PÁRIZS, FRANCIAORSZÁG

KÁPRÁZATOS ÚJ SCIENTOLOGY IDEÁLIS ORG RAGYOG PÁRIZSBAN, A FÉNYEK VÁROSÁBAN

2024. ÁPRILIS 6.

A Scientology Egyház felavatott egy lenyűgöző új ideális szervezetet egy semmi máshoz nem fogható eseményen és helyszínen, és valódi szellemi szabadságot kínál a kultúra globális fővárosában, és egy igazán varázslatos megnyitóval jelzi a vallás terjeszkedésének legújabb elképesztő fejezetét.

Az Eiffel-torony. A diadalív. A Louvre. A Szajna. Az olimpia idén nyáron.

A Párizsban mindenképpen megnézendő dolgok listájához most már hozzáadódik a lenyűgöző, hatemeletes, üvegből és fából készült építészeti és szellemi remekmű: az ideális párizsi Scientology-egyház és hírességek központja.

Egy pompás szombat délutánon, amelyre évek óta készültünk, a csúcsmodern előadóterem falai és padlója beleremegtek az öröm és az ünneplés hangjaiba, ahogy a Scientologistok Nemzetközi Szövetségének (IAS) hírességei a világ minden tájáról egybegyűltek erre az életben csak egyszer adódó eseményre. Ők azokhoz a francia humanitáriusokhoz és párizsi előkelőségekhez csatlakoztak, akik erőfeszítései eredményeként ez a lenyűgöző teljesítmény mára mindenki kincsévé vált.

A közönség számos alkalommal megtapsolta először az élő zenét, amellyel az ünneplés indult, utána pedig a polgári vezetők beszédét, akik hálásan és szívélyesen fogadták az egyházat a megnyitó alkalmából.

A dicsőséges új Grand Paris Scientology-egyház és Hírességek Központja előtti tisztelgés során az esemény jelentőségteljes mivoltát tükrözte, hogy a történelmi ünnepséget David Miscavige vezette.

A leghangosabb ováció az elképesztő új központot felavató David Miscavige-nek, a Religious Technology Center Vezetőtestülete Elnökének szólt mind az épületen belül, mind a hatalmas kinti sátorban, ahol további ezrek nézték az eseményt óriási kivetítőkön.

„Nem, semmi pénzért nem hagytam volna ki, hogy itt legyek veletek – mondta az őt üdvözlő, harsányan ünneplő közönségnek. – Bár már nyitottunk ideális orgokat más kulturális epicentrumokban, egész globális mozgalmunk számára nagy jelentőséggel bíró megavárosokban, nos, ez az, amelyik az összeset megkoronázza.

Végtére is a Föld kulturális fővárosában járunk, amely előkelő helyen szerepel minden olyan listán, amelyen a világ legjobbjai szerepelnek. A legjobb művészet. A legjobb étel. A legjobb... torony – mondta David Miscavige. – És ez a város most már a magáénak tudhatja »A Föld legjobb ideálisorg-épülete« címet is.”

David Miscavige elmondta a lelkesen ünneplő közönségnek, hogy a város örökségének része az is, hogy azok otthonául szolgál, akik küzdöttek a szabadságért.

„Ennek a földnek van egy veleszületett joga, amelyet nem lehet elfelejteni. Ez az elmúlt korok felvilágosodásának erőteljes hangjaira vezethető vissza – mondta David Miscavige. – Ez alatt azokat értem, akik először küzdöttek az ember jogaiért, az ember méltóságáért, és akik által megszületett az a kifejezés, amely csaknem rokon értelmű a mai szellemmel: szabadság, egyenlőség, testvériség.

Én azt mondom, hogy semmi sem jelképezi jobban ezeket az ideálokat – sőt, valójában a doingnesst, amely ezeknek az ideáloknak az eléréséhez szükséges –, mint az új párizsi ideális szervezet.”

David Miscavige emlékeztette a közönséget, hogy Európa földjén Párizs adott otthont a legelső Scientology-egyháznak, amelyet 1959-ben hoztak létre, aztán még azt is hozzátette: „Így fogjátok hamarosan megteremteni a saját jövőbeni legendátokat.”

A figyelemre méltó új, 8800 négyzetméteres Grand Paris Scientology-egyház jól illusztrálja az Egyház világszerte zajló robbanásszerű növekedését – és az elmúlt hat hét során ez a negyedik megnyitóünnepség. Ez a hatemeletes, üvegborítású attrakció egész Párizs számára jól látható helyen van – közvetlenül az A1-es autópálya mellett, amely Franciaország legforgalmasabb autóútja, és így naponta több mint negyedmillió ember látja majd.

Az egyház a Nagy-Párizs térségében lévő Saint-Denisben található, néhány lépésre a „Stade de France” nevű Nemzeti Stadiontól, ahol a 2024-es párizsi nyári olimpia számos versenyét rendezik, és amely a záróünnepség helyszíne lesz. Saint-Denis ad továbbá otthont az olimpiai falunak is.

Túl a csillogó külsőn és a modern geometrikus fa főbejáraton, a létesítmény magasodó átriuma egy varázslatos szikvójafenyő jelenlétét idézi. A műkő padlóba egyénileg „évgyűrűk” vannak beledolgozva, és a levélmintával díszített körkorlát még inkább kiterjeszti a szikvójamotívumot, ahogy a vendégek körben felmennek a lépcsőn, a fenti hatalmas tetőablak természetes fényében fürdő 15 méter magas belső térben.

Franciaország legrégebbi Scientology-gyülekezetének lenyűgöző új otthona kifejezetten arra készült, hogy kiszolgálja Párizs 20 kerületét, nem is szólva a főváros körül elterülő régió valamennyi körzetéről. E célból a létesítmény elegánsan igazodik az egyház számos társadalomjobbító kezdeményezéséhez és a vallások között létesített szövetségéhez. Az akusztikailag kifogástalan kápolna mindenféle eseményre alkalmas, mint például vallásközi fórumok, drogfelvilágosító konferenciák és emberi jogi csúcstalálkozók, továbbá előadóteremként szolgál mindenféle előadáshoz – ahogy azt a mai ünnepséget elindító lebilincselő zene is mutatja.

A közönséget megmozgató dalok között ott volt a „For Liberty We Stand” (Kiállunk a szabadságért) című dal, amely ennek az egyháznak íródott, és gyakorlatilag a himnuszává vált. A résztvevők tapsoltak, és együtt énekelték az előadókkal:

Itt van a szabadság a kezünkben

Mondd, hogy igen, képesek vagyunk rá

Éljen Franciaország, ez a mi esélyünk

Kiállunk a szabadságért!

Ezt követően számos helyi méltóság és egyházi partner tartott beszédet ezen a lelkesedéssel teli megnyitón, köztük dr. Mouslim Fidahoussen, kiemelkedő vallástudós, vallásközi szakértő és imám, aki az Egyháznak azzal kapcsolatos szerepéről beszélt, hogy reményt adjon ott, ahol időnként ennek híján vannak, és legfőképpen L. Ron Hubbard nem vallásos erkölcsi kódexén, Az út a boldogsághoz-on keresztül.

„Amikor minden emberről van szó – mondta dr. Fidahoussen –, tekintet nélkül a nép fajára vagy hitére, mindannyian egyetértünk abban, hogy az élet fő célkitűzései közé tartozik az, hogy az ember boldog legyen és tudja az igazságot. Önök lehetőséget adnak neki arra, hogy megtalálja a saját útját a boldogsághoz.

Még itt, a 93-as körzetben is megelőzi önöket a hagyatékuk, amelyet ápolnak. Az önök csapatai eljuttatták Az út a boldogsághoz-t olyan helyekre, ahol a boldogságot valószínűleg csak tündérmesének gondolták – mondta dr. Fidahoussen. – Házról házra osztogatták a legvadabb környékeken, és személyesen kivitték a bevásárlónegyedekbe, eljuttatták pékségekbe, hentesekhez és kávézókba – csodálatos módon összesen 40 000 füzetet osztottak ki személyesen, és így elérték, hogy mosoly költözzön ezekre az utcákra.”

Jean Maher, nemzetközi emberi jogi szakértő, aki európai államokban és az USA-ban is szolgált kormánytanácsadóként, több mint egy évtizeddel ezelőtt szerzett tudomást az Egyháznak a téma iránti szenvedélyéről. Azóta partnerként száll síkra az emberi jogok bevezetéséért Franciaországban és szerte a világon. „Megtiszteltetés számomra, hogy önök előtt beszélhetek ebben a nagyszerű pillanatban” – mondta a beszéde során.

„Franciaország állampolgáraként mindenképpen a kötelesség és becsület kérdésének tartom, hogy előmozdítsam az emberi jogok hagyatékának ügyét. És önök mások szolgálatából hagyományt alakítottak ki, amelynek részét képezi nem kevesebb, mint 400 000 emberi jogi füzet szétosztása városok főterein, vasútállomásokon és mindenütt Franciaországban. A közösségeinkben végzett munkájuk által önök segítenek egy olyan társadalom megteremtésében, amely nem önző, hanem olyan, amelyben az emberek tisztelik egymást.”

David Guyon alkotmányjogi szakértő és egyetemi előadó, aki a pszichiátriai kényszerbeszállítás ellen küzd, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) mellett dolgozik. „A mai napon közös együttműködésünket méltányolva beszélek önöknek, amellyel arra törekszünk, hogy az igazság fénye rávetüljön az igazságtalanságra. A szabadság korlátozását mindig fenntartásokkal kell kezelni, és szigorúan küzdeni kell ellene.

Ebben az országban a kórházakba történő kényszerbeszállítások száma megduplázódott az elmúlt években. És mivel évente 80 000 embert utalnak kórházba, a valódi helyzet siralmas. De a CCHR-ral karöltve képes voltam kitárni a korábban kitárhatatlan ajtókat, hogy ellensúlyozzam ezt az egyre növekvő bántalmazást – mondta David Guyon. – Önök azok, akik megtörik a pszichiátria vasmarkú szorítását, és emberek ezreinek adják vissza az életét!”

Dr. Petar Gramatikov az Egyesült Vallási Kezdeményezés képviselője, és mint ilyen, tagja az ENSZ-ben a Vallás vagy Meggyőződés Szabadságáért Felelős Bizottságnak. Dr. Gramatikov dicsérte az Egyház munkáját, amellyel előmozdítja a más vallásokkal folytatott párbeszédet. „A nemzetközi vallásközi közösség alapját az képezi, hogy nyugalmasabb és jobb társadalmat teremtsünk minden vallás számára.

Tudni akarják, hogy ki a vallásközi haladás hangja? Önök – a Scientology Egyház! Önök feltétel nélküli elkötelezettséget mutattak a vallásközi egység iránt – folytatta dr. Gramatikov. – Ezzel a jövő békéjét, a jövőbeli partneri viszonyokat és a jövőbeli jólétet mozdítják elő. Gyakorlatilag magától értetődik, hogy önök a mai vallási mozgalmak élmezőnyében járnak.”

Az utolsó vendég előadó Elodie Maumont, egy állhatatos ügyvéd, akinek szakterülete a polgári szabadságjogok és a vallásszabadság védelmezése. „A mai nap az önök kitartásának megtestesülése annyira fényesen, mint a ragyogó napsütés.

Ez a pillanat az önök céljának megvalósulása. A kitartásuk és a szenvedélyük hajtotta önöket. Ha palackozni lehetne csak egy keveset abból az életből, amelyet önök belevisznek abba, amit csinálnak, akkor ez a világ más lenne, fényesebb és békésebb. Elérjük, hogy a templom ismét a falu közepén legyen.

Így az önök Alapítója és az őáltala megálmodott eszmények tiszteletére ez az új ideális org képviseli a Párizst és egész Franciaországot megillető végtelen szabadságot!”

Az ünnepség végének közeledtével David Miscavige szólt az egybegyűltekhez. „És ezzel felkészülünk arra, hogy mindenestől üdvözöljük Párizst. Így veszi kezdetét az új örökségetek, miközben arra bátorítjátok a világot, hogy felfedezze a Scientologyt, úgy, mint a történelem során eddig még soha. De most – ma – ezt a kiemelkedő ideális orgot ünnepeljük a fények városában.”

Ekkor a több ezer elragadtatott hívő és kíváncsi látogató már alig várta, hogy betódulhasson az egyház főbejáratán. Ezután, ahogy lehullott a csillogó épület tetején lévő óriási kék szalag, tűzijáték szikraesője szállt, szerpentinek repültek a levegőbe, szélesre tárultak az ajtók, és a tömeg átlépte a küszöböt, hogy megnézze ezt az új szellemi otthont, a nagyszerű új ideális Grand Paris Scientology-egyház és Hírességek Központját, amely most már nagyon is nyitva áll.

Nem csak a mai napon, és nem csak e vendégek, hanem egész Párizs számára, örökké. Éljen Franciaország! Éljen a Scientology!


Az új Grand Paris Scientology-egyház és Hírességek Központja bevezetést nyújt a városnak a Dianeticsbe és a Scientologyba, továbbá az Egyház által támogatott valamennyi humanitárius programba, és ez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. Az itt található bemutatótáblákon több mint 500 film mutatja be 17 különböző nyelven a Scientology vallás hittételeit és gyakorlatait, valamint az Alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát. Az Információs Központ teljes áttekintést nyújt az egyház által lehetővé tett, elismert humanitárius programokról, beleértve az emberi jogok világméretű oktatását, a széles körű drogfelvilágosító és drogmegelőző programokat, a műveltségi és tanulási központok globális hálózatát, valamint a Scientology önkéntes lelkészi programot, amely a Föld egyik legnagyobb független katasztrófaelhárító mentőalakulata. A központ nyitva áll a látogatók előtt, akik annyiszor visszatérhetnek, ahányszor csak akarnak.

A polgári együttműködés nevében zajló közösségi eseményeken felül az egyház kápolnája ad helyet a Scientology gyülekezeti összejöveteleinek, így a vasárnapi szertartásoknak, az esküvőknek és a névadó szertartásoknak. A Scientology auditálás (szellemi tanácsadás) számára fenntartott több tucat szoba mellett az új egyházban több szemináriumi helyiség és tanfolyamterem is megtalálható.


Az ideális egyházi szervezetek (ideális orgok) L. Ron Hubbard, a vallás Alapítója által megálmodott eszményeket váltják valóra. Nemcsak a Scientologistok számára nyújtanak ideális körülményeket a magasabb szellemi tudatosság és szabadság felé való haladásukban, hanem a teljes közösségnek is otthont adnak, illetve a különféle hitvallások tagjait segítő kezdeményezések számára is találkozóhelyet biztosítanak.

Az ideális Grand Paris Scientology-egyház és Hírességek Központja megnyitója mérföldkő jelentőségű pillanat a már most is rendkívüli méreteket öltő 2024-ben. Az idén megnyílt ideális orgok között van a Chicagói Scientology-egyház, amely március 3-án, vasárnap nyílt meg a belváros szívében, a város történelmi „Printer’s Row” nevű részében; a március 1-jén, pénteken megnyitott Del Valle-i Scientology-egyház Mexikóvárosban, amely 12 emelettel magasodik a város ikonikus városrésze fölé; és az Austini Scientology-egyház, amely február 24-én, szombaton nyílt meg a Texasi Egyetemmel átellenben, egy nyüzsgő központi úton, amely „The Drag” néven ismert. A három ideális org történelmi jelentőségű kilenc nap alatt nyílt meg.

Mindent egybevéve az egyház új ideális szervezeteket nyitott a világ jelentős nagyvárosaiban, amelyek között megtalálható: London, Birmingham és Dublin a Brit-szigeteken; Európa kontinentális részén Brüsszel, Róma, Milánó, Padova, Madrid, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Koppenhága, Malmö, Amszterdam, Bázel és Budapest; a Közel-Keleten Tel-Aviv; a csendes-óceáni partvidéken Tokió, Kaohsiung, Auckland, Sydney, Melbourne és Perth; Dél-Afrikában Johannesburg és Pretoria; továbbiak Kanadában Québec és Cambridge; valamint latin-amerikai fővárosokban Mexikóváros és Bogotá.

A Scientology példa nélkül álló terjeszkedését tovább mutatják az USA különböző tájain megnyílt új ideális egyházi szervezetek, többek között: New York City, Harlem, Buffalo, Washington, DC, Atlanta, Tampa, Orlando, Miami, Nashville, Cincinnati, Columbus, Detroit, Twin Cities, Kansas City, Dallas, Denver, Salt Lake City, Phoenix, Las Vegas, Portland és Seattle. Egyedül Kaliforniában: Sacramento, San Francisco, Los Gatos, San Jose, Szilícium-völgy, Ventura, San Fernando-völgy, Pasadena, Los Angeles, Inglewood, Orange County és San Diego.

Az ideális Scientology szervezetek teljes listája megtalálható a Scientology.org.hu/IdealChurches oldalon.


Hogy a Scientology üzenetét még messzebbre juttassa el, és megválaszolja a vallás iránti óriási érdeklődést, az Egyház elindította saját műholdas tévécsatornáját, a Scientology Networköt, a DIRECTV 320-as csatornáján. A tévéadás élő adatfolyamként a hu.scientology.tv címen érhető el, valamint további platformokon, összesen 17 nyelven és 24 időzónában.