ESETTANULMÁNY

A DROGMENTES JÖVŐ
MEGALAPOZÁSA

Kolumbia nem csupán a világ egyik fő kokainellátója, hanem komoly felvevőpiaccal is rendelkezik, mivel az országban több százezer kokainfüggő él, és a fogyasztás az egyik legmagasabb Dél-Amerikában. A helyzet válságos, és még soha nem volt ilyen nagy az igény a megoldások iránt.

Ezért a Narconon egy új és nagyobb létesítményt nyitott az országban Terranova – „Új föld” – néven. A program tárt kapukkal vár mindenkit a társadalom minden részéből, legyen akár egyetemi hallgató, ügyvéd vagy volt díler. Mivel a sikerességi százalékuk páratlan, kéttucat kolumbiai város is küldött már függőket a Narcononhoz.

A Bogotában található Narconon Kolumbia már régóta nyújt drogrehabilitációs szolgáltatásokat, és teljesen megtöltötték a függők, akik a kartellek által kontrollált kokaingettóból, El Cartuchóból érkeztek. A kétségbeesett családok kérésére a Narconon mentőmissziókat kezdeményezett El Cartuchóban, hogy szó szerint kimentse a fiatalokat a drogdílerek karmai közül. Amikor a tevékenységük az újságok címlapjára került, a közfelháborodás eredményeképpen a kormány felszámolta El Cartuchót.

KOLUMBIÁBAN
50%-
KAL
CSÖKKENT A
DROGFOGYASZTÁS

Mivel a Narconon Kolumbia tisztában van azzal, hogy a függőség megelőzésére a prevenció jelenti a végleges megoldást, országos akciót indítottak, hogy felvilágosító anyagokat juttassanak az emberek kezébe. Egy Narconon csapat több tucat drogprevenciós előadást is tartott az ország iskoláiban, 15 állam 93 városában.

A Narconon azoknak a rendfenntartóknak is drogprevenciós eszközöket ad, akik nap mint nap a drogfüggőség problémájával küzdenek. A Narconon előadásokat tartott és tájékoztató anyagokat adott a bogotái országos rendőrségnek és a drogellenes különleges egységnek. A rendfenntartás más területeihez is juttattak felvilágosító anyagokat, többek között a készenléti rendőrséghez, az autópályarendőrséghez és a gerillaellenes erőkhöz, így összesen 20 000 rendőrt értek el az országban.

A Narconon felvilágosító, prevenciós és rehabilitációs akciói jelentős mértékben hozzájárultak a Kolumbiában tomboló kokainjárvány megfékezéséhez, – az ENSZ jelentése szerint a kolumbiai drogfogyasztás országos szinten 50 százalékkal csökkent.