CLEARWATER, FLORIDA

AZ EGYHÁZ KÉT CLEARWATERI ÉPÜLETET NAGYSZERŰ VÁROSI NEVEZETESSÉGGÉ VARÁZSOLT

2016. JÚNIUS 25.

A Szcientológia Egyház új létesítmények felavatását ünnepelte Clearwaterben, a nemzetközi szellemi fővárosban – a Flagben.

Clearwaterben két klasszikus belvárosi épület került a középpontba, amikor 2016. június 2-án 3000 szcientológus és vendég gyűlt össze, hogy tanúja legyen a Szcientológia Egyház legújabb terjeszkedésének.

A West Coast Épület és a Flag Crew Adminisztrációs Épület avatási ceremóniája alkalmából a Szcientológia vallás egyházi vezetője, David Miscavige így fogalmazott: „Ez nemzetközi szellemi központunk, a Flag Szárazföldi Bázis motorja és adminisztrációs központja. A városban ugyanis több mint 50 létesítményünk van, összesen mintegy 320 000 m²-en, így ez a szinkronizálási pont. Ez az a hely, amely mozgásban tartja a dolgokat.”

Hatalmas tömeg gyűlt össze, ahogy két szalag hullott le egyszerre a West Coast Épület (WB) és a korábban Lee Arnold Épületként ismert Flag Crew Adminisztrációs Épület megnyitóján.

Az avatási ceremónia alkalmából a Szcientológia vallás egyházi vezetője, David Miscavige így fogalmazott: „Ez nemzetközi szellemi központunk, a Flag Szárazföldi Bázis motorja és adminisztrációs központja. A városban ugyanis több mint 50 létesítményünk van, összesen mintegy 320 000 m²-en, így ez a szinkronizálási pont. Ez az a hely, amely mozgásban tartja a dolgokat.”

A két épület egy tágas belvárosi telken áll, amely a város főútvonala, a Fort Harrison Avenue mellett található. Ezek együtt a Flag igazgatásának és adminisztrációjának fontos létesítményei.

A West Coast Épület a helyi egyházi vezetés otthona, akik a Flag Szárazföldi Bázis folyamatos terjeszkedését tervezik és adminisztrálják. Szintén itt kaptak helyet azok az irodák, amelyek az Egyház társadalomjobbító tevékenységeit koordinálják Clearwater közösségének felemelése céljából.

A 1633 m²-es WB 1927-ben épült, és eredetileg West Coast Hotel volt a neve – ez volt az egyik legkiválóbb ún. „boutique hotel” Floridában. A hotelben sokféle rendezvényt tartottak, mint például a floridai szépségkirálynő-választást, illetve a Philadelphia Phillies baseballcsapat tavaszi képzését. Az Egyház 1981-ben vásárolta meg.

A West Coast Épület történelmi elemeit aprólékos munkával helyreállították, így a jellegzetes homlokzatot és a díszes kovácsoltvas ablakkosarakat, az új 12 táblás hagyományos ablakokat, illetve az elegáns előcsarnok eredeti műkő keménypadlóját és mahagóni mennyezetgerendáit, a zöld cseréptetőt és a külső árnyékolóponyvákat.

A Flag Crew Adminisztrációs Épület ad helyet azoknak a műveleteknek, amelyek létrehozzák a „Flag-jobb élményt” a 60 országból idelátogató hívek számára – ebbe minden beletartozik: a számos vallási épület, köztük a patinás Fort Harrison, az Oak Cove és a Sandcastle fenntartása; a híveket ellátó, aranyérmes séfek által vezetett egy tucat étterem és kávéház működtetése; továbbá bankettek és konferenciák szervezése, amelyeken évente 27 000 ember vesz részt. Az 1975-ben még 2 épülettel – Fort Harrison és Clearwater Bank – rendelkező Flag mára 55 épületre bővült. És az összeset a Flag Crew Adminisztrációs Épület munkatársai tartják működőképes, Flag-minőségnek megfelelő állapotban.

A csaknem 2000 m²-es Flag Crew Adminisztrációs Épület 1958-ban épült, és eddig különféle belvárosi cégeknek és szervezeteknek volt az otthona, például a Clearwateri Könyvtárnak. Az épület kinézete az évek során leromlott, de az egyház 2013-ban megvásárolta, és eredeti jellegének megfelelően helyreállította.

12 HÓNAP TERJESZKEDÉS

Egy évvel ezelőtt az Egyház alapos felújítást követően újra felavatta a Clearwater Bank épületet, a város egyik patinás építményét. Most már megtalálható itt egy hívogató információs központ, ahol a látogatóknak audiovizuális bemutatótáblák mutatják be a Szcientológiát, a Dianetikát és a vallás alapítóját, L. Ron Hubbardot.

Ezzel egy időben az Egyház megnyitott hat teljesen felújított épületet a Fort Harrison Avenue-n a következő globális humanitárius kezdeményezésnek számára, Clearwater jobbá tételéért: Szcientológia önkéntes lelkészek, Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, Együtt az Emberi Jogokért, Drogmentes Világért Alapítvány, Az út a boldogsághoz és Criminon. Ezen az ünnepségen avatták fel az Osceola-udvart is – egy zöld oázist a Fort Harrison Avenue és a Drew Street sarkán, ahol Clearwater lakói számára tartanak rendezvényeket.

A közösség és a társadalomjobbítás nevében novemberben nyílt meg az új minta-Narconon, a Narconon Suncoast, egy 3 hektáros telken, északi irányban néhány percnyire a belvárostól. Ez a drogrehabilitációs központ egy újabb tagja az L. Ron Hubbard korszakalkotó technológiáját alkalmazó hasonló létesítmények egyre bővülő sorának.

Idén áprilisban az átalakított Alkalmazott Oktatástan Közösségi Tanulási Központ megnyitotta kapuit a város számára. Az új magántanítási központ L. Ron Hubbard kutatásai és írásai alapján kialakított programokat kínál az írni-olvasni tudás fejlesztésére, és célja Clearwater lakóinak jobbítása.


A Flag Szárazföldi Bázis elmúlt években zajló felújításai a következőket ölelték fel:

  • Felavatták a 35 000 m² alapterületű Szcientológia-katedrálist – a Flag Épületet.
  • Felújították és átalakították a Coachman Épületet mint vallásos képzési és tanácsadási létesítményt több mint 2400 személy, az egyház lelkészi csapatának tagjai számára. Az épület népszerű kirakataiban történelmi jelentőségű fényképek és tárgyi emlékek láthatók Clearwater múltjából.
  • Befejezték a 25 000 m²-es Fort Harrison vallási elvonulóház 1 millió munkaórás felújítási projektjét.
  • Felavatták a 3500 m²-es Fort Harrison Parkot, a Fort Harrison elvonulóház melletti közparkot.
  • Megnyitották a 16 000 m²-es Oak Cove-ot, egy 13 szintes vallási elvonulóhelyet az idelátogató egyháztagok számára.
  • A tetejétől az aljáig felújították a 12 000 m²-es Sandcastle haladó vallási elvonulóhelyet.
  • Felújították a 4000 m²-es Osceola vallási elvonulóhelyet.
  • Elkészült egy 13 000 m²-es, háromszintes parkoló, amely a Flag Épületet és a leendő L. Ron Hubbard Összejöveteli Központot fogja kiszolgálni.
  • Megnyitottak egy nyolc épületből álló lakóparkot, amely az Egyház lelkészeinek lakhelyéül szolgál.
  • Renováltak továbbá egy 15 épületből álló lakóparkot, szintén a lelkészek számára.


A Szcientológia az elmúlt évtizedben nagyobb terjeszkedést ért el, mint az ezt megelőző 50 évben összesen. Az új ideális egyházi szervezetek száma az Atlantában 2016 áprilisában megnyílt ideális szervezettel együtt elérte az 51-et. További új egyházak átadása van előkészületben az elkövetkező hetekben és hónapokban olyan helyeken, mint Budapest (Magyarország), Harlem (New York), Sydney (Ausztrália), Auckland (Új-Zéland), illetve San Diego (Kalifornia).