HARLEM, NEW YORK

ÚJ RÓZSA BONTJA SZIRMAIT: IDEÁLIS EGYHÁZ ÉS KÖZÖSSÉGI KÖZPONT NYÍLIK HARLEMBEN

2016. JÚLIUS 31.

2016. július 31-én, vasárnap nyitották meg Harlem új ideális Szcientológia-egyházát és közösségi központját, amelyekre csak úgy utalnak, hogy „a remény központja a 125. utcán”.

Víz öleli körül. Az East River, a Harlem River és a Hudson alkotják a városnegyed határait, ám Harlem hatása messzire ér. Nemzedékeken át ez a környék volt az egyesült államokbeli afroamerikai és karibi élet szellemi központja. Rendszeresen születnek új trendek a zene, tánc, költészet és művészet világában itt, a New York-i Central Parktól egy kőhajításnyira északra. Kulturális jelentősége messze túlmutat fizikai határain – Harlem gyökerei Amerika szellemiségéből fakadnak.

„Nincs még egy olyan hely, mint Harlem – mondta David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke, a Szcientológia vallás vezetője. – Reneszánszotok költői, drámaíróitok, festőitek, íróitok és zenészeitek: nevük puszta említése is tiszteletet ébreszt. Duke Ellington, Cab Calloway, Billie Holiday, Claude McKay és Louis Armstrong. Mi mást lehetne még mondani, azt kivéve, hogy: »Ha törölnénk Harlemet az amerikai történelemből, akkor minden lagymataggá válna.«”

A kitartó eső pillanatokkal az ünnepség kezdete előtt, mintegy jelzésre elállt. „Nincs még egy olyan hely, mint Harlem – mondta David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke, a Szcientológia vallás vezetője. – Reneszánszotok költői, drámaíróitok, festőitek, íróitok és zenészeitek: nevük puszta említése is tiszteletet ébreszt. Duke Ellington, Cab Calloway, Billie Holiday, Claude McKay és Louis Armstrong. Mi mást lehetne még mondani, azt kivéve, hogy: »Ha törölnénk Harlemet az amerikai történelemből, akkor minden lagymataggá válna.«”

Július 31-én, vasárnap a Szcientológia Egyház megnyitotta új ideális egyházát és közösségi központját Manhattan híres 125. utcáján. A pillanatot abban az igazi harlemi szellemben ünnepelték, amely mindig is áthatotta az amerikai kultúrát. Élő műsorral szórakoztatták a közönséget – volt dzsessz, afrolatin tánc, beatbox és hiphop –, majd olyan méltóságok léptek az emelvényre, akik Harlem politikai, kulturális és vallási összképét képviselik, valamint közéleti szereplők New York városában. Az új Szcientológia-egyház és közösségi központ megnyitóünnepsége tehát jól példázta az életteli szenvedélyt, amelyről Harlem oly híres.

„Azért vagyunk itt, hogy megünnepeljük Harlem szívverését, amely egyben az emberiség szívverése is – mondta David Miscavige avatóbeszédében. – Csak annyit kell tennetek, hogy a földre tapasztjátok a fületeket, és egyre csak azt halljátok: Harlem. Harlem. Harlem. Ekkor ha bárki megkérdezné: »Mi történt?« Őszintén azt mondhatjátok: Harlem újjászületett.”

David Miscavige vezetése alatt a Szcientológia Egyház több mint 50 új ideális egyházi szervezet megnyitását ünnepelte már meg, olyan városokban, mint például Los Angeles, Tampa, Johannesburg, London, Milánó, Budapest, Tokió és Kaohsziung. Az elmúlt évtized során ezek a megnyitók a vallás világméretű terjeszkedését oly mértékben fokozták, hogy az most meghaladja a megelőző 50 évben megvalósított növekedést.

És mint sok másik városnak, amely szintén elmondhatja magáról, hogy egy ideális egyház „otthona”, Harlemnek is már több évtizedes partneri kapcsolata van a Szcientológia Egyházzal, melynek keretében szoros együttműködésben dolgoznak egyénekkel és csoportokkal az írástudatlanságot felszámoló programokon, drogmegelőzési kezdeményezéseken, az emberi jogi tudatosság emelésén és az erkölcsi oktatáson. A harlemi közösségi központ éppen ezt a feladatot hivatott ellátni, és állandó otthont biztosít az olyan fontos alulról szerveződő programoknak, mint Az igazság a drogokról, az Együtt az Emberi Jogokért és Az út a boldogsághoz.

Az új Szcientológia-egyház és közösségi központ egymás szomszédságában állnak a 125. utcán – Harlem főutcáján –, és csak egysaroknyira találhatók a New York három városrészét összekapcsoló Triborough hídtól. A két épület összesen 6100 négyzetméter, és a közösségi kötelezettségvállalás bástyájaként magaslanak Kelet-Harlemben.

„Ez az, amit az új közösségi központunk képvisel. Nemcsak ajánlatot a segítségre, hanem inkább a jogunkat és kötelességünket arra, hogy segítsünk. Mert nem számít, mi tesz minket egyénekké, mind az emberiség testvériségét képviseljük. És így nincs menekvés a tény elől: bárki szenvedése a mi szenvedésünk is. És egyikünk sem szabad, hacsak nem vagyunk mindannyian szabadok. Amikor pedig végigkövetjük ezt, nem másról van szó, mint sérthetetlen kötelességünkről, hogy emberséget hozzunk az utolsó léleknek is, és így egyre támogassuk az emberiség családját.” – mondta David Miscavige.

Ennek a felajánlásnak a szellemében a több ezer szcientológus és vendég városi és állami méltóságokkal együtt üdvözölte az új létesítményt: Robert Rodriguez New York állami képviselővel; Johnny Ray Youngblood országos hírű tiszteletessel, aki a Piszga-hegy Baptista Egyház vezető lelkésze; Joseph Jones tiszteletessel, aki emberi jogi követ és New York 70. körzete egyháztanácsának tagja; valamint Raphael Benavidesszel, a Kelet-harlemi Kereskedők Szövetségének elnökével.

„Csúcsmodern jelenlétüknek bármilyen helyet választhattak volna – mondta Rodriguez képviselő avatási beszédében. – Rendkívül hálás vagyok, hogy New York és a világ számtalan közössége közül ránk, Kelet-Harlemre esett a választásuk. Ez termékeny terület. Úgy gondoljuk, ha Harlem megmozdul, az egész világot megrázza. […] Úgy hiszem, hogy ajtóik kitárásával önök lehetőséget adnak ennek a közösségnek: lehetőséget a haladásra. És ha ehhez hozzáadjuk a korrepetálási lehetőségeket, amelyekkel a fiatalokat segítik; szemináriumokat életvezetési készségekről; tanfolyamokat az élet alapjairól; vagy akár csak egy barátságos szót a leginkább rászorulóknak, akkor ez a központ a remény központja lehet itt, a 125. utcán.”

Johnny Ray Youngblood tiszteletes hozzátette: „Városaink és közösségeink dugig vannak kisegyházakkal. […] Így most, ennek az álomnak a megvalósulásakor, a mai napon, ez az ideális Szcientológia-egyház és közösségi központ egy jelzőfény, a remény tornya jelen időnk háborgó tengerén. A mai nap az elvetett mag hasonlatát juttatja eszünkbe. Mert ha öntözzük a megfelelő talajba vetve, nézzük meg, mivé válik! Lássátok ezt az ideális orgot, mely kivirágzott előttünk! Legyen ez egy hatalmas világítótorony Harlem és szeretett városunk minden kerülete számára!”

Raphael Benavides, a Kelet-harlemi Kereskedők Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az avató új ígéretet jelent a környék számára: „Ebben a központban találhatók az eszközök a közösség felvirágoztatására. A különleges füzetnek, Az út a boldogsághoznak óriási hatása van a közösségünkben. Azzal, hogy folytatjuk a füzet terjesztését, és ezzel a központtal, Harlem erőteljes katalizátorra tett szert, amely biztosítja, hogy a környék továbbra is a helyes úton halad a virágzás felé. Így a rendőrségtől kezdve a cégekig és más szervezetekig most az egész közösség átveszi ezt a kis füzetet.”

Joseph Jones tiszteletes szavai jól rávilágítottak, milyen hatása van a Szcientológiának az emberi jogokért folytatott küzdelemre: „Itt vagyunk, hogy követeljük a jogunkat a saját jövőnk kialakítására. És erre a jövőre ezek a szavak vannak vésve: »Emberi jogok!« [...] Az önök emberi jogi programja saját életre kelt. Egy megállíthatatlan vonat, amely száguld a szabadság és igazságosság felé. Végül is, erőfeszítéseiket az ember jogaiért nem más inspirálta, mint a lelkészség, melynek élén a látnok L. Ron Hubbard állt. Mindez annak elismerése, hogy az emberi lélek továbbra is a legfőbb erőforrásunk a közös erőfeszítéseinkben, és semmi sem tudja legyőzni.

És annak fényében, amit ma ünneplünk, egyesítsük egy zászló alatt Harlemet és New Yorkot, hogy elérjük legdrágább céljainkat, és megvédjük az emberi jogokat itt, a Föld legnagyszerűbb városában.”

Ekkor David Miscavige és a méltóságok együtt rántották le a szalagot az épületen, hogy hivatalosan megnyissák az új ideális szervezetet és a közösségi központot, miközben a tömeg egyre csak ismételte: „Harlem, Harlem, Harlem.”


Az új Harlemi ideális szervezet minden látogatónak bemutatja a Dianetikát és a Szcientológiát, a Közönséginformációs Központban kezdve. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Szcientológia Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Közönséginformációs Központ teljes áttekintést ad a Szcientológia Egyház által finanszírozott humanitárius programokról is. Ezek között található egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs program; az írni-olvasni tanító és tanulásfejlesztő központok nemzetközi hálózata; valamint a Szcientológia önkéntes lelkészi program, amelynek keretén belül jelenleg a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító csoportja dolgozik.

Harlem ideális egyházának kápolnája ad helyet a Szcientológia vallásos összejöveteleinek, így a vasárnapi szertartásoknak, a házasságkötéseknek és névadóknak, de olyan közösségi rendezvények sorának is, amelyeken bármilyen vallás tagjait szívesen látják. A létesítményben több szemináriumterem és tanfolyamterem is található, egy teljes oktatási és tanulási központ, valamint egy teljes emeletet szenteltek a Szcientológia-auditálás (szellemi tanácsadás) számára.


Harlem megnyitóünnepsége az egyház elmúlt évben megvalósított feltartóztathatatlan növekedésének folytatása. A legújabban megnyílt ideális egyházak: Budapest, Magyarország; Atlanta, Georgia, USA; Milánó, Olaszország; Tokió, Japán; Bogotá, Kolumbia és Bázel, Svájc. Az egyház nemrég nyitotta meg a Scientology Media Productionst is, egy kéthektáros, csúcsmodern stúdiót Hollywoodban. Innen a vallás üzenetei televíziós és rádiós műsorszolgáltatáson, internetes és közösségi oldalakon és minden más médiaplatformon érnek majd el az emberekhez.

Ám ezzel koránt sincs vége, ugyanis további ideális orgok (szervezetek) megnyitása van beütemezve az elkövetkező évben Ausztrália, Új-Zéland, Európa és Észak-Amerika kulturális központjaiban.