CLEARWATER, FLORIDA

A TELJESEN FELÚJÍTOTT, PATINÁS FORT HARRISON

2009. MÁRCIUS 14.

Az utcák zsúfolásig teltek a több mint 50 országból érkezett 6000-nél is több szcientológussal, amikor David Miscavige, a Religious Technology Center (Vallási Technológiai Központ) Vezetőtestületének Elnöke 2009. március 14-én átvágta a szalagot a floridai Clearwater egyik műemlék épülete, a felújított Fort Harrison szálloda avatóján a Fort Harrison Avenue 200. alatt.

„Erős csontozatú, remek felmenőkkel rendelkező, szép példány, és keresve sem találhatnánk jobb helyet a számára, mint a floridai Clearwater – e szavakkal kezdte David Miscavige az egybegyűltekhez intézett beszédét. – Amikor eredetileg 1926-ban megnyitotta kapuit, úgy hívták, hogy a »dél-floridai hotelek arisztokratája«. »Festői épületként« emlegették, és a part mentén mindenhol mint a város büszkeségét ismerték, ahol egymást érték az esküvők, fogadások, divatbemutatók, teadélutánok és a Rotary Club összejövetelei.

Ismert hírességek voltak itt rendszeres vendégek. A 60-as és 70-es években a Philadelphia Phillies baseballcsapat rendszeresen itt szállt meg tavaszi edzőtáboruk alkalmával, és a bálteremben olyan sztárok léptek fel, mint Duke Ellington, Count Basie és Buddy Rich.”

„A lényeg mit sem változott az elmúlt több mint 80 év során: a Fort Harrison közismert épület és továbbra is az marad: olyan hely, ahol egész Clearwater otthon érezheti magát.” – mondta David Miscavige, a Szcientológia vallás vezetője, mielőtt átvágta a szalagot a helyreállított nevezetesség megnyitóján.
E történelmi napon David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének elnöke ünnepélyesen megnyitotta az épületet – ezzel új korszak indult „Clearwater ékkövének” történelmében.
David Miscavige zárószavai így jellemezték az esemény szellemét és jelentőségét:

„A lényeg mit sem változott az elmúlt több mint 80 év során: a Fort Harrison közismert épület és továbbra is az marad: olyan hely, ahol egész Clearwater otthon érezheti magát.”

Ezzel átvágta a 600 méter hosszú vörös szalagot, és így új korszak vette kezdetét a Fort Harrison életében.

Nagyszabású helyreállítási projekt

Az új Fort Harrison vallási központ megnyitója egy 11 hónapos, egymillió munkaórás helyreállítási projekt csúcspontja volt. A 25 000 négyzetméteres, 83 éves épületet teljes egészében lecsupaszították egészen a tartógerendákig, és belülről kifelé haladva átépítették.

A 21. századi infrastruktúra harmonikusan párosul az 1920-as évek szerkezeti felépítésével. Mind a 200 szobát a padlótól a mennyezetig átépítették, és az egész épületben mindenhol energiahatékony, alacsony károsanyag-kibocsátású elektromos és mechanikus rendszerek vannak.

Több mint 350 helyi szakember dolgozott a projekten, és mindent egybevéve csaknem 10 000 négyzetméternyi szőnyeget raktak le, több mint 90 000 méternyi vízvezetéket szereltek be, és 160 kilométernyi elektromos vezetéket építettek be.

Az épület arculatát meghatározó részek felújítása az elegáns előcsarnokban kezdődött, ahol a kovácsoltvas és réz korlátdíszek visszanyerték eredeti szépségüket, és ismét régi fényében tündököl a fekete-fehér kockás márványpadló és az aranydíszítéses korinthoszi oszlopsor. A Fort Harrison felső szintjén lévő legendás Crystal báltermet is teljesen felújították, és most szebb, mint eredeti állapotában.

A közösségi központ

A Fort Harrison az 1920-as évek óta szolgált közösségi központként, és ez ma sincs másként. Amellett, hogy szcientológusok használják a vallási központ szállodaszobáit, éttermeit és kényelmi berendezéseit, míg Clearwaterben tartózkodnak vallási szolgáltatásokat igénybe véve, a közösség egésze is előnyét élvezi a Fort Harrisonnak. A Tampa-öböl környékéről több százan szoktak összegyűlni egy-egy nyílt napra és egyéb közösségi rendezvényekre, mint például a Sunscreen filmfesztivál „Broadway és azon túl” koncertje, a Harlem Nights Jazzfesztivál és más művészi produkciók. Ehhez hozzáadódik naponta több tucatnyi érdeklődő, aki egyszerűen csak besétál, és máris világossá válik, hogy a Fort Harrisonban továbbra is egész Clearwater otthon érzi magát.