ESETTANULMÁNY

ELŐKÉSZÍTIK AZ UTAT AZ EMBERI JOGOK
TISZTELETBEN TARTÁSÁHOZ MEXIKÓBAN

TÖBB MINT
1000
PEDAGÓGUST
képeztek ki az

EMBERI
JOGI
ANYAGOKBÓL

Mexikó Fiatalok az Emberi Jogokért csoportja akkor alakult, amikor a nemzetközi oktatási körút 2004-ben ellátogatott az országba, hogy ENSZ-tisztviselőkkel, valamint kormányhivatalok, oktatási intézmények és árvaházak képviselőivel találkozzon.

A mexikói csoport folyamatosan bővíti a tevékenységei körét, hogy kezelje azokat a súlyos emberijog-sértéseket, amelyek a mexikói biztonsági erők és a drogkartellek között folyó háború során történnek. Rockkoncerteken vett részt, hogy ismertté tegye az emberi jogokat, társadalmi célú hirdetéseket sugárzott az állami televízióban, és elkészítette a Mik az emberi jogok? füzet különleges kiadását, amelyben mexikói hírességek hirdetik az emberi jogok üzenetét.

Ecatepecben (Mexikó egyik olyan területe, ahol a legmagasabbak a bűnözési mutatók) a Fiatalok az Emberi Jogokért önkéntes oktatói szemináriumokat tartottak 50 iskolaigazgatónak, akik ezt követően bevezették az emberi jogi tantervet az iskoláikban.

Az Emberi Jogok Országos Bizottsága partnerkapcsolatban áll a Fiatalok az Emberi Jogokérttal, és több mint 300 szemináriumon használta az anyagait. Ezeken 15 000 tizenéves vett részt.

2011. június 9-én Mexikó elnöke aláírt egy minden mexikói állam által elfogadott alkotmánymódosítást – ezzel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a mexikói alkotmány hivatalos részévé vált.

A mexikói környezetvédelmi minisztérium is átvette a Fiatalok az Emberi Jogokért kampányanyagait, hogy kiegészítsék velük a saját oktatási programjukat.

A mexikói FEJ emberi jogi tevékenysége jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának teljes szövege bekerült Chiapas állam alkotmányába, aminek következtében az államban kötelezővé vált az emberi jogok oktatása.

A mexikói Fiatalok az Emberi Jogokért csapat emellett tájékoztatókat tartott és anyagokat adott Chiapas állam törvényhozása tagjainak, valamint 1000 diákot és pedagógust képzett a családfejlesztési hivatal számára, amelyet a kormányzó felesége vezet.

Mivel az utca emberének szintjén végzett ismeretterjesztés következtében nagyobb figyelem irányult a kérdésre, a mexikói országos törvényhozás alkotmánymódosítást fogadott el, amelyet Mexikó államai és Mexikó elnöke 2011. június 9-én ratifikáltak és írtak alá. Ezzel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata a mexikói alkotmány hivatalos részévé vált.

Ez az esemény az emberi jogok reneszánszának kezdetét jelenti a mexikói emberek számára.

„Szeretném hálámat kifejezni Az emberi jogok története filmért és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával kapcsolatos anyagokért, amelyeknek nagy hasznát veszem a mindennapi munkám során: az emberi jogokról tartok előadásokat a legkülönfélébb csoportoknak, a migránsoktól kezdve a rendőrségig.” – ügyvezető, Mexikói Migrációs Intézet