KARIB-TENGER

A FREEWINDS HAJÓAVATÓ ÚTJÁNAK ÉVFORDULÓS ÜNNEPSÉGE ELISMERTE A SZCIENTOLÓGIA TERJESZKEDÉSÉNEK LEGUTÓBBI 12 FELEDHETETLEN HÓNAPJÁT

2016. JÚNIUS 20.

A haladó szcientológusok júniusban egy hétre a Freewindsre utaztak, hogy eltervezzék az Egyház terjeszkedését, és megünnepeljenek egy rendkívüli diadalmakkal teli évet.

Pénteken kezdtek megérkezni kis csoportokban, és szombatra több mint 200 fős elkötelezett és elszánt csapat gyűlt egybe, és boldogan ment végig a nyüzsgő Bridgetownon, a karibi térség egyik szigetének, Barbadosnak a fővárosán. A trópusi nap melegítette, a passzátszél pedig hűtötte azt a csoportot, amely a város kikötőjében dokkoló, vakítóan fehér, 134 méter hosszú hajó felé igyekezett, amely már teljes díszben várta az ünnepséget. A látogatókat stíldobos zenekarok, éljenző ünnepi tömeg és helyi méltóságok fogadták, hogy jó utat kívánjanak nekik.

David Miscavige, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke kezdte meg beszédével az egy héten át tartó ünnepséget. A rendezvénysorozaton szó esett a Szcientológiában tett előrelépésekről, a terjeszkedésről, a jó hírekről és még sok minden másról.

A Karib-szigeteken a tengerjáró hajók és utasaik vidám búcsúztatója megszokott esemény, de ez a hajó nem sétahajókázásra készült, és a résztvevők sem a puszta kikapcsolódás miatt gyűltek össze, bár kétségtelenül nagyon jól érezték magukat. Ugyan a Freewinds motoros hajó sok hasonlóságot mutat a luxushajókkal – klasszikus vonalak, elegáns lakosztályok és első osztályú konyha –, ez valójában a Szcientológia Egyház vallási szolgáltató központja.

A Freewinds programja évi 51 héten át olyan kalandokat tartalmaz, amelyek humanitárius és oktatási programokat visznek el a Karib-térségbe és Latin-Amerikába; illetve a hajó szellemi szolgáltatásokat nyújt a leghaladóbb szinteken lévő szcientológusoknak.

És mi történik az év fennmaradó egy hetében? Egy különleges dolog. Nagyon különleges dolog. Olyan szcientológusok, akik már elérték a vallás legmagasabb szellemi szintjeit, júniusban összegyűlnek, hogy visszatekintsenek az elmúlt évre, és megünnepeljék az Egyház terjeszkedését és a masszív globális humanitárius keresztes hadjáratok sikereit. Ennél is fontosabb, hogy összehangolják a tevékenységeiket, hogy az elkövetkező hónapokban még nagyobb eredmények szülessenek.

Ez az évente megrendezett hajóút a vallás leghaladóbb szcientológusainak összejövetele. A hajóavató évfordulójának résztvevői vezető szerepet töltenek be a vallás terjeszkedésében is, különösképpen az ideális egyházak létrehozásában saját földrajzi zónájukban.

„Rövidesen áttekintést nyertek a mozgalmunkról – mondta David Miscavige, a Szcientológia vallási vezetője a hajóavató évfordulójának nyitóestjén. – Egy olyan mozgalomról, amely ma az ideális szervezetek nevében mindkét féltekét behálózza: Dél-Amerikától és Közép-Amerikától az Egyesült Királyságig, Európa belsejéig, illetve egészen Afrikáig és Ausztrálázsiáig. Mert végtére is egy ideális szervezettel mindazt, amivel csak rendelkezünk, el tudjuk juttatni a segítség nevében minden közösséghez, mindenhol, és ezáltal közösen létre tudunk hozni egy jobb világot.”

A hajóavató évfordulójának esti rendezvényei és tájékoztatói változatos és érdekfeszítő programmal szolgáltak.

TISZTELETADÁS A HUMANITÁRIUS HAJÓNAK

A napirend első pontja maga a Freewinds volt. Ez a hajó egyedi humanitárius küldetést teljesít, ahogy a Karib-tengeren és Latin-Amerikában a múlt év során elvégzett tevékenységei is jól példázzák. A hajóavató évfordulójának résztvevői hallhattak például az ecuadori rendőrség századosáról, Marcelo Montenegróról, aki megfogadta, hogy elhozza a Szcientológia által finanszírozott programokat az országának, a rendőrséggel és kadétjaival az élen. Azokon a területeken, ahol Az igazság a drogokról program és Az út a boldogsághoz, L. Ron Hubbard józan észen alapuló erkölcsi kódexe alkalmazásba került, máris 65%-kal csökkentek az általános bűnözési és gyilkossági statisztikák.

A hajó humanitárius küldetéséről további elismerő beszámolók hangzottak el a szigetek más tisztségviselőitől és méltóságaitól is. Többek között:

  • Saint Kitts és Nevis UNESCO-főtitkára kifejezte „szívből jövő háláját” a hajó „folyamatos emberi jogi partnerségért, illetve a világ biztonságosabb hellyé tételéért”.
  • Az Antiguai Királyi Rendőrség tiszti gárdája kifejezte köszönetét, amiért a hajó közel 250 rendőrt részesített kiképzésben Az út a boldogsághoz erkölcsi tanaiból, és megfogadta, hogy használni fogják a szabályokat „a szigetország lakosságának felemelésére”.
  • Aruba Holland Királyi Haditengerészete elismerte a Freewindset a nem kevesebb mint „27 évnyi szolgálatáért”.

Ilyen visszhang érkezett minden szigetről, ahol a Freewinds rendszeresen megfordul: Antigua, Dominika, Saint Martin, Saint Kitts, Tortola, Virgin Gorda, Saint Lucia, Saint Vincent, Barbados, Grenada, Aruba, Bonaire, Curaçao, Freeport és Nassau. Mindent egybevéve, a Freewinds több mint 400 díjat és elismerést kapott, amiért segítette a kikötőket.

AZ EST, AMELYEN L. RON HUBBARDOT ÜNNEPELTÜK

„LRH mindenekelőtt író volt” – kezdte David Miscavige, megadva az alaphangot ennek az L. Ron Hubbard örökségének tiszteletére megrendezett, magával ragadó bemutatóestnek.

Dan Sherman, L. Ron Hubbardnak, a Szcientológia alapítójának életrajzírója tájékoztató jellegű beszámolót tartott LRH kalandjairól és arról, hogy milyen eredményeket ért el a sci-fi aranykorának egyik vezető szerzőjeként az 1930-as és 1940-es években, mielőtt megírta a Dianetikát, és megalapította a Szcientológiát. Dan Sherman az irodalom nagyjaival készített interjúkat mutatott be, beleértve egy legendás ügynököt is, aki a műfaj egyik legelismertebb illusztrátora, illetve az egyik első sci-fi rajongó.

A beszámoló végigvezetett az L. Ron Hubbard által maga mögött hagyott mérföldköveken, addig a könyvig, amelyet L. Ron Hubbard a saját profi írói pályafutása jubileumának megünneplése alkalmából írt. Ez a Háború a Földön, a New York Times bestsellerlistáján is szereplő regény, amely most 21. századi kiadásban újra napvilágot látott.

EGY EST AZ EMBERISÉG MEGMENTÉSE NEVÉBEN

A hajóavató évfordulójának következő rendezvénye a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségéről (IAS) emlékezett meg, amelynek küldetése: előmozdítani a vallás társadalomjobbító erőfeszítéseit, támogatni és védelmezni a Szcientológia vallás céljait, valamint segíteni az Egyház terjeszkedését. Többek között az IAS által támogatott következő csoportok szerepeltek a rendezvényben:

  • Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, amely 2016-ban azért harcolt, hogy megfékezze az eluralkodó pszichiátriai visszaéléseket Kazahsztán mentális egészségügyi létesítményeiben, Peru kórházaiban és Kalifornia állami gondozott gyermekekért felelős hálózatában.
  • Az Együtt az Emberi Jogokért és a Fiatalok az Emberi Jogokért, amelyek emberi jogi hálózatokat létesítettek Ukrajnában, Pápua Új-Guinea déli részén és Washingtonban.
  • A Drogmentes Világért Alapítvány, amely keresztes hadjáratot folytatott, hogy elejét vegye a dél-afrikai településeken egyre nagyobb teret hódító drogfüggőségnek, eljuttassa a drogmentesség üzenetét a Dominikai Köztársaság iskoláiba, és amely egy egy héten át tartó drogellenes támadást intézett a San Franciscó-i 50. Super Bowlon.
  • Végül pedig Az út a boldogsághoz, amely nyugalmat és erkölcsi értékeket hozott Lettországba, Amszterdam utcáira és Gomez Palacio városba Mexikó Durango államában.

Kétségtelenül nagyszerű győzelmet vívtunk ki a vallásszabadság védelmében, és ez okot adott az ünneplésre a Freewindsen. David Miscavige egy mérföldkő jelentőségű jogi határozat bejelentésével tette fel a koronát az estre. Ez a határozat megvédi azon jogunkat, hogy szabadon gyakorolhassuk a vallásunkat mind a 47 országban, amely követni köteles az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ez győzelem volt egy vallási fanatizmus jegyében született, 670 oldalas belgiumi parlamenti bizottsági jelentés felett, amelyet 1997-ben adtak ki, és amely megbélyegzett 189 vallást és vallási szervezetet, és ezután szektás indulat által feltüzelt hamis vádak érték az Egyházat és tagjait. Ezt a bíróság úgy jellemezte, mint szándékos kísérletet arra, hogy egy vallást, illetve a tanait és meggyőződéseit a törvény elé állítsák. De 18 év és egy 7 hetes tárgyalás után a 173 oldalas határozat minden vádat elvetett, felmentette az alpereseket, és kihirdette, hogy az egész per nem más, mint „az igazságos tárgyaláshoz való jog komoly és helyrehozhatatlan megsértése”. A határozat teljes diadalt jelentett az Egyház és a vallásszabadság számára egész Európában.


Egy dolog több tekintetben is nyilvánvalóvá vált az egy hétig tartó találkozón: az Egyház terjeszkedése. Az esti rendezvények között a szcientológusok koordinációs találkozókon vettek részt: különböző kontinenseket és földrajzi zónákat képviselő csoportokban tanácskoztak. A napirenden olyan témák szerepeltek, mint új megszerezhető egyházi épületek felderítése, a tértervek és a berendezési sémák áttekintése, illetve az építkezések időbeli megtervezése. Érkeztek képviselők az Egyház Nemzetközi Ingatlankezelő Irodájából is, amely az épületprojektek bolygószintű műveleti központja.

Az ilyen tevékenységek eredményeként eddig 51 ideális egyház (ideális org) nyílt meg. Legutóbb Atlanta ideális orgját nyitották meg áprilisban, a következők pedig Harlem és Budapest lesznek. További 50 ideális org megnyitása van betervezve az elkövetkező két évre.


Az egyhetes összejövetel végső üzenete nem is annyira a „jó utat” volt, hanem inkább, ahogyan azt David Miscavige hangulatosan megfogalmazta: „teljes gőzzel előre”, majd ezután az utasok elhagyták a hajót, tele ötletekkel egy merész jövő irányába, előretekintve a távlatokra, egy újabb eredményekkel teli év felé.