ESETTANULMÁNY

REHABILITÁCIÓ ÉS OKTATÁS
A NEPÁLI DROGFOLYOSÓNÁL

A Föld egyik legrégebbi drogfolyosója a délkelet-ázsiai „arany háromszögből” vezet a Nepáli Királyságon át. Egy évszázadon át ezen az útvonalon látták el a világot ópiumszármazékokkal, és a drogok még most is áramlanak az egész Keletre, hogy tönkretegyék az embereket.

A Hubbard-csúcs névadó ceremóniája Nepálban.

Néhány éve azonban a Narconon program megérkezett Nepálba, hogy drogprevenciós és drogrehabilitációs szolgáltatásokat nyújtson a drogfogyasztóknak, a drogokat először kipróbálóktól kezdve a katmandui börtönökből szabaduló visszaesőkig.

A katmandui rendőrség egyik korábbi magas rangú tisztje, aki most a Narconon Nepál ügyvezető igazgatója, elkötelezte magát amellett, hogy eljuttassa az országának a drogfelvilágosítást, drogprevenciót és drogrehabilitációt, mégpedig azokkal a kormányhivatalokkal kezdve, amelyek nap mint nap a droghelyzettel foglalkoznak.

Mivel a Narconon vezetője korábbi szakmájában első kézből szerzett tapasztalatokat arról, hogy közvetlen összefüggés van a drogfogyasztás, a bűnözési mutatók és ezeknek a társadalomra gyakorolt hatása között, ezért a rendőrségnek tart előadásokat és foglalkozásokat, hogy segítsen nekik a drogjárvány kezelésében.

2,5
MILLIÓ
embernek tartottak drogprevenciós előadásokat
NEPÁLBAN

Ám a Narconon Nepál közel sem csupán a rendőrséghez juttatja el a programját.

Önkénteseik országszerte felvilágosító és prevenciós előadásokat tartottak már félmillió diáknak az iskolákban, fiataloknak és felnőtteknek a közösségi központokban, továbbá a hadsereg minden szintjén.

Ahogy az emberek kezdték megismerni a Narconon megoldásait, rendkívüli mértékben megnőtt az igény a Narconon hatékony programja iránt, ez pedig szükségessé tette, hogy létrehozzanak egy helyet, ahol sok embernek lehet szolgáltatni a programot. Ideális helyszínt találtak neki a Himalája alatt, a 2700 méter magas Kakani hegyen. Ezt a helyet már régóta átitatja a helyi hagyomány, és ez az egyik leginkább tisztelt helyszín a Katmandu-völgyben.

Az új Narconon-központ alapkőletételének ceremóniáján 350 méltóság és helyi lakos jelent meg, és az épületet a nepáli hagyományoknak megfelelően szentelték fel. A szertartás során áldást mondtak L. Ron Hubbardra a program kifejlesztéséért, a Kakani hegycsúcsot pedig hivatalos rendelettel Hubbard-csúccsá nevezték át.

„Nagyra értékelem a Narconon Nepál azon erőfeszítését, hogy megpróbálja megvédeni az állampolgárokat a drogoktól, és hogy a Narconon program keretében drogkezelést és rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt nekik, aminek következtében a drogfogyasztók képesebbé válnak arra, hogy a civilizált társadalom részévé váljanak.” – rendőrségi főfelügyelő, Katmandu