speciálisan felszerelt szobát is találunk, amelyek ideális környezetet biztosítanak a Scientology-auditálás (szellemi tanácsadás) számára. Több tanfolyamterem van kifejezetten auditorok (szellemi tanácsadók) képzésének szentelve, ahol a Scientológusok elsajátíthatják az auditálás technológiáját, hogy segítsenek másoknak is elérni a szellemi szabadságot.


Az új ideális Salt Lake City-i Scientology-egyház megnyitója része az egyház jelentős terjeszkedésének, amely során több mint 60 új Scientology-egyház nyílt olyan városokban, mint Los Angeles, Tampa, London, Milánó, Tel-Aviv, Tokió, Kaohsiung és Bogotá, ezek közül 18 az Egyesült Államok nyugati részén. Az „ideális” az a standard, amelyet L. Ron Hubbard, a Scientology alapítója állapított meg, hogy minden egyház tökéletesen tükrözze a vallás elveit és gyakorlatát, beleértve a számos közösségi tevékenységet és humanitárius programot.

Az elmúlt évben új ideális Scientology-egyházak nyíltak Aucklandben (Új-Zéland); a San Fernando-völgyben (Kalifornia); Miamiban (Florida); Koppenhágában; Dublinban; Birminghamben; Amszterdamban; és Észak-Johannesburgban.

További egyházak megnyitása van tervbe véve 2018-ban Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika, Afrika és Ausztrália nagyvárosaiban.