MILÁNÓ, OLASZORSZÁG

MILÁNÓ HATALMAS IDEÁLIS ORGJA SZÉLESRE TÁRJA KAPUIT

2015. OKTÓBER 31.

Emberek ezrei gyűltek össze ünnepelni Olaszország kulturális és divatfellegvárában, amely mostantól a bolygó legnagyobb ideális Szcientológia-szervezetének ad otthont.

A Szcientológia vallás e példátlan eredményekkel teli évének újabb történelmi jelentőségű sikerét értük el a milánói ideális szervezet október 31-i megnyitásával, amelyen lelkes olasz szcientológusokból, vendégeikből és méltóságokból álló, mintegy 8000 főt számláló közönség gyűlt össze, hogy együtt részesüljenek abból az élményből, amelyet e tekintélyes méretű és egyedülállóan fenséges ideális egyház felavatása jelent az európai divat és előkelőség fővárosában.

David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének elnöke a színpadra lépésekor szenvedélyes fogadtatásban részesült a több ezer szcientológus és vendég részéről, akik az új ideális Milánói Szcientológia Egyház felavatására gyűltek össze.

A milánói ideális szervezetet David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének elnöke avatta fel, aki egyenesen Nagy-Britanniából repült Milánóba, miután október 18-án megnyitotta az ideális Saint Hillt, majd október 23-án levezette a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének (IAS) 31. évfordulós ünnepségét.

„Felettébb megtisztelve érzem magam, hogy együtt lehetek veletek ezen a napon, amely messze felülmúl minden ezt megelőző napot. Mert ha van olyan város, amely arra rendeltetett, hogy ideális orgja legyen, az a ti városotok: Milánó. A város, amely évszázadok óta tündököl, gondolkodását mégis új irányzatok hatják át. Az előkelő urak és a dicsőség városa. A város, amelynek utcái energiától lüktetnek, lelkében pedig túlárad a kreativitás. Ez az eredeti »ideális város«. És valóban, ma olyan ideális orgot ünneplünk, amelynél ideálisabb eddig még soha nem született. És íme egy org, amely élő megtestesülése annak, amit LRH egyik maximájában olvashatunk: »A Szcientológia felett soha nem nyugszik le a nap.« Ezért tehát ezt az épületet egy olyan jövő számára avatom fel, amelyet a Szcientológia reneszánsza aranyoz be – az örök élet reneszánsza.”

A világ legnagyobb ideális Szcientológia-szervezete, a pompás, modern milánói ideális egyház mintegy 10 000 négyzetméter alapterületű. Az épület egy több mint 6000 négyzetméteres földterületen áll, és egy 2000 négyzetméteres udvart ölel körül. Ez a rendkívül figyelemreméltó új egyház a Viale Fulvio Testi főúton helyezkedik el, és Milánó népszerű Északi parkjára néz. Az épület egy teljes háztömböt alkot a gyorsan fejlődő Bicocca kerületben.

Szombaton, e mérföldkő jelentőségű rendezvényen a szcientológus hívőkhöz számos olyan olasz vezető is csatlakozott, akik lelkesen együttműködnek az Egyházzal egy jobb világ megteremtésében. Ezt a szenvedélyt közvetítette a pódiumra lépő Gianfranco Tucci is, Milánó városi tanácsnoka; Marcello Arena, a Milánói Városi Rendőrség sportfoglalkoztatási igazgatója; Carlo Proserpio, az Észak-Milánói Szakszervezeti Tanács elnöke; Gelek Yakar, a Tibeti Kulturális Örökség Mandala Központjának elnöke; illetve Fabio Bergomi, Nagy-Milánó Önkéntességi Ügyvezető Tanácsának tagja.

Tucci a következő szavakkal köszöntötte az egyházat új épületében: „A Szcientológia Egyház ilyen nagymértékű jelenléte nemcsak a kerület szociális és kulturális sokszínűségéhez járul hozzá, hanem szellemi tájékozódási pontot és találkozóhelyet is jelent mindazoknak, akik jobbá szeretnék tenni az életüket maguk és az itt élők számára. Ezért kérem, fogadják köszönetemet és kitartó támogatásomat.”

Arena kiemelte a város és az Egyház partneri viszonyát az egész városra kiterjedő, létfontosságú drogfelvilágosítással kapcsolatban: „Az egyházuk Igazság a drogokról kampánya miatt felettébb nagyra tartom a szcientológusokat. Bámulatos, amit önök tesznek. Meggyőződésem, hogy a hivatalos szervek és az önkéntesek erejének egyesítése valódi javulást fog hozni a társadalomba. Ennek szellemében nagyon szeretném, ha a jövőben a helyi rendőrtalálkozókat és -rendezvényeket az önök rendezvénytermében tarthatnánk. Remélem, nem bánják, ha állandóan ide járunk!”

Következőként Gelek Yakar lépett a színpadra, aki a Szcientológia alapítójának, L. Ron Hubbardnak a bolygószintű toleranciára és kölcsönös tiszteletadásra kifejtett hatását hangsúlyozta: „L. Ron Hubbard műveit milliók őrzik, olvassák és hallgatják világszerte. Hálával tartozunk munkásságáért, bölcsességéért. Szavaiban az előtte járó gondolkodók bölcsessége tükröződik. Én személyesen csak megköszönni tudom neki, amiért inspirálja a szcientológusokat, és amiért útjára indított egy nemzetközi mozgalmat, amely tiszteletet ébreszt minden élőlény iránt, nemcsak Olaszországban, hanem az egész világon.”

Carlo Proserpio a milánói egyház munkatársaiban olyan emberekre talált, akiknek a közösségről kialakított ideális képe egyezik az övével, és akik elkötelezetten végzik a munkájukat, hogy el is érjék ezt az ideális képet: „Ebben az új egyházban olyan emberek vannak, akik jobbá kívánják tenni a társadalmat. Olyan emberek, akik hatékonyan küzdenek a drogfogyasztás ellen, és helyreállítják azokat az erkölcsi értékeket, amelyeket mindannyian igaznak és fontosnak tartunk. Reménykedem benne, hogy a továbbiakban is segítenek nekem egy ideális területet létrehozni Milánónak ebből a részéből – egy olyan területet, ahol az emberek tiszteletben, egymást segítve és sikerben élhetnek. Köszönöm, amit eddig tettek, és amit a jövőben tenni fognak.”

Végül Fabio Bergomi ismerte el a PROCIVICOS (a Szcientológia-közösség polgári védelmi önkéntesei) munkáját, amely a saját településeik helyszíni katasztrófavédelmi feladatait ellátó Szcientológia önkéntes lelkészekből áll: „Amikor tavaly novemberben kiáradt a Seveso folyó, az első riasztásra reagáltak, és az éjszaka közepén érkeztek oda. És ezt azzal az elszántsággal tették, hogy mindig minden lehetőt megtegyenek, hogy segítsenek másoknak. Ezért vagyok hálás, hogy önök hozzájárulnak városunk, Milánó önkéntesi mozgalmához!”

A milánói ideális szervezet fényesen tükrözi e legendás város eleganciáját – lélegzetelállítóan példázza a Szcientológia-szervezetek megjelenését és célját Olaszországban és szerte a világon. Elegáns és időtálló márvány, sötét tónusú fafelületek és polírozott rozsdamentes acél, amelyeket a vörös szín még jobban hangsúlyoz. Ez felidézi a térségre jellemző Ducati és Ferrari színösszeállítását.

Az épületegyüttesben található egy teljes körű szolgáltatást nyújtó étterem és egy kávézó is. Az összes ideális szervezet kápolnái közül a milánói a legnagyobb, amely vasárnapi szertartások, esküvők, valamint bármely felekezet tagjai számára nyitott közösségi rendezvények helyszínéül szolgál.

A hatalmas Közönséginformációs Központ több mint 500 filmen keresztül mutatja be a Szcientológia vallás hittételeit és gyakorlatait, valamint az alapító, L. Ron Hubbard életét és hagyatékát. Az Információs Központ teljes áttekintést ad az egyház által finanszírozott számos humanitárius programról is. Ezek között található egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kezdeményezés; egy széles körű drogfelvilágosító, -megelőző és -rehabilitációs program; írástudósági és tanulási központok nemzetközi hálózata; valamint a Szcientológia önkéntes lelkészi program, amely jelenleg a Föld legnagyobb független segítségnyújtó alakulata.

A milánói ideális szervezetben több szemináriumi terem és tanterem is található, továbbá egy teljes emelet, ahol a Szcientológia-auditálás (szellemi tanácsadás) zajlik.


A Szcientológia Egyház az elmúlt évtizedben nagyobb növekedést ért el, mint az ezt megelőző 50 évben összesen, és 2015 első 10 hónapját történelmi jelentőségű események jelzik a vallás és humanitárius programjai szempontjából:

Az elkövetkező évben további megnyitók vannak tervbe véve Ausztráliában, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában.