KARIB-TENGER

VÉGTELEN LEHETŐSÉG: A FREEWINDS HAJÓAVATÓ ÚTJÁNAK 31. ÉVFORDULÓS RENDEZVÉNYSOROZATA GLOBÁLIS EREDMÉNYEK KIVÉTELES ÉVÉT ÜNNEPLI

2019. JÚNIUS 24.

A világ minden tájáról érkeznek a Scientology leghaladóbb hívői, hogy az éves hajóút keretében megünnepeljék az Egyház terjeszkedésének fantasztikus évét.

Nevezzük ünnepségnek, vagy a 27 országot képviselő Scientologist-ok gyűlésének – a Hajóavató út évfordulóját történelmi események, nagyszerű elismerések és megújult erő ragyogja be.

Az éves hajóút hagyománya a Freewinds eredeti, 1988-as Vízrebocsátásával kezdődött. Bár útja során az azúrkék vizeket szeli, ez mégsem világjáró körút. Egyhetes vallási menedékhelyként szolgál a leghaladóbb Scientologist-ok számára, akik azért gyűlnek össze a világ minden tájáról, hogy megünnepeljék a Scientology legmagasabb szintjeit, és évközi áttekintést kapjanak az elért eredményekről, majd kijelöljék útjukat a jövőbeli terjeszkedés felé egy jobb világ megteremtése érdekében.

David Miscavige, a Religious Technology Center vezetőtestületének elnöke és a Scientology vallás egyházi vezetője nyitotta meg az egyhetes megragadó rendezvénysorozatot, amely bemutatta a Scientology bolygószintű eredményeit.

A jelenlévő nagykövetek hat kontinens egyházainak gyülekezeteit képviselik. Együtt elkötelezett Scientologist-ok csapatát alkotják, akik azáltal segítik elő a vallás egyre nagyobb terjeszkedését, hogy új Scientology egyházakat hoznak létre saját földrajzi zónájukban.

Ahogy friss fuvallat járja át Basseterre kikötőjét június 15-én, szombaton este, a helyi lakosok és méltóságok búcsút intenek az utasoknak, a Freewinds pedig nekivág egy felejthetetlen utazásnak.

„A tengerészhagyományok szerint a ma esti rendezvény az orientáció nevében zajlik, amelyen belőjük navigációs csillagunkat, és meghatározzuk az útirányt az elkövetkező hétre – kezdte meg beszédét David Miscavige, a Scientology vallás vezetője. – A hét folyamán jövőbeli Scientology egyházak földrengető sorozatát láthatjátok majd ezzel az üzenettel: »Váljanak a szigetek tengerré.«”

A Hajóavató út 31. évfordulós ünnepsége változatos és izgalmas programmal rendelkezett, a terjeszkedés érdekfeszült légkörével összhangban.

TISZTELETADÁS A HUMANITÁRIUS HAJÓNAK

Az est első bemutatója magáról a Freewindsről szólt. A legendás hajó a kompetencia, a hajózási készség és a humanitárius küldetés ötvözete, melyet részletesen bemutatott az esti rendezvény.

Először is, a hajó elismerést kapott lenyűgöző tengerészeti jártasságáért és felülmúlhatatlan legénységéért, akik több mint 700 000 kilométert hajóztak már vele, teljesen balesetmentesen. Jó hírének köszönhetően a Nemzetközi Tengerhajózási Szervezet (IMO) azzal bízta meg a Freewindset, hogy tengerészeti sztenderdekre oktassa a Karib-térség legénységeit. A hajó 2007 óta rendelkezik ezzel a kiváltsággal. Mégis, a Freewinds legjobban olyan hajóként ismert, amely egy humanitárius küldetést teljesít a Karib-térség több százezer állampolgára számára, illetve azon túl is.

Ezt bizonyítja a Freewinds által szervezett Vallásszabadság és Békékongresszus Latin-Amerikában, melyen 15 vallás képviseletében vettek részt vallási vezetők, beleértve a muszlim, a keleti ortodox, a buddhista és a zsidó vallásokat, melyek ritkán, vagy talán soha nem gyűlnek össze.

A kolumbiai Vallási ügyek igazgatójának nyitóbeszéde után a résztvevők kéz a kézben imádkoztak, majd elsétáltak Cartagena óvárosába, a San Pedro Claver térre, ahol aláírtak egy történelmi jelentőségű vallásközi békenyilatkoztatot.

A kongresszus után mindegyik hit képviselője nekiállt, hogy Kolumbia-szerte előadásokat és szemináriumokat tartson saját gyülekezetének és közösségének a Scientology Egyház által támogatott kampányok segítségével: Az igazság a drogokról, Együtt az Emberi Jogokért, valamint Az út a boldogsághoz. A lendület tovább fokozódott, és végül elérte a kolumbiai parlamentet, ahol összehívták a Vallási Szervezetek Országos Fórumát 400 vallási képviselő, törvényhozó és kormánytisztviselő részvételével, akik felvázolták Kolumbia első országos vallási törvényét, mely garantálja a szabad vallásgyakorlatot és vallási együttműködést minden vallás számára.

Ilyen egy humanitárius hajó útja, amely mindenhová segítséget visz, bárhol is horgonyoz. Munkásságát többek között az alábbi tisztségviselők és magas rangú személyek ismerték el:

  • Az Arubai Kikötői Hatóság kifejezte nagyrabecsülését: „Mindig hálásak leszünk a Freewindsnek.”
  • A barbadosi Kulturális Minisztérium így utalt régóta tartó partnerségükre: „A Freewinds elkötelezettsége Barbados iránt páratlan.”
  • És Saint Kitts és Nevis helyettes miniszterelnöke kijelentette, hogy: „A Freewinds jobb jövőt kreál mindannyiunk számára.”

Hasonló elismerést kapott a Freewinds a többi szigettől és kikötőtől Cartagenától Arubáig, valamint Saint Kittstől, Dominikától, Barbadostól és otthonától, Curaçaótól is. Mindent egybevéve, a Freewinds a mai napig több mint 500 díjjal, kitüntetéssel és elismeréssel büszkélkedhet, melyeket 52 kikötőtől kapott Karib-tengeri szolgálataiért.

SCIENTOLOGY EGYHÁZAK A VILÁG KÖRÜL

A Freewinds elismerése után David Miscavige hangulatos beszámolót tartott az Egyház hívőinek mérföldkő jelentőségű eredményeiről, melyeket annak érdekében értek el, hogy minden földrajzi területen új Scientology egyházakat hozzanak létre. A bemutatott jövőbeli Scientology egyházak között volt Chicago, Ventura, Austin, Columbus és Kansas City. Elégedett sóhajokat is lehetett hallani az ujjongás közepette, ahogy a jövőbeli álmok megvalósulni látszottak.

Az utasok ezután csapatokba álltak össze kontinensenként és városonként, és összehangolták tevékenységeiket, hogy egyházakat építsenek gyülekezetük és közösségük számára. Ez egy egyedülálló lehetőség volt, melyet így jellemzett az egyik utas: „fenomenális, felemelő és inspiráló”. Egy másik pedig megjegyezte: „Egyértelművé tette, merre tartunk. Segített egyesíteni a csapatot, hogy együtt érjük el a célt.”

A résztvevők ezután olyan összeállítást láthattak, mely a világ minden tájáról mutatott be egyházakat. Az új évezredbeli Scientology egyházak fémjele a közösséggel való együttműködés, hogy megoldják az égető problémákat. Így válnak az egyházak a közösség otthonává. Kiemelkedő példa erre a Scientology Egyház és Közösségi Központ Dublinban, Írországban, amely több mint 70 000 látogatót vonzott alig 18 hónap alatt; a Haladó Szervezet UK, az angliai East Grinstead városában, ahol a 27 hektáros Saint Hill-i birtok népszerű rendezvényeknek ad otthont, például nyári szving-koncerteknek, karácsonyi ünnepségeknek és húsvéti tojásvadászatnak, melyeken a közösség tagjai és helyi tisztségviselők is részt vesznek; valamint a Haladó Szervezet Afrika a dél-afrikai Johannesburgban. 35 év után először nyílt ilyen típusú szervezet 2019 újévének napján a Kyalami-kastélyban, amely immár vallásos terület, és történelmi törzsi találkozók helyszínéül is szolgál.

L. RON HUBBARDOT (LRH), AZ ÍRÓT ÜNNEPELJÜK

A következő estén a vendégek egy megragadó életrajzi bemutatón vehettek részt L. Ron Hubbard, az író tiszteletére. A felejthetetlen rendezvény során Dan Sherman, LRH életrajzírója L. Ron Hubbard azon feljegyzéseinek és személyes leveleinek részleteivel szórakoztatta a közönséget, melyeket az 1930-as és 40-es években váltott feltörekvő írókkal az írás mesterségéről.

A bemutató videointerjúkat is tartalmazott olyan irodalmi kiválóságokkal, akik szerencséjükre találkozhattak L. Ron Hubbarddal, illetve akikre hatással volt LRH irodalmi munkássága.

Az első interjúban az író és szerkesztő Philip Klass számolt be arról, hogy L. Ron Hubbard hogyan adta el egyik spontán regényötletét a szerkesztőknek, miközben a manhattani Grand Central Station felé gyalogoltak. Egy Los Angelesbe tartó vonaton LRH még azelőtt befejezte az Írógép az égen első részét, hogy Chicagóba ért volna, és a második résszel is elkészült, mire megérkezett Los Angelesbe. „Senki sem tud így írni, aki legalább részben emberi. Ugyan mikor aludt? Mikor evett?”– kérdezte az egyik szerkesztő hitetlenkedve. Az Írógép az égen a 20. század legnépszerűbb történetei közé tartozik, és „amiatt a regény miatt [LRH] elnyerte helyét a paradicsomban” – jelentette ki Philip Klass.

Dan Sherman ezután a nagyra becsült sci-fi szerző és kritikus, Algis Budrys köré építette a történetet, aki megosztotta felejthetetlen találkozását L. Ron Hubbarddal egy New York-i írókonferencián. Budrys szavaival: „[LRH] felbukkant... és egy energiahullám töltötte be a szobát, és egyenesen nekem csapódott.” Budrys továbbá beszélt L. Ron Hubbard műveiről és hatásáról is: „Ha nem olvastam volna a Végső elsötétítést, nem tudtam volna megírni az első regényemet. De Hubbardot nem lehet utánozni. Teljesen egyedülálló. Óriási hatással volt a fantasztikus irodalomra és a sci-fire.Üstökösként ragyogta be az égboltot.”

Bill Widder, egy másik híres író, akinek prózájára szintén hatással volt L. Ron Hubbard, elmesélte életmegváltoztató találkozását LRH-val a Columbia Egyetem lépcsőin, és hogy: „az volt az érzésem, hogy a kétezer ember ellenére, akik körbevettek minket, én voltam számára az egyetlen ember az egész univerzumban.” Widder továbbá megemlítette L. Ron Hubbard azon képességét, hogy kiterjessze az emberi potenciált, azaz: „megerősítést nyertem, hogy szinte semmi, valószínűleg semmi sem haladja meg az emberi képességet.”

Az est negyedik, és egyben utolsó interjúalanya a bestselleríró, Dave Wolverton volt. Wolverton, L. Ron Hubbard A Jövő Írói versenyének korábbi győztese és zsűritagja elismerte a verseny sikerét: az eddigi győztesek összesen több mint 60 millió példányban adták el szépirodalmi műveiket, mellyel L. Ron Hubbard hagyatékát viszik tovább: „[LRH] arról beszél, hogy egy művész hogyan inspirál egy egész generációt. Ezek az álmodók a jövőbe néznek, ezáltal segítenek megteremteni a jövőt. Azt hiszem L. Ron Hubbard nem csupán jó írókat keresett – mondta Wolverton. – Hanem olyanokat, akik végső soron jobbá teszik a világot.”

EGY EST AZ EMBERISÉG MEGMENTÉSE NEVÉBEN

A Hajóavató út ünnepségének résztvevői ezután a Scientologist-ok Nemzetközi Szövetségének (IAS) tiszteletére megrendezett gálaesten vettek részt, melyen elismerték az IAS kiemelkedő elkötelezettségét nemcsak a vallás védelmezése és támogatása, hanem az emberiség jobbá tételének felgyorsítása mellett is, számtalan nemzetközi humanitárius kampányon keresztül. Az est során a következőket mutatták be:

  • Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) megszünteti a Washington állam kórházaiban eluralkodó pszichiátriai visszaéléseket; megakadályozza a további bántalmazást az erdélyi árvaházakban; és sikeresen kampányol a tanulók kényszergyógyszerezése ellen Chilében.
  • Az Együtt az Emberi Jogokért és a Fiatalok az Emberi Jogokért eléri az emberi jogok elfogadását és bevezetését a Zöld-foki-szigeteken; a „veszélyeztetett állampolgárok” emberi jogokkal történő megerősítését ösztönzi Washingtonban; és támogatja „az ország hangjait”, akik az egyenlőségért harcolnak a nyugat-afrikai Gambiában.
  • A Drogmentes Világért Alapítvány hadjáratot folytat, és szembeszáll a drogfogyasztással, ezáltal elnöki rendeletet inspirálva Kolumbiában a személyes célra történő drogok birtoklása ellen; együttműködik az országos rendőrséggel, hogy szemináriumokat szolgáltasson Dél-Afrika Gauteng tartományában; és drogellenes felvilágosítást szervez az 53. Super Bowl szurkolóinak a georgai Atlantában.
  • És végül az IAS által támogatott programok, melyek társadalomjobbító akciók széles skáláját segítik: Az út a boldogsághoz helyreállítja a testvériességet Európa fővárosában, Brüsszelben; az Alkalmazott Oktatástan mentőakciót szervez az írástudás helyreállítására Kelet-Timor falvaiban, a Csendes-óceán déli részén; és a Narconon drogrehabilitáció lefekteti a sikeres drogrehabilitáció útját Florida államban.

  • Ezzel a megvalósult és egyben újonnan kreált álmok varázslatos hete a végéhez közeledett. Már csak David Miscavige búcsúbeszéde és jó kívánságai maradtak hátra egy lehetőségekben gazdag új évre. Így az utasok megújult céllal, ruganyos léptekkel és a múlt és a jelen eredményeinek ismeretében léptek partra, a határtalan jövő tudatában.