ESETTANULMÁNY

A TANULÁSI TECHNOLÓGIA EGY
KORÁBBI KOMMUNISTA ORSZÁGBAN

A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Csehországot társadalmi felbolydulás jellemezte, ahogy ez a 10 milliós ország igyekezett elérni, hogy kulturális és gazdasági szereplőként ismerjék el az európai és nemzetközi színpadon.

Az idejétmúlt szervezeti és kommunikációs rendszerekkel küzdő országnak gyorsan versenyképessé kellett válnia a kommunizmus utáni világban.

Felismerve, hogy az ország sikere azon múlik, hogy a lakói mennyire rendelkeznek magas szintű nyelvi és kommunikációs képességekkel, 1997-ben egy szcientológus létrehozta az Alkalmazott Oktatástan első központját Prágában, hogy L. Ron Hubbard tanulási technológiáját eljuttassa Csehországba.

A LITE (Life Improvement Through Education = Életjobbítás Oktatással) program annak technológiáját kínálta, hogy hogyan lehet megtanulni bármilyen tárgyat. A központ gyorsan bővült, és hamarosan két további LITE-központ alakult. Megnyílt egy Alkalmazott Oktatástan-iroda is, amely Csehországot és Szlovákiát szolgálta ki.

EGY-
MILLIÓ
ÓRA
KÉPZÉS
21
EZER
TANULÓNAK

Az Alkalmazott Oktatástan munkatársainak prágai csapata haladó képzésre kiutazott az Alkalmazott Oktatástan Spanish Lake-i központjába, ahol ellátták őket mindennel, ami ahhoz kellett, hogy még több embernek tudjanak segíteni otthon.

Hamarosan LITE-központok nyíltak egész Csehországban (összesen 13), és továbbiak Szlovákiában, Indiában, Németországban és Spanyolországban. A LITE mostanáig több mint 1 millió óra képzést nyújtott 21 000 tanulónak.

A tanulási technológia iránti növekvő kereslet kielégítésére BASIC néven tanulási központok is indultak, amelyek küldetése az, hogy segítsenek az embereknek javítani a tanulási képességeiket és írási-olvasási szintjüket. Eddig 22 BASIC-központ nyílt Csehországban és Szlovákiában, amelyekbe több mint 3500 tanuló iratkozott be, köztük különleges bánásmódot igénylő gyerekek, akiknek nagy előnyük származik a tanulási technológiából, amikor az egyéb iskolai módszerek nem járnak sikerrel.

2010-ben a csoport megnyitotta az első Alkalmazott Oktatástan általános iskolát az országban. 2011-ben a tanulási technológia széles körben kifejtett hatását és bizonyított hatékonyságát azzal ismerte el a cseh oktatási minisztérium, hogy hivatalosan jóváhagyta az Alkalmazott Oktatástan fő tankönyvének A tanulás alapvető kézikönyvének használatát az ország tanárainak képzésére.