A PROGRAMRÓL

EGY ALULRÓL JÖVŐ KEZDEMÉNYEZÉS VÁLTOZÁST IDÉZ ELŐ.
KERESZTES HADJÁRAT A VILÁG ÍRNI-OLVASNI TUDÁSÁÉRT

A „Keresztes hadjárat a világ írni-olvasni tudásáért” (World Literacy Crusade) egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet egy baptista lelkész indított el, válaszként az 1992-es Los Angeles-i zavargásokra.

Mivel felismerte a kapcsolatot az írástudatlanság, a drogok és a bűnözés között, a lelkész felhívást intézett a helyi vezetőkhöz, szülőkhöz, fiatalokhoz és pedagógusokhoz, hogy változtassanak a környékükön uralkodó állapotokon. Szövetséget szervezett a tanulási technológiában képzett önkéntesek, valamint a drogok és a bűnözés kérdésével foglalkozó szervezetek között, így jelentős eredményeket értek el a bandáknál az írás-olvasás oktatásában.

Ma a World Literacy Crusade program működik iskolákban, korrepetáló központokban és fiatalok büntetés-végrehajtási intézeteiben. Nemzetközi mozgalommá vált: jelenleg például Ausztráliában, Görögországban és Afrikában is vannak olyan önkéntesek, akik megadják az embereknek azokat az alapvető eszközöket, amelyek segítségével írni-olvasni tudó, felelős, önellátó és munkára alkalmas személlyé válhatnak.

Az írás-olvasást tanító program befejezése után a bandatag és drogfogyasztó tizenévesek 87%-a úgy döntött, hogy szakít az addigi életstílusával, és termelékeny, etikus életet kezd.

87%-a
azoknak a tizenéveseknek, akik
BANDATAGOK ÉS
DROGFOGYASZTÓK,
FELADJA
az életstílusát, miután
BEFEJEZI
A PROGRAMOT

A szülők véleménye mindent elmond:

„A fiamnak jobban megy az iskola. Jobban olvas, és javult az önbecsülése is. Hálás vagyok a programnak, mert így más olyan tanulókat is lát, akik szintén dolgoznak és fejlődni szeretnének. Szeret részt venni a programon, és amikor hazajön, mindig elmeséli az apjának és nekem, hogy miket csinál, és mik a tervei. Köszönöm.”

„A Keresztes hadjárat a világ írni-olvasni tudásáért (World Literacy Crusade) program visszaadta a fiam önbecsülését, megtanította célokat kitűzni, és arra is, hogy hogyan érheti el ezeket a célokat. Jobb vele az otthoni kapcsolatom. Nyíltabbá vált köztünk a kommunikáció. Felelősséget kezdett vállalni a tetteiért, és megérti, hogy mennyire fontos nekünk. Ezért segíteni akar más gyerekeknek, hogy ők is jobban tudjanak olvasni.”