PASADENA, KALIFORNIA ÁLLAM, USA

ÚJ IDEÁLIS SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZAT AVATTAK A „RÓZSÁK VÁROSÁNAK” EGYIK TÖRTÉNELMI ÉPÜLETÉBEN

2010. JÚLIUS 18.

2010. július 18-án több mint négyezer szcientológus és vendég töltötte meg az utcát a South Raymond Avenue 35. előtt Pasadena óvárosának szívében az új Szcientológia egyház megnyitóünnepségén a Rózsák Városában. David Miscavige, a Religious Technology Center (Vallási Technológiai Központ) Vezetőtestületének Elnöke és a Szcientológia vallás vezetője üdvözölte a megjelenteket, és a következő szavakkal avatta fel a régi, 5400 négyzetméteres épületet: „Íme egy teljesen újfajta Szcientológia szervezet – amilyenről korábban csak álmodtak ebben a városban.”

David Miscavige, a Szcientológia vallás vezetője, a Religious Technology Center Vezetőtestületének Elnöke vezette a ceremóniát az új Pasadenai Szcientológia Egyház megnyitóján.

A Los Angeles vonzáskörzetének egyik legnagyobb gyalogosforgalmú helyén található, a századfordulón épült műemléket a régi és az új egyedi keverékeként őrizték meg. Múltját tükrözi a Beaux-Arts külső, a klasszikus, négy emelet belmagasságú, üvegtetővel fedett belső udvar, illetve Arts and Crafts stílusú bútorai és festett üvegablakai.

Emellett figyelmet fordítottak a 21. századi energiatudatos tervezésre és kivitelezésre, így az új egyház megfelel a LEED (nemzetközileg elismert zöld épületminősítő rendszer) követelményeinek a környezetbarát építőanyagok, energetikai berendezések, világítási rendszerek, csökkentett vízfogyasztás stb. tekintetében.

Hangsúlyozva az új egyház fontosságát Pasadena és az egész San Gabriel-völgy számára, David Miscavige így fogalmazott: „Önök egy olyan mozgalom részesei, amely példátlan a történelmünkben, és minden nappal egyre dinamikusabb lesz, mivel őszintén elköteleztük magunkat, hogy az egész emberiségnek segítsünk. E tekintetben pedig – és bármennyire is mindenre kiterjedő és globális ma a Szcientológia – ne feledjük, hogy az emberiség egyénekből áll. Mindegyikük egyedi a maga módján, és mindegyikük életében van valami, amitől megszakadna az ember szíve – hacsak nem tesz valamit, hogy segítsen rajta. Tehát a lehető legjobban használják ki ezt az ideális orgot! Rengeteg segítségre van szükség, amit most nyújtanunk kell. És ezt az ígéretet tesszük ma Pasadena városának!”

Az eseményen e történelmi város helyi tisztségviselői és méltóságai közül is felszólaltak néhányan.

Az új egyházat üdvözölve Bill Bogaard, Pasadena polgármestere elmondta: „Ezzel a gyönyörűen felújított óvárosi épülettel a Szcientológia Egyház nemcsak mint növekvő vallás jelenik meg, hanem városunk jövőjének fontos tényezője is. Így tehát örömmel üdvözlöm önöket és a rendkívüli Pasadenai Szcientológia Egyházat, amely már hosszú ideje szolgálja a közösséget.”

Teresa Grimes építészettörténész, műemlékvédő és a Pasadena Heritage igazgatósági tagja is beszélt a jelenlévőkhöz: „A Szcientológia Egyház világszerte történelmi épületeket vásárol és újít fel, és ezzel segít revitalizálni azokat a környékeket, ahol ezek találhatók. Önök nemcsak a fizikai múltat őrizték meg, hanem a jövővel is törődnek mind kulturális, mint szellemi szempontból. Rendkívüli hozzájárulást mutatnak közösségünkben, és csak azt remélem, hogy mások is követik majd a Szcientológia Egyház példáját.”

Amint a szalag lehullt, az ezernyi szcientológus és vendég bejárta az egyház gyönyörű négyemeletes épületét.
A felavatási ceremóniát követően tömegek tekintették meg az új Pasadenai Szcientológia Egyház közönséginformációs központját.

Ezután Paul Little, a Pasadenai Kereskedelmi Kamara elnöke és cégvezető beszélt arról, hogy milyen szerepet játszik a Szcientológia Egyház a helyi közösségben: „Egyházuk a Kamara fontos része, és tagjaik városszerte aktívan tevékenykednek. Önök mindig ott vannak, segítenek az évenkénti Rózsák Versenye rendezvényeken, szponzorálják Pasadena művészeit, illetve társadalmi kampányaik maguk is ragyogó példái a művészi kifejezésnek – és az emberbaráti törődésnek. A város lakói iránti elkötelezettség és az élet minőségének javítására való képesség, amerre csak dolgoznak – az én tapasztalataim szerint ez fémjelzi a Szcientológia Egyházat.”

A vallási közösség nevében dr. Nicholas Benson, a Pasadenai Lelkészi Szövetség elnöke is felszólalt: „Ez a nap egész Pasadena számára több, mint csupán egy lehetőség, hogy egy barátot üdvözöljenek új otthonában. Ez az egyház nyitva áll mindannyiunk számára, hogy segítsünk magunknak, szeretteinknek és a közösségnek. Mindenkit bátorítok, hogy éljen a Szcientológia Egyház nyújtotta lehetőségekkel, és ahogy én is, használja, amit felajánl.”

A híveinek nyújtott szolgáltatások mellett az új egyház része egy nagy közönséginformációs központ, közvetlenül az üvegtetős belső tér mellett. A multimédiás bemutatótáblák ismertetik és illusztrálják a Szcientológia hittételeit, az Alapító, L. Ron Hubbard életét, valamint az Egyház társadalomjobbító és közösségfejlesztő programjainak teljes skáláját.

A Pasadenai Szcientológia Egyház a hatodik új Szcientológia egyház (Los Angeles megyében pedig a második), amely 2010-ben megnyílt. Az idei év végéig hat másik új Szcientológia egyház befejezését tervezzük.