ESETTANULMÁNY

TÖMEGES DROGFELVILÁGOSÍTÁS
DÉL-AFRIKÁBAN

A dél-afrikai KwaZulu-Natal tartomány a helyileg „dagga” néven ismert marihuána – a halálosabb kábítószerekhez kapuként szolgáló drog – fő termelője és exportálója.

Becslés szerint a kwazulu-natali iskolák diákjainak 40%-a szív daggát, és ez arra késztette a hatóságokat, hogy razziákat végezzenek az egész tartomány iskoláiban, és ezek során átkutassák a fiatal diákokat is. A rendőrök rendszeresen foglalnak le eldugott drogokat.

Az igazság a drogokról kampány önkéntesei szemtől szembe foglalkoztak ezzel a kritikus helyzettel. Miután személyesen tartottak drogmegelőző előadásokat sok iskolában, de mindig egyszerre csak egy osztályban, a Drogmentes Alapítvány kwazulu-natali csoportjának koordinátora kiszámította, hogy évekbe fog telni bármi számottevő hatás elérése. Ezért Az igazság a drogokról anyagok felhasználásával tartott egy háromórás foglalkozást pedagógusoknak, iskolai vezetőknek és önkénteseknek, hogy kiképezze őket a drogmegelőzési programra. Ilyen módon létrehozta az első csapatot, akik oktatásban részesültek arra, hogy bevezessék a tananyagot, és más tanárokat is kiképezzenek erre.

400
TANÁR
30
EZER
TANULÓT
VILÁGOSÍTOTT FEL
az egész RÉGIÓBAN

A programot az elsők között exportálta az egyik általános iskola igazgatója, aki nem csupán a saját tanárait képezte ki Az igazság a drogokról programra, hanem a szomszédos iskolák tanárai számára is elérhetővé tette a képzést. Az elért eredmények olyan jelentős hatást gyakoroltak az egész régióra, hogy újabb pedagógusok és önkéntesek is bekapcsolódtak a programba. Egy korábbi drogdíler is volt a képzésre jelentkezők között, aki miután sikeresen elvégezte a képzést, 1000 zulu gyereknek tartott drogfelvilágosító órákat egy iskolában.

Ezáltal Az igazság a drogokról program osztályteremről osztályteremre és iskoláról iskolára terjedt – 370 tanár kapott képzést a régióban, és mintegy 30 000 diák részesült felvilágosításban.

A program gyors terjedéséről és mérhető eredményeiről a kwazulu-natali rendőrképzési osztály tartományi biztosa is értesült. Ezután el is kezdte alkalmazni a programot, és Az igazság a drogokról most már a rendőrképzési tananyag szerves része.