BÁZEL, SVÁJC

ALÁHULLIK A SZALAG AZ ÚJ, JELLEGZETESEN SVÁJCI IDEÁLIS ORG AVATÓJÁN

2015. ÁPRILIS 25.

Svájc régóta híres kiváló mesterembereiről – elég csak az órákra vagy a zsebkésekre gondolnunk, illetve felidézhetünk néhány ínyencséget is, amelyeket a mai napig irigyel a világ.

A rendkívül precíz minőségi követelmények az ország káprázatos történelmének első ideális Szcientológia-szervezetén (az angol „organization” után rövidítve „org”) is tükröződnek: Bázel festői városában e szombati napon történelmi jelentőségű és számos méltóság által látogatott megnyitóünnepség keretében nyitotta meg kapuit a hálás közönség előtt.

„Ezennel elérkeztünk egy régen várt fordulóponthoz Európa történelmében. Az a pillanat, amikor a szalagok aláhullanak az új ideális org épületének megnyitóján, a tolerancia, testvériség, együttérzés és spirituális erő új korszakának eljövetelét is jelenti. Egy lélegzetelállító pillanat, amelyet soha nem fogunk elfelejteni, amíg csak a nap felkel, és a bolygók keringenek.” – David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének elnöke

A legújabb ideális Szcientológia-egyház a Rajna folyó kanyarulatában, Franciaország, Németország és Svájc hármas országhatárán található. Április 25-én a megnyitóünnepségre az ország valamennyi kantonjából érkeztek szcientológusok, és hozzájuk csatlakoztak a Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkezettek.

Hogy megadja a megfelelő fontosságot ennek a pillanatnak, David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének elnöke foglalta össze a bázeli megnyitó jelentőségét a közönség számára – hangsúlyozva, hogy ez az új létesítmény „egészen új jelentést” fog adni a „svájci minőség” kifejezésnek.

David Miscavige így folytatta: „Ezennel elérkeztünk egy régen várt fordulóponthoz Európa történelmében. Az a pillanat, amikor a szalagok aláhullanak az új ideális org épületének megnyitóján, a tolerancia, testvériség, együttérzés és spirituális erő új korszakának eljövetelét is jelenti. Egy lélegzetelállító pillanat, amelyet soha nem fogunk elfelejteni, amíg csak a nap felkel, és a bolygók keringenek.”

A bázeli új ideális org a Burgfelderstrassén alig néhány utcányira van Franciaország és Svájc határától, Bázel nyugati részén. A 4500 m²-es létesítmény tökéletes példája a svájci modern stílusnak. A városközponttól néhány percre elhelyezkedő szervezet Szcientológia-szolgáltatásokat nyújt, és általános találkozási hely lesz a három országhatár metszéspontjában.

A megnyitó továbbviszi a vallás nemzetközi szinten végbemenő robbanásszerű növekedésének lendületét – ezt tanúsítja az is, hogy minden kontinensen gombamód szaporodnak az ideális egyházak, és az elmúlt évtized óriási terjeszkedés tanúja volt.

E szombati napon a Szcientológia híveihez és egyházi tisztségviselőihez csatlakoztak a svájci kultúra valamennyi szintjét képviselő nagy elmék is. Köztük Robert Mesey, Svájc nyugalmazott szövetségi bírája; Johann Bauer professzor a Ludwig Maximilian Egyetemről; és Ayhan Seker, a Bázeli Muszlimok Bizottságának alelnöke.

Robert Mesey foglalta össze talán a legjobban az alkalom hangulatát, amikor azt mondta: „Ahogy alapítójuk, L. Ron Hubbard egykor megjósolta: »Azon a napon, amikor teljesen megbízhatunk egymásban, béke lesz a Földön.« Mától Bázel népe számára, ahogy az alapítójuk nagyszerű füzetében szerepel, a Burgfelderstrasse lesz »Az út a boldogsághoz«.”

Az új ideális orgot elhelyezve a város sokszínű közösségének környezetébe, Ayhan Seker a következőket jegyezte meg: „Bázel multikulturális város. Az itt jelen lévő számos vallási közösség szabadon gyakorolja a hitét, és jól tudnak együttműködni. Ezért szeretek annyira itt élni, a tolerancia e központjában. Önök óvják és védik a vallási tolerancia szentségét, és a saját példájukkal segítik elő. És ezáltal segítenek életben tartani városunkban a vallásos tisztelet lángját.”

A messzire kiterjedő humanitárius felelősség, amely az ideális org megnyitóját áthatotta, nem kerülte el Bauer professzor figyelmét sem, aki hangsúlyozta: „Ez az ideális org stabil támaszpont valamennyi társadalmi programjuk számára. Igen, ennek az ideális orgnak a megnyitásával felvállalják annak felelősségét, hogy időtálló bástyává emeljék ezt Bázel dombjain. És én teljes mértékben hiszek abban, hogy ez valóban így lesz.”

___________________

Bázel új ideális szervezete minden látogatónak bemutatja a Dianetikát és a Szcientológiát. Mindez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Szcientológia Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Információs Központ teljes áttekintést ad az egyház által finanszírozott humanitárius programokról, beleértve az emberi jogok világméretű oktatását, az ugyancsak széles körű drogfelvilágosító és drogmegelőző kampányt, a bolygót behálózó írástudósági és tanulási központokat, valamint a Szcientológia Önkéntes Lelkész Programot, amely jelenleg a Föld legnagyobb független katasztrófaelhárító mentőalakulata.

A központ reggeltől estig nyitva áll, és szívesen látják a látogatókat, akik szabadon nézelődhetnek, és kedvük szerint bármikor visszatérhetnek.

Bázel ideális orgjának kápolnája helyet biztosít mindenféle Szcientológia-összejövetelnek, beleértve a vasárnapi szertartásokat, a házasságkötéseket és a névadókat, valamint olyan közösségi rendezvényeket, amelyeken bármilyen vallás tagjai részt vehetnek. Az új egyházban több szemináriumterem és tanfolyamterem is található, továbbá egy teljes emelet, ahol Szcientológia-auditálás (szellemi tanácsadás) folyik.