KIK AZ ÖNKÉNTES LELKÉSZEK?

Az önkéntes lelkész programot L. Ron Hubbard az 1970-es évek elején alapította azzal a céllal, hogy gyakorlati Szcientológia eszközöket és megkülönböztetés nélküli segítséget nyújtson a rászorulóknak egy sokszor cinikus és kegyetlen világban.

Az ezt követő évtizedekben az önkéntes lelkészek több, mint száz esetben nyújtottak sürgősségi segítséget a lehető legrosszabb körülmények között. Erre példa, hogy a 2001. szeptember 11-i tragédia után a Ground Zerónál órákon belül megjelent több száz fős csapat, a délkelet-ázsiai szökőárat követően több mint ötszáz önkéntes érkezett 11 országból, és a Louisiana és Mississippi államban pusztító Katrina és Rita hurrikán után több mint kilencszáz önkéntes lelkész nyújtott segítséget az áldozatoknak. A Haiti földrengés után a Szcientológia Egyház és hívei több repülőnyi orvosi- és élelmiszer-ellátmányt küldtek, amire nagy szükség volt. Haitire ezenfelül még több száz egészségügyi szakembert és önkéntes lelkészt is eljuttattak, hogy a helyi lakosoknak segítsenek megbirkózni a veszteségeikkel és újjáépíteni az életüket. Ennek, és rengeteg más katasztrófa-elhárítási erőfeszítésnek eredményeképpen az önkéntes lelkészek több, mint ötszáz országos és nemzetközi vészhelyzeti mentőszervezettel dolgoztak együtt, többek között az Egyesült Államok Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Hivatalával, és az Egyesült Államok fegyveres erőinek különféle ágazataival.

Ma több mint kétszázezer önkéntes lelkész működik, és ezzel ők alkotják a világ egyik legnagyobb független segélyszervezetét. Csupán az elmúlt tíz évben körülbelül tízmillió embernek segítettek.

Az önkéntes lelkészek emellett rendelkeznek eszközökkel azokra az esetekre is, amikor személyes katasztrófákat kell elhárítani, segítséget nyújtanak romba dőlt házasságok megmentésében, kudarcot vallott diákok felzárkóztatásában, gyászolók vigasztalásában és még sok minden másban. Ennek megfelelően az önkéntes lelkészek jóakarat-túráit ma már egy majdnem 250 000 kilométer hosszan elterülő területen fogadják örömmel Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és a Csendes-óceán déli részén elterülő szigeteken. Az önkéntes lelkészek emellett mindenhol segítenek a rászorulóknak, ahol csak Szcientológia Egyház áll.

Az önkéntes lelkészek segítsége továbbá elérhető az önkéntes lelkészek weboldalán. Itt kapcsolatba lehet lépni egy önkéntes lelkésszel, hogy személyes segítséget kaphasson. Emellett be lehet iratkozni a tizenkilenc online tanfolyam bármelyikére is, amelyek a témák széles palettáját foglalják magukba, például a Szcientológia alapjait, a kommunikációt és a munkahelyi eszközöket.

Bárki, aki szeretne segíteni másoknak, függetlenül attól, hogy milyen vallás követője, egy Szcientológia Egyházban részt vehet képzésben, hogy önkéntes lelkésszé válhasson.

Ahogyan azt L. Ron Hubbard megfogalmazta: „Az önkéntes lelkész olyan ember, aki önkéntes alapon segít embertársain azáltal, hogy segít helyreállítani a célt, az igazságot és a szellemi értékeket mások életében.

Az önkéntes lelkész nem takarja el a szemét a lét fájdalma, gonoszsága és igazságtalansága láttán.

Az önkéntes lelkészek mottója: „Mindig lehet valamit tenni.”