ÉSZAK-JOBURG, DÉL-AFRIKA

ÜNNEPI HANGULAT: JOHANNESBURG PEZSGŐ ÜNNEPLÉS KÖZEPETTE ÜDVÖZLI AZ ÚJ SCIENTOLOGY-EGYHÁZAT

2017. DECEMBER 23.

A Scientology Egyház egy dinamikus megnyitóval teszi fel a koronát a terjeszkedés nem mindennapi évére az Aranyváros (Johannesburg) északi dombjain.

A múlt árnyékából egy új generáció emelkedik ki, kivívja a szólásszabadságot, és olyan világot teremt, amely mentes az elnyomástól, és ahol virágzik a szellemi tudatosság – egy új Dél-Afrikát.

A hely, amely a történelemből az Emberiség bölcsőjeként, napjainkban pedig kikerülhetetlen, nyüzsgő energikusságáról ismert, az egykor megosztott Johannesburg (Joburg), ma már az egységes fejlődés éllovasa. Mind méret, mind kereskedelem tekintetében a világ 50 legkiemelkedőbb városának listáján szerepel, és ez a pánafrikai főváros számos kreatív és kulturálisan befolyásoló erőnek ad otthont: olyan személyeknek és szervezeteknek, akik és amelyek a közösségi siker érdekében jobb és sikeresebb utat taposnak ki.

Az avatási ceremóniát vezető David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke üdvözöl minden megjelent vendéget ezen a pezsgő ünnepségen december 23-án, szombaton.

Az újítás és az új remény szelleme lengte be ezt a meleg szombat délutánt Észak-Johannesburgban, ahol több mint 1500 Scientológus és vendég gyűlt össze, hogy felavassa a város lenyűgöző Scientology-egyházát Randburg dombjain.

E felejthetetlen esemény alkalmából, amikor David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, utalt arra a kívánságra, amelyet L. Ron Hubbard (LRH), a Scientology alapítója 50 évvel ezelőtt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy szeretné józansággal és útmutatással ellátni az apartheid által szétszakított Dél-Afrikát: „Ha bárkinek kérdéses lenne, hogy mit is jelent követni LRH álmát az »egy ember, egy szavazat« elvtől az »egy nemzet, egy cél« elképzelésig, valamint az afrikai erőtől az afrikai büszkeségig, továbbá onnan, hogy „mindörökké Afrika”, addig, hogy „élő Afrika”, nos, nem kell mást tennetek, mint figyelembe venni azt, hogy »Afrika örök«, és »Afrika határtalan«, ugyanis itt áll ez a végtelenbe vezető oroszlános kapu.”

A megnyitót a kreativitás és a pezsgő hangulat tette különlegessé, amelyben az alaphangot a dzsembé dobok varázslatos hangjai hagyományőrző táncosokkal és a helyi kórus dallamaival kiegészülve adták meg. Az ünnepségen Johannesburg és Gauteng területéről érkező méltóságok üdvözölték az egyházat, és sikerekben gazdag jövőt jósoltak, ahogy lehullt az óriási piros szalag.

Ez végtére is olyan jövő, amelyet egy humanitárius hagyomány szült, és amelynek élharcosa a Gauteng tartománybeli egyház. Például a Scientology által finanszírozott Együtt az Emberi Jogokért kampány arra inspirálta a gautengi emberi jogi mozgalmat, hogy több mint 40 000 embert vértezzen fel a jogaik ismeretével. Emellett ott a Drogmentes Világért program, amelynek keretében egyedül Joburgban több mint 300 000 Az igazság a drogokról füzetet osztottak ki, és ez nagy mértékben hozzájárult a drogokkal kapcsolatos bűnelkövetések számának visszaeséséhez a legveszélyeztetettebb területeken – több mint egy évtizede most először történt ilyen.

Az új egyház egyrészt otthont ad majd a Scientológusok egyre gyarapodó közösségének, másrészt tovább folytatja a figyelemre méltó humanitárius hagyományokat. Randburgban a Bram Fischer és a Hunter Street sarkán elhelyezkedő óriási, 6500 négyzetméteres létesítmény egy majdnem egyhektáros birtokon terül el a város fölött, ahonnan egész Joburgot belátni, és kifejezetten a közösség szolgálatára készült.

Ez a szolgálat iránti elkötelezettség a közös vonás azon városi és megyei tisztviselők között is, akik megjelentek az ünnepségen, hogy üdvözöljék az új létesítményt: Fanie törzsfőnök, a Zalisidinga Afrikai Hagyományőrző Tanácsból; Martin Mande, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dél-afrikai tanácsosa; Amy Fakude, a Gautengi Női Parlament nyugalmazott házelnöke; és Errol Jacobs lelkész az eldoradói lelkészségtől. Mindannyian beszámoltak arról, hogy milyen szerencsések, amiért együttműködhettek az Egyház programjaiban részt vevő egyháztagokkal és önkéntesekkel.

Fanie törzsfőnök a Zalisidinga Afrikai Hagyományőrző Tanács képviseletében megosztotta az egybegyűltekkel az LRH-technológiával szerzett tapasztalatait: „Először akkor találkoztam az önök technológiájával, amikor a Johannesburg környéki telepeken tevékenykedtem. Ezek az eszközök egyszerűségük ellenére bizalmat, becsületet és tisztességet hoztak ezeknek az embereknek... valóságos csoda volt. Ezért jómagam is leckéket vettem, és önök lépésről lépésre megtanítottak erre a csodára. És rövidesen visszatért a hitem, hogy elég erős vagyok ahhoz, hogy segíteni tudjak a népemnek, mert mind a 19 tanfolyam áttanulmányozása után én lettem »a törzsfőnök, aki rendelkezik a válaszokkal«.”

Martin Mande, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dél-afrikai tanácsosa olyan szavakban beszélt az Egyházról és annak szerepéről, mint ami új távlatokat nyit majd Gauteng népe számára: „Míg mások elméje statikus beállítottságú, önök a jövőbe látó forradalmárok. Felemelik a lelkeket az emberi jogok irányába. Eljött az ideje, hogy emberi jogi klubokat hozzunk létre mindenhol: iskolákban, szervezetekben és egyházakban minden közösségben. És így Afrika fejben és szívben egyaránt életre kelhet, és szabaddá válhat, és olyan jövője lehet, amelyben az emberi jogok virágoznak.”

A Gautengi Női Parlament nyugalmazott házelnöke, Amy Fakude kiemelte L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz programját, és hogy milyen lehetőségek rejlenek benne egy teljes generáció felvértezésére: „Korábban a fiatal lányok már akár 12 évesen teherbe estek, de ma már újonnan meglelt önbecsülésük védelmezi őket. És ahol azelőtt a fiatalemberek korábban úgy gondolták, hogy a lopás rendben van, hiszen »csak azt veszik vissza, ami eredetileg is megilleti őket«, ott ma már az önbecsülésüket szerzik vissza. Hiszek abban, hogy Az út a boldogsághoz-zal visszaadjuk az emberiségnek az emberségét.”

És végezetül Jacobs lelkész elmondta, hogy az ő családjában hét vallásos ember tapasztalta meg az erkölcsök és a jóság hanyatlását a társadalomban: „Prédikálunk és tanítunk, de közben látjuk, hogy a világ eltűnik a lábunk alól. A szülők, az iskolák, az igazgatók odajönnek hozzám, és azt mondják: »Lelkipásztor, szükségem van a segítségedre.« De hova irányítsam őket? Nos, néhány évvel ezelőtt nem tudtam volna megmondani, hová és kihez forduljanak, de most már tudom, és ez egy áldás. Mert rátaláltam a Dianeticsre és a Scientology Egyházra, és mindarra, amit önök magukkal hoztak ebbe a világba.”


Az új észak-johannesburgi egyházi szervezet bemutatja a látogatóknak a Dianeticset és a Scientologyt. Mindez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Scientology Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Információs Központ részletesen bemutatja a Scientology által támogatott számos humanitárius programot is. Ezek között található egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs program; az írni-olvasni tanító és tanulásfejlesztő központok nemzetközi hálózata; valamint a Scientology önkéntes lelkészi program, amelyen belül a világ jelenlegi legnagyobb független katasztrófaelhárító csoportja tevékenykedik.

Észak-Johannesburg kápolnája ad otthont a Scientology gyülekezeti összejöveteleinek – olyanoknak, mint a vasárnapi szertartások, esküvők és névadók. Közösségi rendezvények is rendezhetők benne, amelyek nyitva állnak minden felekezet tagjai előtt. A létesítményben több szemináriumterem és tanfolyamterem található, továbbá egy teljes szárny a Scientology-auditálásnak (szellemi tanácsadás).


Az új Észak-johannesburgi Scientology Egyház megnyitójára a vallás gyors növekedésének időszakában került sor, amely során több mint 60 új Scientology-egyházat nyitottak olyan városokban, mint Los Angeles, Tampa, London, Milánó, Johannesburg, Tokió, Tel-Aviv és Kaohsiung. Az elmúlt évtized során ezek a megnyitók oly mértékben fokozták a vallás világméretű növekedését, ami meghaladja a megelőző 50 év összesített eredményét.

2017-ben az alábbi városokban nyíltak új Scientology-egyházak: Auckland, Új-Zéland; San Fernando Valley, Kalifornia; Miami, Florida; Koppenhága, Dánia; Dublin, Írország; Birmingham, Nagy-Britannia; és Amszterdam, Hollandia.

További egyházak megnyitása van tervben 2018-ra Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika és Afrika kulturális központjaiban.