SEATTLE, WASHINGTON ÁLLAM, USA

ÚJ SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZ NYÍLT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉSZAKNYUGATI PARTVIDÉKÉN

2010. JÚLIUS 24.

2010. július 24-én több mint ezerhatszáz szcientológus és látogató gyűlt össze Seattle-ben a West Harrison Street 300. előtt, az új Szcientológia egyház megnyitóján. Ez az esemény mérföldkő jelentőségű volt az 54 évvel ezelőtt alakult gyülekezet életében.

A rendezvényt Cecile Hansen, a duvamis törzs elnöke egy több száz éves szertartással nyitotta meg, és így üdvözölte az egyházat új otthonában. Ő annak a Seattle nevű törzsfőnöknek a leszármazottja, akiről a város a nevét kapta.

David Miscavige, a Szcientológia vallás vezetője, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke felavatta Washington állam új Szcientológia egyházát

A megnyitóünnepséget David Miscavige, a Religious Technology Center (Vallási Technológiai Központ) Vezetőtestületének Elnöke, a Szcientológia vallás vezetője tartotta, és elismerte azokat a szcientológusokat, akik élen jártak az új egyház felépítésének lehetővé tételében.

David Miscavige így hangsúlyozta ki az esemény jelentőségét: „Csupán ebben az évben már hat új ideális egyházat nyitottunk meg három kontinensen. Az elkövetkező hónapokban olyan helyeken hullik majd le még a szalag, mint a távoli Tel-Aviv, Melbourne és Moszkva, vagy a közeli Twin Cities, Sacramento és Portland – hogy csak néhányat említsek a több mint 60 készülő új egyház közül.

Igen, önök egy olyan mozgalom részesei, amely nagyban befolyásolja a történelmet. Sőt, ez egy olyan mozgalom, amely mindent felölel, és annak biztosításáról szól, hogy senki ne maradjon ki belőle. Mert ha olyan technológiával rendelkezünk, amely minden egyes emberi lényben képes helyreállítani a végtelen jóságot, akkor minden ember élete mérhetetlenül értékessé válik.”

A következő személyek fejezték ki elismerésüket az Egyháznak a közösségnek nyújtott hozzájárulásaiért: Richard Sanders, Washington állam Legfelsőbb Bíróságának bírája; Maralyn Chase, Washington állam parlamenti képviselője; Dave Peterson, a Queen Anne-i Kereskedelmi Kamara elnöke; Christa Dumpys, Seattle kerületeinek koordinátora; és Jo Ann Oram, a FEMA önkénteseinek összekötője.

Richard Sanders bíró arról beszélt, hogy immár közel 35 éve működik együtt az Egyházzal az emberi jogok területén: „Nincs fontosabb az életben, minthogy az ember hű legyen önmagához, és kiálljon amellett, amiben hisz. Ez a szabadság, és ez ad értelmet az életnek. És az én szememben önök ezt képviselik... A Szcientológia Egyház a polgári jogokért folytatott harc igaz bajnoka, ha azoknak a jogairól van szó, akik ki vannak szolgáltatva az úgynevezett »mentális egészségügyi« törvényeknek és azok végrehajtóinak. Nagyra becsülöm az annak érdekében folytatott küzdelmüket, hogy véget vessenek a kényszerkezeléseknek a mentális egészségügy területén, és hogy mindenkinek visszaadják az emberi méltóságot és szabadságot. Büszke vagyok az évek során elért eredményeinkre, és különösen büszke vagyok arra a jelentős teljesítményükre, hogy most megnyitják ezt a gyönyörű új egyházat.”

Dave Peterson, a Queen Anne-i Kereskedelmi Kamara elnöke ezekkel a szavakkal ismerte el az Egyház által a közösség szolgálatában végzett munkát: „A Szcientológia Egyház soha nem mulasztott el cselekedni... Közös, büszke hagyományra tekinthetünk vissza Seattle-ben, olyanra, amelyért a Szcientológia Egyház joggal arathatja le a babérokat... Büszke vagyok arra is, hogy elmondhatom, Kamaránk és az Egyház több olyan projektet is közösen finanszírozott, amely a tágabb közösségünk javára vált. Önök soha nem csak állnak ott, és gondolkodnak a javítanivalókon, hanem javítanak rajtuk. Kamaránk tagjai tudják, hogy a Szcientológia Egyházhoz mindig fordulhatunk, és hogy önök soha nem fognak minket cserbenhagyni.”

Miután a szalag lehullott, a szcientológusok és vendégek beléptek a Queen Anne városrészben, a West Harrison 300. alatt álló 3200 négyzetméteres tégla és üveg épületbe, hogy megtekintsék az új Szcientológia egyházat.
Szcientológusok és vendégek járták végig az új egyház közönséginformációs központját és a benne elhelyezett multimédiás kiállítást, amely ismerteti és bemutatja a Szcientológia tanait és L. Ron Hubbard, az alapító életét.

A közösség jobbításának területén önkéntesként régóta aktív helyi szcientológusok 2010 áprilisában átvehették a Queen Anne-i Kereskedelmi Kamarától a Közösség Szolgálatáért díjat. Seattle térségének szcientológusai részt vesznek a Katasztrófaidőben Aktív Önkéntes Szervezetek (VOAD) munkájában, és a Seattle-i Rendőrkapitányság által vezetett Közösségi Lelkészi Program minősített lelkészeiként működnek. A Szcientológia Környezetvédelmi Munkacsoport szponzorálja a város legrégebbi „Fogadj örökbe egy utcát!” programját, amelynek során együttműködik Seattle parkokért és játszóterekért, illetve kerületekért felelős hivatalával és „A gyönyörű Seattle-ért” programot vezető seattle-i közművekkel. A szcientológusok már 2002 óta segítik önkéntes munkájukkal a Food Lifeline nevű élelmezési civil szervezetet, az Egyház közösségi drogmegelőzési programja pedig 1993 óta seattle-i fiatalok ezreinek segített drogmentes életet élni.

Washington állam jelentős helyet töltött be a Szcientológia alapítójának, L. Ron Hubbardnak az életében. 1923-ban csatlakozott a 31. számú Tacoma cserkészcsapat Fekete sas cserkészőrséhez, majd a következő évben, 13 éves korában ő lett az Egyesült Államok legfiatalabb Sascserkésze. 1926-ban Seattle-ben végezte el a második évet a Galer Streeten álló Queen Anne középiskolában, majd nekivágott az abban az időben még ritkán látogatott Ázsiába vivő számos útja közül az elsőnek.

Az 1930-as évek során Port Orchardban a Puget Sound öbölre néző házába visszavonulva L. Ron Hubbard több híres történetet és regényt írt, amelyekre ma a nagy amerikai ponyvaregény-mozgalom részeként emlékeznek. Szintén Port Orchardban írta a Warner Brothers klasszikusának, A zuhanóbombázó című filmnek a forgatókönyvét.

L. Ron Hubbard Seattle-ből indult útnak a híres „alaszkai rádiókísérleti expedíciójára”, hogy élesben kipróbáljon egy akkor még új rendszert, amely később minden rádiónavigáció alapjául szolgált.

A legfontosabb azonban az, hogy 1938-ban a szomszédos Port Orchardban írta meg a Dianetika és a Szcientológia filozófiai alapjául szolgáló művet. Ez az Excalibur című híres mű tartalmazta azoknak a legfontosabb egyetemes alapelveknek az első vizsgálatát, amelyek minden életformában közösek, és amelyek minden viselkedés mögött meghúzódnak.

Washington állam új Szcientológia Egyháza mindössze néhány háztömbnyire áll Seattle központjától és a Space Needle-toronytól. A földszinten egy hatalmas közönséginformációs központ kapott helyet, amelyben multimédiás bemutatótáblák ismertetik és illusztrálják a Szcientológia hittételeit, L. Ron Hubbard életét és szellemi hagyatékát, valamint társadalomjobbító és közösségfejlesztő programjaink teljes skáláját. Ezek az interaktív bemutatótáblák tömör, de átfogó betekintést nyújtanak a vallásról a látogatók, diákok és mások számára, akik többet szeretnének tudni a Szcientológiáról.

A közösség még jobb szolgálatának érdekében az Egyház létrehozott egy Szcientológia életjobbító központot is, amely a város évszázados, Pike Place Market nevű történelmi negyedének (más néven „Seattle lelke”) szomszédságában áll. Ez a központ Szcientológia bevezető tanfolyamokat nyújt.

Washington állam Szcientológia Egyháza a hetedik új Szcientológia egyház, amely 2010-ben megnyílt, és az év vége előtt még öt új egyház átadását tervezzük.