SAN DIEGO, KALIFORNIA

A KALIFORNIAI ÁLOM VÉGRE VALÓRA VÁLIK, AHOGY SAN DIEGO MEGNYITJA ÚJ SCIENTOLOGY-EGYHÁZÁT

2016. NOVEMBER 19.

Az ideális egyházi szervezet felavatását az amerikai álom megvalósulásának pillanataként üdvözölték a városban, amelyet a Scientology Alapítója, L. Ron Hubbard egykor otthonának hívott.

Induljunk Los Angelesből dél felé az autópályán, vezessünk 120 kilométert Dél-Kalifornia kanyargó partvonala mentén, ahol a homokos tengerpartokon az időjárás a legtökéletesebb a világon, és megérkezünk San Diegóba. Egy napsütötte szombat délután a belváros fenséges helyszín volt a város új ideális Scientology-egyházának megünnepléséhez.

David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke vezette a San Diegó-i Scientology-egyház felavatását november 19-én, szombaton.

„Ha volt valaha olyan nap, amikor a »kaliforniai álom« teljesen új jelentést vett fel, az ma van, eme ideális Scientology-egyház felavatásának napján – mondta David Miscavige, a Scientology vallás egyházi vezetője. – És ha volt valaha olyan hely, amelynek ez a pillanat előre meg volt írva a sors könyvében, akkor az a ti városotok, San Diego. Tehát amikor felavatjuk ezt az ideális orgot, ezt az Alapítónk nevében tesszük, és e város tiszteletére, ahol egykor élt. És így megfogadjuk, hogy elkötelezetten alkalmazzuk az élethez adott technológiáját – széleskörűen, nagylelkűen és megkülönböztetés nélkül »Amerika legnagyszerűbb városa« javára!”

A San Diegó-i megnyitóünnepség külön kiemeli, hogy az Egyház a robbanásszerű növekedés időszakát éli. Ez volt az 55. átadott ideális egyházi szervezet (ideális org) a sorban. Ma már az egész világ városaiban találhatók ideális orgok, Los Angelestől és Londontól kezdve Melbourne-ön és Milánón át Tel Avivig és Tokióig. Az „Ideális” az a standard, amelyet L. Ron Hubbard, a Scientology Alapítója állított fel, hogy minden egyházi szervezet tökéletesen tükrözhesse a vallás alapelveit és gyakorlatait.

Így történt, hogy 2016. november 19-én mintegy 3500 Scientologist és vendég volt jelen, hogy tanúja legyen San Diego történelmi jelentőségű megnyitójának. És mivel egy mariachi zenekar muzsikája keveredett a Beach Boys „Surfin’ USA” című számának felemelő dallamával, és méltóságok képviselték San Diego város és megye teljes politikai és társadalmi spektrumát is, az ünnepség remekül bemutatta a város gazdag kultúráját.

Megemlékezett arról a tényről is, hogy San Diego kivételes helyet foglalt el L. Ron Hubbard (LRH) életében. Ugyanis a város nemcsak egyik gyermekkori lakóhelye volt, hanem később innen indította el több mint fél évszázadon átívelő legendás írói karrierjét, melynek köszönhetően minden idők egyik legmaradandóbb hatású és legszélesebb körben olvasott szerzője lett.

„Még negyven évvel később is szívesen emlegette ezt az »álomországot«, ahol első ponyvaregényeit írta egy sziklaparti kunyhóban – mondta David Miscavige. – Innen indult el először Ázsiába is egy haditengerészeti szállítóhajón, és csak egy viseltes öltöny, egy vékony felsőkabát és két cent volt nála. Majd – mint mondja – Waikikiből visszatérve egy deszkát importált Honoluluból, így ő lett az első hullámlovas az Encinitas parton. Tehát ezen a ponton az LRH-val kapcsolatos történelmetek és a hagyatékával teremtett jövőtök keresztezi egymást.”

Az új San Diegó-i egyház a belváros egyik főutcáján, a Fourth Avenue-n áll, csupán néhány saroknyira a városházától. A belváros virágzó központjában található 4500 négyzetméteres létesítmény mindenkit szeretettel vár San Diegóból és távolabbi vidékekről is.

„Meghatározás szerint egy ideális szervezet része a közösségének – folytatta David Miscavige. – Tehát ez a Scientology-egyház írni-olvasni tudást jelent az iskolákban, bűnözés- és drogmentes utcákat, prosperitást a munkahelyen és emberi jogokat mindenhol, ahol az emberek járnak.”

Azt, hogy ez a humanitárius elkötelezettség mi mindent foglal magában, azok a San Diegó-i méltóságok érzékeltették, akik eljöttek köszönteni az egyházat: John Redman, a Magas Intenzitású Drogkereskedelmi Területek Program igazgatója; dr. Beatriz Villarreal, San Diego megye oktatási tanácsadója; Estela De Los Rios, az Emberkereskedelem-ellenes Irányító Bizottság tagja; és Bart Billings nyugalmazott ezredes a Nemzeti Gárda Egészségügyi Igazgatóságától.

John Redman a régió drogválságáról és arról beszélt, hogy a Scientology által támogatott Drogmentes Világért Alapítvány azon dolgozik, hogy szembeszálljon ezzel: „A határnak ez a része az egyik legforgalmasabb drogkereskedelmi terület az országban, és az egyik legcsüggesztőbb. Ám ott a Drogmentes Világért és mindaz, amit a partnerségük jelent. A Drogmentes Világért Alapítvánnyal együtt létrehoztunk egy tanárok, közegészségügyi tisztviselők és politikusok közötti együttműködést a határrégióban. Ennek eredményként több mint 100 000 gyereknek adatott meg a lehetőség a drogmentes életre.”

Billings ezredes kiemelte: „Mindennap 22 veterán vet véget a saját életének. Ezen öngyilkosságok nagy része közvetlen kapcsolatban áll tudatmódosító pszichiátriai szerekkel. Ezért az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért már most is világszintű hatóerejét még inkább ki kell terjesztenünk hazánkban és külföldön is. Minél több helyen közöljük az információkat a pszichiátriai visszaélésekről, annál nagyobb jót teszünk a népünkkel. Ezzel az ideális orggal önök hídfőállást alakítanak ki San Diegóban. Ez a hídfőállás segítséget és támogatást nyújt majd a katonáinknak. És ezért tisztelgek önök előtt.”

De Los Rios asszony szavai tükrözték azt, hogy milyen fontos az egyház munkája az emberi jogok területén: „Világunkban a hírekkel és a káosszal szemben minden segítségre szükségünk van. És én köszönöm önöknek, hogy az emberi jogokat életben tartják az emberek elméjében és lelkében. Mert csak ha szeretjük, elfogadjuk és tiszteljük egymást – nemcsak magunkat, hanem az egész emberiséget –, akkor tudjuk mindenhol megvalósítani az emberi jogokat. Számomra az igazi hősök olyanok, mint önök itt: a Scientology Egyház.

Fel kell ismerniük, hogy az önök anyagai nélkül a szülőknek semmi esélye nem lenne – mondta Dr. Villareal. – Az út a boldogsághoz-nak hála, én jobb szülő, jobb tanár, jobb közösségi vezető vagyok, és a feladatom sokkal könnyebb. Egyszerűen nincs ehhez hasonló programunk. Senkinek sincs. Tehát igen, a mai nap az Amerikai Álomé. És ezeknek az ajtóknak a megnyitásával ezen álom megvalósításának lehetőségét ünnepeljük minden gyerek életében, itt, San Diegóban!”


Az új San Diegó-i egyházi szervezet bemutatja a látogatóknak a Dianeticset és a Scientologyt. Mindez a Közönséginformációs Központtal kezdődik. A képernyőkön több mint 500 film tekinthető meg, amelyek a Scientology Egyház alapvető hitelveit és gyakorlatait, valamint L. Ron Hubbard, az Alapító életét és hagyatékát mutatják be.

Az Információs Központ teljes áttekintést ad a Scientology Egyház által finanszírozott humanitárius programokról is. Ezek között található egy bolygószintű emberi jogi felvilágosító kampány; egy széles körű drogfelvilágosító, drogmegelőző és drogrehabilitációs program; az írni-olvasni tanító és tanulásfejlesztő központok nemzetközi hálózata; valamint a Scientology önkéntes lelkészi program, amelynek keretén belül jelenleg a világ legnagyobb független katasztrófaelhárító csoportja dolgozik.

San Diego ideális szervezetének kápolnája helyet ad a Scientology-összejöveteleknek, így a vasárnapi szertartásoknak, házasságkötéseknek és névadóknak, valamint olyan közösségi rendezvényeknek is, amelyeken bármilyen vallás tagjai részt vehetnek. A létesítményben több szemináriumterem és tanfolyamterem is található, továbbá egy teljes emelet, ahol Scientology-auditálás (szellemi tanácsadás) folyik.


A San Diegó-i megnyitó az Egyház egy nagy terjeszkedést hozó évére teszi fel a koronát. Egyházak nyíltak a közelmúltban az ausztráliai Sydneyben; a New York-i Harlemben; Budapesten; az USA-beli Atlantában; az olaszországi Milánóban; Tokióban; a kolumbiai Bogotában és a svájci Bázelben. Emellett az egyház az idén nyáron nyitotta meg a Scientology Media Productionst is, egy kéthektáros, csúcsmodern stúdiót Hollywoodban. Innen a vallás üzenete televíziós és rádiós műsorokon, internetes és közösségi oldalakon és minden más médiaplatformon keresztül fog eljutni az emberekhez.

Az ideális szervezetek sora pedig tovább bővül majd, mert 2017-re újabb megnyitók vannak tervben Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, Afrika és Ausztrálázsia kulturális központjaiban.